A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?
  Írta: Okos Anna, 2020. szeptember 18., 10:23
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?

  Ha személyi kölcsönre gondolunk, a leggyakrabban autóvásárlás vagy felújítás jut eszünkbe. Az elmúlt években igen népszerű lett kölcsönökből finanszírozni egy-egy költségesebb külföldi nyaralást. Természetesen ez sem az ördögtől való dolog, de a jelenlegi gazdasági környezetben érdemes inkább óvatosan bánni a kölcsönfelvételek céljaival. A továbbtanulás lehet olyan cél, amire a jelen körülmények között is érdemes lehet kölcsönt felvenni, de nem mindegy hogyan.

  Tovább...

3 tipp, hogyan készülj fel anyagilag a gyermekvállalásra!

Írta: Okos Anna 2019. március 21., 09:45
Értékelés:
(0 szavazat)

A gyermekvállalásnál nincs meghatározóbb lépés egy párkapcsolatban. Ha pároddal ti is a szülővé válásra készültök, akkor már most érdemes foglalkoznotok az anyagiakkal, hogy felkészülten élvezhessétek ezt a csodás, új helyzetet. A következőkben a  legfontosabb pénzügyi spórolási tippeket gyűjtöttük össze. Ne maradj le róla!

 

A gyermekvállalás szinte minden család számára anyagi teherrel és/vagy átszervezéssel járó változás, amely a kezdeti időkben nehézségeket állíthat a szülők elé. Rugalmas gondolkodással és előrelátó szervezéssel azonban a legtöbb anyagi probléma áthidalható - nem csak személyre szabott pénzügyi segítséggel, hanem azt megelőzően pénzügyi tudatossággal és alapossággal is. Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget!

 

 • 1. Legyél tisztában a családi költségvetéssel!

 • Ha nem tudod, mennyi pénzzel gazdálkodhattok, nem tudsz előre kalkulálni arra az esetre sem, ha megérkezik hozzátok a gólya. Ki kell számolnod, hogy havi átlagban mennyi a bevételi (például a fizetésetek, stb.) és a kiadási (például rezsi, bevásárlás, benzinköltség, tömegközlekedés ára, stb.) oldal. Ennek kiváló eszköze lehet egy háztartási kiadásokat összefoglaló jegyzetfüzet vagy akár közös hozzáférést biztosító táblázat, esetleg telefonos applikáció. A lényeg, hogy tisztában legyél a havi cash-flow-val, azaz a rendelkezésetekre álló pénzállomány mozgásával. Ehhez ismerned kell a havi bevételeidet, illetve tudnod kell, mekkora az az összeg, amelyhez hozzáférhetsz (vannak-e rendszeresített, automatikus átutalási megbízásaid, átlagosan mennyi és milyen mértékű számlát kell befizetned), illetve azzal is tisztában kell lenned, a háztartási költségek havi szinten mennyit vonnak el a bevételeidből. És akkor a ruházkodás és a szórakozásra szánt keretösszegről még nem is beszéltünk...   Írj össze minden tényezőt, amely befolyásolhatja a havi gazdálkodási kereteteket!

   

  A gyermekvállalást nem csak az anyagiak befolyásolják, azonban a változásokra mindenképpen érdemes felkészülni!

   2. Képezz megtakarítást!

  Nem is kérdés, hogy az új jövevény érkezése mindent megváltoztat. Az anyagiakra szintén  hatással van, már jóval a születése előtt is. Gondolj csak rá, hogy mennyi új kiadással kell megbirkózni már a terhesség alatt: számolni kell az egészségügyi szolgáltatások díjával, a babakelengye összeállításának árával, valamint a további fontos bababútorok beszerzésével. Ahhoz, hogy ezek ne terheljék meg jelentősen a családi kasszát, érdemes már a babatervezést megelőzően gondoskodni a spórolásról, a megtakarításról (ez egyébként mindig, minden körülmények között célszerű, babavárástól függetlenül). Pénzügyi szakemberek szerint már az is sokat számít, ha alapesetben a fizetésed 10%-át félreteszed, a várandósság időszakában azonban érdemes ezt a százalékot megnövelni annyira, amennyire csak lehet. Ilyenkor még fontosabb a biztonsági tartalék, mint korábban: javasolt olyan összeget félretenni, mely finanszírozza 3-12 havi megélhetéseteket. Egyéni elképzeléseidtől függően pénzedet rövid lejáratú állampapírokba és akár pénzpiaci alapokba is fektetheted. Minden olyan megoldás előnyös, amely rugalmas és nem köti le túlságosan hosszú időre a pénzedet és amely kapcsán még egy kevés hozamra is számíthatsz. A babakötvény lehetőségét is érdemes megfontolnod, ha igazán hosszú távon gondolkodsz és jó előre szeretnéd biztosítani a gyermeked jövőjét.

   

  3. Mértékkel vásárolj babaholmikat!

  Ha a gyermekvállalás küszöbén álltok pároddal, már biztosan elkezdtetek számolni a várható kiadásokkal. Azonban nem érdemes aggódnotok, hiszen szinte mindenből létezik jóval olcsóbb alternatíva is, maximum több utánajárást igényel. Mire gondolunk? Képzeld csak el, hogy gyermeked hány pelenkát használhat el, amíg szobatisztává válik! Ez nem csak hatalmas környezetszennyezést jelent, hanem rengeteg kiadást is. Mindezt kiküszöbölheted, ha mosható pelenkát, ún. mosipelust vásárolsz, amely környezetbarát, ráadásul éveken keresztül jó lehet állítható méretei miatt, sőt a testvérek is örökölhetik. Talán a babaruhákra is komoly kiadásként tekintesz, azonban megolható olcsóbban is: bátran vásároljatok használt kisruhákat, amelyek jó állapotban vannak! Sőt, ha a családban született már kisbaba, gyakran előfordul, hogy a kinőtt ruháit a rokonok ingyen felajánlják. Járj utána annak is alaposan, hogy melyek azok az alapfelszerelések, amelyekre megéri pénzt kiadni újonnan és melyek azok, amelyek használtan vásárolva is legalább olyan jól használhatók, mint az újak!

   

  A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
  További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok