A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?
  Írta: Okos Anna, 2020. szeptember 18., 10:23
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?

  Ha személyi kölcsönre gondolunk, a leggyakrabban autóvásárlás vagy felújítás jut eszünkbe. Az elmúlt években igen népszerű lett kölcsönökből finanszírozni egy-egy költségesebb külföldi nyaralást. Természetesen ez sem az ördögtől való dolog, de a jelenlegi gazdasági környezetben érdemes inkább óvatosan bánni a kölcsönfelvételek céljaival. A továbbtanulás lehet olyan cél, amire a jelen körülmények között is érdemes lehet kölcsönt felvenni, de nem mindegy hogyan.

  Tovább...

10 dolog, amire ügyelj lakásvásárláskor

Írta: Okos Anna 2018. március 21., 09:16
Értékelés:
(2 szavazat)


A lakásvásárlás gyakran életre szóló, de legalábbis hosszú távú befektetés, amely során nagy körültekintésre lesz szükséged, hogy a számodra legjobbat válaszd ki. Következő 10 tippünkkel abban szeretnénk segíteni neked, hogy milyen csapdákat kerülj el a megalapozott döntés érdekében. Tarts velünk és derítsd ki, hogy egy vonzónak tűnő ingatlanból válhat-e egy igazi otthon, ahová mindig jó hazatérni!

1. Sose dönts túl hamar!

lakasvasarlas haztomb 420x280

Az idő pénz, de egy elhamarkodott, rossz döntés még többe kerülhet számodra. A kár pedig, amit a kapkodás okozhat, számokban nem feltétlenül kifejezhető, például megfoszthat álmaid lakásától. Gyakorlott ingatlan-szakértők szerint érdemes ügyelni arra, hogy annyi lakást tekints meg, amennyit képes vagy befogadni, feldolgozni magadban és összevetni az addig látottakkal. Se túl keveset, se túl sokat. Ehhez persze kell némi önismeret és körültekintés: készíts rangsort a kedvencekből és ennek mentén haladj tovább, hogy ne fáradj bele a keresgélésbe, ami szükségtelen kompromisszumokra sarkallhat.

2. Kezdj gyanakodni, ha nagyon alacsony az ár!

Érthető szempont, hogy kedvező árfekvésű lakásra vágysz, de legyél nagyon óvatos! A rendkívül alacsony árú ingatlanok ritkán tekinthetők pusztán szerencsének, különösen a napjainkra jellemző ingatlanpiaci helyzetben. Előfordulhat ugyan, hogy a tulajdonosoknak sürgősen kell értékesíteniük a lakást, azonban mindig járj utána, hogy mi lehet az alacsony árú eladási szándék oka. Autópálya épül néhány méterre a háztól? Zajos lesz a környék? Van valamilyen rejtett gond az ingatlannal? Tudd meg időben és érdeklődj diszkréten a környékbeliektől!

3. Ne csak egy szemponthoz ragaszkodj!

A lakásvásárlás ritkán tekinthető impulzusvásárlásnak, azonban többször előfordul, hogy a leendő lakó figyelmét egy-egy stratégiailag nem túl fontos részlet ragadja meg (toronyszoba, panoráma, borospince, stb.). Ügyelj rá, hogy az adott szempontot ne helyezd a többi elé! Mindig a teljes ingatlan, a különböző helyiségek és adottságok egysége legyen mérvadó, hiszen nem csak egy részét, hanem a teljes egészét fogod használni. 

lakasvasarlas ingatlankozvetito 420x280

4. Ne dőlj be a sürgetésnek!

Ugyan a lakások egyre gyorsabban kelnek el, az esetek többségében a hirdetésekben található “utolsó esély” felhívások nem feltétlenül tükrözik a valóságot. Ne hagyd befolyásolni magad az “alkalmi vétel” kommunikációval! Járj nyitott szemmel, lépj gyorsan, de ne kapkodj. Maradj megfontolt, így komoly vevő benyomását kelted. 

5. Ismerd meg a környéket lakásvásárlás előtt!

Számodra ismeretlen terület esetén a vásárlás előtt a szokásosnál több információt érdemes begyűjtened. Járd be a környéket, derítsd fel a helyi sajátosságokat, a közlekedést, esetleg ismerd meg a környékbelieket. Ülj be egy kávéra a közelben és figyelj, beszélgess másokkal. Ne adj ki a terveidről konkrét információkat, érdeklődj diszkréten! 

6. Tartsd a költségkeretedet!

Igaznak bizonyul a régi közmondás: addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! Tudjuk, hogy nehéz, de figyelj rá, hogy a terveid szinkronban maradjanak a realitásokkal, bár az is tény, hogy szigorúan az észszerűség határain belül, de egyes ingatlanokra érdemes lehet kicsit többet áldozni. Ilyenkor informálódj megbízható és optimális hitellehetőségekről, esetleg szabad felhasználású személyi kölcsönről

7. Számolj a fenntartási és/vagy felújítási költségekkel!

Soha ne becsüld alá az addicionális költségeket, mint amilyenek a felújítási és fenntartási kiadások, hiszen az ingatlan árán felül ezek mind téged terhelnek. Legyél alapos és ezekfényében mérd fel az ingatlant!

 

lakasvasarlas kulcs 420x280

8. Olyan ingatlant válassz, amelyet később el tudsz adni!

Még egy rendkívül jó befektetésnek ígérkező ingatlannál is fontos, hogy olyat válassz, amelyet szükség esetén vállalható időn belül el tudsz adni. Lehet, hogy számodra szimpatikusak például a kertkapcsolatos lakások, de sokaknál ez kizáró tényező, ahogyan a túlzottan nagy alapterület, a nem megfelelő közlekedési lehetőségek miatti elszigeteltség vagy éppen a lakás központi jellegéből adódó túl nagy forgalom, zaj. 

9. Ne legyél bátortalan!

Merj alkudni, tárgyalni, hiszen ez is a folyamat része! Ha úgy érzed, ez nem a te asztalod, akkor kérj meg valakit (lehet barát vagy szakértő), aki megteszi helyetted. A tárgyalási technika döntő szerepet játszhat abban, hogy áron alul vagy felül jutsz hozzá az ingatlanhoz.

10. Ne hagyd, hogy rábeszéljenek a lakásra!

Legyél nyitott a véleményekre, de maradj határozott! Ne hagyd, hogy olyanok befolyásolják a döntésedet, akik a maguk előnyeit helyezik szem elé, nem pedig a tiédet. Tipikus példája ennek, ha barátod, rokonod, ismerősöd bizonygatja, eladó lakása éppen neked való lenne. Vedd elejét a sértődésnek és ilyenkor kedvesen utasítsd vissza olyan indokkal, amely nem megváltoztatható: túl kicsi/nagy, nem fér bele a költségkeretbe, túl messze van a munkahelytől/iskolától, stb.


Egy biztos: alapos tájékozódást követően érdemes hallgatnod a megérzéseidre, hiszen te vagy az egyetlen, aki teljes bizonyossággal eldöntheti, mire van szüksége álmai otthonának megvásárlásához. Sok sikert kívánunk hozzá!

 

 THM: 1 000 000 Ft alatt 16,90%, 1 000 000 Ft felett 10,89%

Képforrás: www.pixabay.com, www.pexels.com

 

 

 

 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok