A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

3 eszköz, ami a Földnek és a pénztárcádnak is jól esik

Írta: 2020. május 14., 10:50
Értékelés:
(0 szavazat)

Egyre több vita folyik mostanában a jelenlegi életmódunk fenntarthatóságáról. A modern életvitel olyan mértékű energiafelhasználással jár, amit a tradicionális energiaforrásokból rövid időn belül már nem lehet fedezni. A olyan, a , mint a szél, a víz, a napsütés és a föld melege. Ezek a víz kivételével lényegében és . Számtalan megoldás létezik, amivel a hétköznapi háztartások is hozzájárulhatnak az energiafogyasztás fenntarthatóvá tételéhez, ezek közül hoztunk hármat.

 

 

Napelem

A legismertebb alternatív energiaforrás a napenergia. Már 1839-ben demonstrálta a fotovoltaikus hatást Alexandre Edmond Becquerel francia fizikus, Albert Einstein pedig a fotoelektromos hatás magyarázatáért kapott Nobel díjat 1921-ben. A hatásmechanizmus ipari kihasználása akkor indult meg, mikor egy amerikai műhold megépítésekor alkalmazni kezdték a napelemeket 1958-ban.

Magyarországra az 1980-as években érkezett meg a technológia és egy évtizeddel később kezdték el komolyabb mértékben energiagenerálásra használni. Mára a napelemek telepítéséhez már állami támogatás is igényelhető, így még rövidebb időn belül meg tud térülni a rá fordított összeg, a jó minőségű napelemes rendszerek élettartama pedig 30-40 év is lehet.

A napkollektorok használatával egy átlagos háztartás elektromos energia szükséglete fedezhető.

A megfelelően tervezett és kivitelezett napelemes rendszer nem csupán képes egy átlagos háztartás elektromos energiával történő ellátására, hanem vissza is tud táplálni az elektromos szolgáltatók rendszerébe, ezáltal bevételi forrás is lehet.

A napelemeket háztartási felhasználásra számtalan megoldás létezik. Ebből az egyik legérdekesebb az a magyar találmány, ami a tetőcserépbe építi a napkollektort, ezáltal egy lépésben történik a tetőfedés és az energiahálózat kiépítése. Ez nem csupán a költségeket csökkenti és esztétikailag kellemesebb látványt nyújt, hanem lényegesen könnyebb is lesz tőle a tetőszerkezet.

Geotermikus fűtés

Amilyen futurisztikusnak hangzik, annyira praktikus. A föld hőjét használó fűtési rendszer akár nullára is ki tudja hozni a fűtésköltséget, ha áramszükségletét napelemekkel fedezzük. A geotermikus rendszer lehet földhő szondás vagy úgynevezett víz-víz rendszer. Mindkét esetben a közvetítő közeg keringetéséhez szükséges egyedül villamos energia. Ezáltal érhető el, hogy a geotermikus rendszerek hatékonysági mutatója, a COP érték, akár 4,5 is lehet. Ez azt jelenti, hogy egységnyi elektromos energia befektetésével 4,5 egységnyi energia nyerhető ki. A geotermikus rendszer ezáltal az egyik leghatékonyabb módszer a fűtésre.

További előnye, hogy semmiféle káros anyag kibocsátás nem történik és a földhővel olyan energiát használunk fel, ami mindig jelen van, de mégsem veszünk el a környezetünktől semmit. Napkollektorral kombinálva a geotermikus rendszer teljesen függetlenítheti a háztartást az energiahálózatoktól, sőt, fűtés mellett nyáron a hűtést is megoldja. Lehet ennél jobb?

Szélenergia

Ezt hagytuk a végére, mivel természetéből adódóan nem áll folyamatosan rendelkezésre és jóval szűkebbek a lehetőségek a telepítésére. Ha azonban olyan helyen kerül felállításra, ahol a körülmények ideálisak, akkor nagyon hatékony energiatermelő eszköz lehet és a telepítése is hamarabb térül meg. Fontos azonban tudni, hogy a szélerőművek ugyan nem engedélykötelesek, de be kell őket jelenteni. Több vita volt már helyi önkormányzatokkal a szélerőművek használatáról, ezért pontosan tájékozódjunk a lehetőségeinkről és jogainkról is.

oney 3 eszkoz ami jo a vilagnak 2

 

Minden kicsi számít

Ha kedvet kaptál valamelyik energetikai eszköz felállítására, végezd el a pénzügyi tervezést. A beruházások megtérülése változó, de általában 6-9 év. Azonban ez alatt az idő alatt is óriási mértékben hozzájárulsz egy fenntarthatóbb jövőhöz. A pénzügyi források előteremtésében pedig segítségedre lehet az Oney szabadfelhasználású személyi kölcsöne.