A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

5 hiba, amit a családi pénzügyekkel elkövethetsz

Írta: Okos Anna 2021. május 21., 14:48
Értékelés:
(0 szavazat)

A pénz nem ördöngösség, de a pénzügyek kezelését is tanulni kell. Megmutatjuk az öt leggyakoribb hibát, amit a családi pénzügyekkel elkövetnek az emberek, és ezzel egy olyan csapdát építenek, amiből nehéz kilépni.

A pénzhez sok tévhit és hiba kapcsolódik és ezek sajnos számtalan család életére rányomják a bélyeget. A rendezett és kézben tartott pénzügyek nagyban hozzájárulnak a család nyugodt életéhez és ehhez sokszor nem több fizetésre van szükség, csakA nyugodt családi élet egyik alapját a rendezett anyagiak adják, ezért fontos a pénzügyi tervezés. nagyobb tudatosságra a pénzügyek terén. Persze számtalan szempontból lehet jól, vagy jobban kezelni a pénzügyeket, de van öt olyan hiba, ami egymásra épülve a pénzügyeitek alapjait döntheti el.

Nem beszéltek a pénzről

Általános tévhit, hogy a pénzről nem illik beszélni, pedig az anyagi helyzetetek nem illem kérdése, hanem húsbavágó probléma. Ahhoz, hogy sikerüljön irányban tartani a pénzügyeket, beszélni kell róluk. Kérdezni, egyeztetni, egyezkedni és tervezni kell a kapcsolódó problémákat, feladatokat, ez pedig nem megy anélkül, hogy beszéljetek róla.

Nem követitek a kiadásokat

Sok családnál a keresők külön kasszán vannak, vagy ha közös a bankszámla, akkor sem tudják, hogy ki mire költ. Közös kasszánál minden bizonnyal kicsit nagyobb kihívás a kiadások pontos követése, de ez még fontosabbá teszi, hogy beszéljetek a pénzről. A kiadások követése történhet egy Excel táblában, de már számtalan kényelmes app is segíti ezt a feladatot.

Nem szabtok határt

Gyakori, hogy mikor a fiatalok munkába állnak és végre bővebb bevétel érkezik, egyszerűen csak élvezni akarják a keresetüket. Fiatalon még viszonylag sok idő van rá, hogy a jövőre gondoljunk, de ekkor is szükség van a határokra. Ahhoz, hogy ne éljétek fel minden bevételeteket, érdemes bizonyos költésekre egy megfelelő határösszeget beállítani. Viszont ha nem követitek a kiadásokat, akkor határt sem tudtok szabni.

A kiadások követése ad elegendő információt ahhoz, hogy tervezni tudjátok a pénzügyeket.Nincs pénzügyi tervetek

Ha a bejövő és kimenő pénzek nincsenek kézben tartva, akkor nem tudjátok, hogyan kellene beosztani a bevételeteket. Ennek az egyik eredménye, hogy hitelt kell felvenni egy felmerülő nagyobb kiadásra. Lehet az a nyaralásra spórolás, vagy egy új hűtő megvásárlása, minden családban merülnek fel olyan kiadások, amikre fel kell és lehet készülni. Ezek a kiadások tervezhetőek és ezért sokszor alacsonyabb kiadások mellett megvalósíthatóak, ha tervetek van rá.

Nem építetek tartalékot

A pénzügyi tervek része és egyik legfontosabb célja a tartalék képzés is. Számtalan olyan helyzet állhat elő, ami miatt azonnal szükség van egy viszonylag nagyobb összegre. Lehet az egy betegség, váratlan haláleset, vagy éppen egy senki által előre nem látható világjárvány. Ahhoz, hogy ezt kezelni tudjátok, érdemes legalább 3, de inkább 6 havi megélhetést fedező tartalékkal rendelkezni. Ez talán soknak tűnik, de apránként fel lehet építeni – ha van rá pénzügyi tervetek.

Ezek a hibák egymásba kapcsolódva olyan pénzügyi csapdát teremtenek, amik generációkra meg tudják szabni a gyerekeitek életét. Érdemes átgondolni, hogy rátok mi áll belőle, és azon hogyan lehet javítani.