A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

6 spórolási tipp a hétköznapokra - Takaríts meg idén többet, mint tavaly!

Írta: Okos Anna 2019. január 11., 15:54
Értékelés:
(0 szavazat)

Meguntad, hogy a pénzügyeid korlátozzák a lehetőségeidet? Fordíts egyet a pénzköltési szokásaidon és kezdd új lappal az évet. Legyél tudatosabb a megtakarítási módszereid tekintetében! Mutatunk néhány ötletet, amelyet érdemes lehet beépíteni a hétköznapi rutinodba, ha 2019-ben szeretnél több pénzt félretenni.

“Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!” - megszámolni sem tudjuk, hányszor hallottuk ezt a közismert népi bölcsességet. Már nagyszüleink is tudták, hogy az anyagi gyarapodás tudatossággal, a javak megfontolt beosztásával, lépésről lépésre érhető el - vagy legalábbis jó befektetésekkel :-) Ha szeretnéd az új esztendőt építő jellegű, új szokások kialakításával kezdeni, akkor rendezd adósságaidat, majd strukturáld át a kiadásaidat és tervezd meg tudatosabban a költéseidet. Szóljon ez az év a financiális tudatosságról!

ugyelj a megtakaritasaidra

1.Tedd félre havi bevételed legalább 10%-át!

Jól sejted, az sosem gond, ha ennél többet teszel félre mint “aranytartalék”, amelyhez nem nyúlsz, legfeljebb vészhelyzet esetén. Törekedj rá, hogy a fizetésed megérkezésekor elkülönítsd ezt az összeget, hiszen hónap vége felé közeledve egyre kevesebb lesz az esély arra, hogy félre tudd tenni. Légy szigorú és következetes önmagadhoz, hiszen a statisztikák szerint az emberek nagy többsége hajlamos éppen annyit költeni, amennyi bevétele van - függetlenül attól, hogy mennyit keres. Ha tudatos és leleményes vagy, nem fogod számottevően megérezni a különbséget.

2.Készíts leltárt otthon és vásárlás előtt is!

Ha pontosan tisztában vagy azzal, milyen tárgyi dolgokkal rendelkezel, könnyebben ellen tudsz állni a fogyasztás csábításának; biztosan nem tárazol be plusz egy darabból, legyen szó bármilyen fogyasztási cikkről. Fontos szabály, hogy listázz, leltározz, így nem csak a felesleges vásárlást kerülheted el, de észben tarthatod az esetleges lejárati időket, így minimalizálhatod a pazarlásodat. Ha életedben te is kidobtál már egynél több bontatlan tejfölt, nagyon jól tudod, mire gondolunk.

3.Kövesd figyelemmel az akciókat!

Éljenek a kuponok, voucherek, árleszállítások, kedvezmények, akciók! Miért is ne élhetnél ezekkel az előnyökkel? Gondolkodj előre és a hosszú távon is eltartható dolgokból (például szükséges ruhaneműk, szépségápolási szerek, higiéniai termékek, tartós élelmiszerek) vásárolj be az akciós időszakokban. Visszakanyarodva az előző ponthoz: ha naprakész a listád, a nem azonnal szükséges dolgok közül ráérsz bevásárolni akkor, amikor éppen belefutsz egy-egy árleszállításba. 

4.Tarts nagyobb bevásárlásokat, de ritkábban!

Ellentmondást érzékelsz? Gondold át jobban: ha ritkábban jársz bevásárolni, ugyan több dolgot veszel, azaz egyszerre nagyobb tétel kerül a bevásárolókosaradba, azonban feltehetően még így is jobban jársz, mintha egy-két naponta ugranál el egy-egy beszerzőkörútra, ahol a tej mellé garantáltan kerül még néhány apróság. Ugye, hogy te is ugrottál már be egy kis szatyorral a hipermarketbe, amely - menet közben kiderült - közel sem volt elég a kasszánál? És az alapszabály: sose indulj éhesen bevásárolni!

gyarapitsd a csaladi kasszat

5.Spórolj a (tömeg)közlekedésen!

Örök klasszikus: vegyél autót vagy ne? Esetleg próbáld ki a telekocsit? Bárhogyan is döntesz, igyekezz a lehető legokosabban megszervezni a napi közlekedésedet: ha módodban áll, járj dolgozni környékbeli kollégáddal, így nem csak megoszthatjátok a benzinpénzt, de a környezetet is kímélhetitek. Ha már autó: talán mondanunk sem kell, de akkor tankold tele a kocsit, amikor várhatóan olcsóbb a benzin. Egyébként javasoljuk, hogy ne ragaszkodj minden esetben a gépkocsi használatához, hiszen a tömegközlekedés is gyakran kínál jó alternatívákat. Gondoltad volna, hogy még a bérleten is spórolhatsz? Számold ki, havonta átlagosan hány alkalommal (átszállásokat beleértve) használnád a bérletedet, majd járj utána, hogy jobban jársz-e egy-egy teljeskörű napi jeggyel vagy 10 darabos gyűjtőjeggyel.

6.Ügyelj a takarékos energiahasználatra!

Gondoltad volna, hogy a fűtésszezonban minden plusz egy fok kb. 6%-kal emeli a fűtésszámlád költségeit? Szokj rá otthon is a réteges öltözködésre, így nem csak komfortosan érezheted magad, hanem rengeteget meg is takaríthatsz. Olvasd el további tippjeinket, ha szeretnél többet megtudni a költséghatékony fűtésről.

Ha érdekelnek az egyre olcsóbban hozzáférhető napenergia megoldások, akkor kattints ide!

Amennyiben egészen hosszú távra gondolkozol, engedd meg, hogy bemutassuk az okos otthonokban, passzív házakban rejlő lehetőséget.

Ugye, hogy így teljesen más perspektívába kerül a takarékosság fogalma és gyakorlata? Kívánjuk, hogy idén találd meg a saját megoldásaidat, hogy ez az év pénzügyi oldalról is más lehessen, mint az eddigiek!

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok