ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Iskolakezdés hatékonyan
  Írta: Okos Anna, 2019. augusztus 15., 12:31
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Iskolakezdés hatékonyan

  Augusztus elejétől kezdődően minden szülőnek fejtörést okoz, hogy beszerezze mindazt, ami az iskolakezdéshez szükséges. Lássuk, mi az, ami fontos, és mi az, amitől eltekinthetünk vásárláskor és az előkészületekkor?

  Tovább...

6 tipp az autód olcsó fenntartásához

Írta: Okos Anna 2019. május 31., 10:37
Értékelés:
(0 szavazat)

Porsche, szerelem, száguldás helyett megelégszel egy jó kis autóval, megfizethető karbantartással és száguldás helyett azzal is, ha megbízhatóan elgurul az utakon? Ha fontos számodra, hogy járgányodat jó állapotban tudd és szeretnél mindent forintot okosan beosztani, olvasd el 6 tippünket a költséghatékony fenntartáshoz!

Ha rendelkezel autóval vagy épp most vetted meg életed első járgányát, bizonyára nem újdonság, hogy számos kiadással jár a fenntartása. Az üzemanyagköltség mellett számolnod kell a parkolással, az autópálya matricák díjával, valamint a szervizköltségekkel (kötelező karbantartás, vizsgadíj, hibaelhárítás). Saját és mások biztonsága érdekében is gondoskodnod kell az évszaknak megfelelő gumi szettekről, izzókról is. Téged terhel a tisztítási költség, valamint a biztosítási díjak (kötelező biztosítás, casco) megfizetése is. Nem csoda, hogy ennyi kiadás mellett szeretnéd minél költséghatékonyabban kivitelezni autód fenntartását, amelyhez adunk néhány praktikus tippet.

Figyelj autód műszaki állapotára, hogy sokáig élvezhesd a vezetés örömét.1. Műszaki állapot

A fenntartási költségeket jelentősen csökkentheted, ha felméreted az autó műszaki állapotát. Ha ugyanis úgy gondolkozol, hogy költségcsökkentési szempontokból ritkábban viszed szervizbe a járgányodat, meglehet, valójában a kocsi fogyasztását növeled. Hiszen ha nincs időben cserélve az olaj, a szűrő, a gyertya, az növeli az autó fogyasztását. Ez akkor is igaz, ha rövid távokat teszel meg az autóddal, hiszen a tökéletlen égés következtében szennyőzédesek rakódhatnak le a motorban, így az többet fogyaszt. Érdemes bizonyos időközönként magas fordulatszámon kiégetni a motort, például autópályán megjáratva a kocsit.

2. Üzemanyag minősége

A megfelelő üzemanyag tankolása is kulcskérdés, ráadásul nem vagy egyszerű helyzetben, hiszen a hazai benzinkutak üzemanyagának minősége nem egyforma. Szakértők szerint javasolt elismert, jó minőségű adalék használata, mely akár 10%-kal is csökkentheti a fogyasztást, javítva a motor élettartamát.

3. Motor

Nagyon fontos, hogy ügyelj a motor állapotára, amit több módon is védhetsz használat során. Ügyelj rá, hogy hideg időben ne járasd egy-két percnél tovább egy helyben az autót. Inkább indulj el vele és alacsony fordulatszámon, finom gázadással járasd be. A motorfékre is érdemes figyelmet fordítanod. Üresbe helyezett váltóval és kinyomott kuplunggal gurulva feleslegesen fogyasztod az üzemanyagot, illetve motorfékezéskor balesetveszélyes, ha nincs összeköttetés a motor és a kerekek között. Ha lejtőn haladsz lefelé, úgy válaszd meg a sebességet, hogy a motor fékhatása ne lassuljon a haladási tempó alá, inkább a fékpedált kelljen érintened, mint a gázt. És ha már üzemanyag spórolás: ne felejtsd el várakozás során leállítani a motort, egy percnél tovább ne járjon feleslegesen!  

4. Légellenállás

A fentiekre talán gondoltál már, de vajon számoltál-e az aerodinamikával? Sokan elfelejtik, hogy a feleslegesen szállított tömeg mellett a tetőcsomagtartó is növeli a légellenállást, ami a motort is jobban igénybe veszi, növelve a fogyasztást. Ha nincs rá Ha autóba ülsz, figyelj a vezetési stílusodra és az útvonaltervezésre. szükséged huzamosabb ideig, szereld le az autóról!

5. Keréknyomás, gumiabroncsok

A megfelelő keréknyomással sok litert üzemanyagot spórolhatsz, ha az adott járműre vonatkozó maximális értéken tartod. Fontos, hogy pontosan ezt tartsd szem előtt, mert ennél magasabb értéken az autó veszít a tapadásából, ami balesetveszélyes. Mindenképpen használj évszaknak megfelelő gumiszettet, ne sajnáld rá a pénzt, mert télen nyári gumival közlekedni életveszélyes mutatvány, nyáron pedig a téli gumit égetni teljes elhasználódáshoz vezet, ráadásul sokkal több üzemanyagot vesz igénybe.

6. Útvonalválasztás

Az útvonalválasztásra ne csak a dugók elkerülése miatt fordíts figyelmet, hanem azért is, hogy felmérd, milyen terepen haladsz majd járműveddel. Nem mindegy, hogy időben hosszabb útvonalat választasz, azonban főúton haladsz, egyenletesen magasabb sebességgel vagy pedig időben rövidebb úton, de több településen keresztül, ahol eltérőek az útviszonyok, ami növeli a kocsi vegyes fogyasztását.

 

Mindezek fényében a legfontosabb, hogy megőrizd tudatosságodat az autód karbantartása és a vezetés során is. Inkább vállald a rendszeres szervizelés költségeit - ha szükséges, akár pénzügyi segítség igénybevételével -, mintsem kockára tedd autód kiegyensúlyozott, megbízható működését vagy saját és mások testi épségét.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok