A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Idén már online vásárolunk?
  Írta: Okos Anna, 2021. január 08., 13:31
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Idén már online vásárolunk?

  Mindegy, hogy vásárló vagy, esetleg kiskereskedő, óriási változásokat hozhat az életedben az online kereskedelem vírus miatti felfutása – legalábbis ezt vártuk. Megnéztük, hogy mégis mennyire óriási felfutást mutat a statisztika.

  Tovább...

3 dolog, amit nem gondoltál volna a home office-ról

Írta: Okos Anna 2020. július 30., 15:03
Értékelés:
(0 szavazat)

Mára egyértelművé vált, hogy az élet már soha nem lesz ugyanolyan, mint a COVID-19 érkezése előtt. A változásoknak egy része visszarendeződik majd, egyelőre azonban a második hullám vihar előtti csendjében állunk és nem tudjuk, mi jön.

Azt viszont már lehet tudni, hogy minden felelős vállalat és vállalkozás, ahol ez megvalósítható, már készül a következő nagy home office időszakra – ha egyáltalán valaha felfüggesztette. Ez pedig alapjaiban formálja át azt, amit a munkavégzésről gondoltunk hosszú időn át, de mit is jelent ez igazából a tényekre és hétköznapokra lefordítva? Íme három dolog, amit nem biztos, hogy gondoltál a home office-ról.

 

Változik a felelősség

A home office áldása, hogy nem kell korán kelni, megszűnik a dugóban üldögélés és az izzadtságszagú reggeli tülekedés a tömegközlekedésen. Van időd reggelizni, felszabadul napi legalább egy-másfél órád, amit az átlag magyar munkába járással tölt. Kevesebb a stressz, otthon, nyugalomban megcsinálod a feladataidat és még egy adag ruhát is beraksz a mosógépbe, miközben megeszed az ebédet.

Az otthoni munkavégzés kényelmére fókuszálunk, de a home office sok felelősséggel is jár.

Ez mind igaz, de a home office-nak van egy másik oldala is. Egy társasághoz szokott embernek hamar unalmassá válik négy fal közt dolgozni, az otthoni munkavégzés azonban még ennél is többet követel tőled. Több önfegyelmet, több kezdeményezőkészséget és több energiát. Jóval nagyobb rajtad a felelősség és ez nem való mindenkinek. Azok viszont, akik jól veszik ezt a kihívást, szárnyalnak a home office-ban.

 

A cégek sokat nyernek

A KSH adatai szerint 2018-ban a munkavállalók alig 4%-a dolgozott otthonról, aminek egyik oka a régi beidegződés volt: ha nem látlak, nem dolgozol. Most azonban rákényszerültek a cégek, hogy megelőlegezzék a bizalmat a munkavállalók felé és ez mindenkinek jó. Kutatások bizonyítják, hogy a munkavállaló, akiben bíznak, felelősebben teljesít és lojálisabb a cégéhez.

A home office megtakarítást is jelent. Az üresen álló irodákat látva néhány találékony cég felismerte a lehetőséget és azonnal reagált a feleslegesen bérelt irodaterületek által jelentett veszteségre. Megjelent a sub-leasing, azaz a bérelt irodahelyek további bérletbe adása, ami lehetőséghez és irodához juttat olyan kis cégeket, amik egyébként nem engedhetnék ezt meg maguknak.

Hosszú távon megjelenhet a nyugaton már divatos flex-desk. Ez annyit jelent, hogy nincs saját asztalod az irodában, hanem foglalod azokra a napokra, mikor bent szeretnél dolgozni. Ez rendkívül költséghatékony megoldás, ugyanakkor megteremti a lehetőségét az irodai közös munkáknak is.

 

 

A home office óriási előnye lehet a jövőben, hogy hozzájárul a CO kibocsátás csökkentéséhez.A home office zöldít

Magyarországon már 2017-ben egy főre vetítve 5,2 tonna széndioxid kibocsátás jutott, ami rosszabb, mint a világátlag. Ennek nagyjából 27%-át adja a közlekedés. Statisztikai adatok szerint közel 300 ezer autó ingázik Budapestre naponta, ami elképzelhetetlen mértékű széndioxid terhelést jelent minden évben. Ha ehhez hozzátesszük a tömegközlekedés által kibocsátott gázokat is, akkor egyértelmű a válasz arra, hogy miért zöld megoldás a home office.

 

 

Hogyan éld túl a home office-t?

Ha már itt van, hozzuk ki belőle a legtöbbet! Íme öt életmentő tipp, hogy ne bolondulj meg otthon és még élvezd is:

 • A home office-ban is van munkaidő. Tartsd be és megmarad a magánéleted.
 • Jelölj ki egy helyet, ahol dolgozol, hogy megteremtsd a fizikai határokat munka és otthon között.
 • Iktasd ki, ami zavaró! Hiába vagy otthon, a tévé vagy a zenehallgatás zavarja a koncentrációt. Fókuszálj a munkára és haladni fogsz.
 • Tarts szünetet! Ebédelni és kávézni otthon is kell.
 • Maradj kapcsolatban! Egy reggeli húsz perces Zoom hívás sínre rak egész napra.

Mindenki, aki megtapasztalta a káoszt, amit egy ötven négyzetméteres panelban két gyerekkel otthonról dolgozni és digitálisan tanulni jelent, az tudja, hogy a home office pokol is lehet. Messzebbre tekintve azonban el kell mondani, hogy a home office a jövő munkavégzésében vitathatatlanul fontos szerepet követel majd ki magának. Csak rajtunk múlik, hogy áldásaiból és kihívásaiból mit veszünk ki, és hogyan formáljuk a magunk előnyére.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok