A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

7+1 tipp, ha autóvásárlás előtt állsz

Írta: Okos Anna 2017. november 07., 17:10
Értékelés:
(1 értékelés)

Azt már tudod, hogy nem a tárgyak tesznek igazán boldoggá, hanem a szeretteiddel töltött minőségi idő. Vannak azonban olyan materiális dolgok, amelyekbe érdemes befektetned, ha időt és energiát szeretnél átcsoportosítani az életedben: ilyen az autód megvásárlása is.

autovasarlas probakor oney 420x270

A lehetőségeidtől függ, hogy éppen álmaid járgányát szeretnéd megszerezni, vagy gazdaságosabb megoldásként egyszerűen csak szükséged van valamire, ami gyorsabban gurul, mint egy bicikli vagy egy roller. Vitathatatlan tény, hogy bármelyik opció is legyen rád igaz, olyan befektetést készülsz meglépni, mely jelentős hatással lesz az anyagi helyzetedre. Éppen ezért nagyon fontos átgondolni, mennyire magabiztosan állsz ki a kiszemelted mellett - legyen az egy szalonból kigurult, nullkilométeres csoda, vagy egy praktikus használt autó. Tudjuk, hogy nem akarod elhibázni. Tudjuk azt is, hogy körültekintő vagy, hiszen azon tűnődsz, a következő pontokat mind alaposan átrágtad-e már. Győződj meg róla, hogy nem kerülte el semmi a figyelmedet!

1. Szerelem első látásra?

Meglátni és megszeretni: a közösen megtett kilométerek így is kezdődhetnek, de sajnos ez a ritkábbik eset. A Kis Herceg óta tudjuk, hogy “jól csak a szívével lát az ember”, de autóvásárlás során hagyatkozz inkább a szemedre, valamint az egzakt tényekre, adatokra, az általad választott szakértő(k) véleményére. Még abban az esetben is válassz a kínálatból legalább 3-5 másik, potenciális autót, ha úgy érzed, épp az igazit rendelte eléd a sors, így elérheted, hogy ne kelljen jelentős kompromisszumot kötnöd egy hirtelen érzelmi döntés miatt.

2. Zárd ki az önigazolás tényezőjét!

Ugye neked sem ez lenne az első eset, hogy a kognitív disszonancia csapdájába esel? Ha ismered azt az elbizonytalanító érzést, amikor valamilyen új információ (“nem a Volvo a legbiztonságosabb autó”) ellentmond a korábbi elképzeléseidnek (“de, a Volvo a legbiztonságosabb autó”), akkor tudod, hogy pillanatokon belül érveket kezdesz gyártani az önigazoláshoz. Ne tedd! Próbálj úgy tekinteni az autóra, mintha ételt vásárolnál a családi asztalra - ugye, hogy fontosabb az összetétellista, mint amit a csomagolás alapján hittél róla?

3. Járj utána a fenntartási költségeknek!

Egy autó megvásárlása egyszeri tétel (kivéve, ha részletre veszed), azonban már a legelején érdemes költségvetést készítened, mennyibe fog kerülni a fenntartása. Számolj a kocsi fogyasztásával, kalkuláld bele, milyen gyakorisággal fogod használni, mennyit kell fizetned a kötelező biztosításra és ne felejtsd a teljesítményadót (másik nevén gépjárműadót vagy súlyadót) sem. A leendő parkolási költségek éves átlagát sem árt nagyjából kiszámolni, valamint az esetleges autópályamatricákat és a nyári, illetve téligumi csere okozta költségeket is.


autóhitel4. Vidd el egy próbakörre!

A végleges döntés előtt ragaszkodj a próbaúthoz! Törekedj rá, hogy a “végre megtaláltam” heuréka érzése mellett végig maradj objektív. Figyelj meg minden funkciót a klímától az elektromos ablakemelőkig, hiszen ha nem vagy elég körültekintő a vásárlás előtt, az megbosszulhatja magát. Tudtad, hogy a klíma töltése 15.000.-Ft-tól, a javítása 30.000.-Ft-tól kezdődik? Az elektromos ablakemelő javítás szintén legalább 15.000.- Ft, amit kivédhetsz, ha alaposan megvizsgálod vagy akár szakértővel is ellenőrizteted az autót.

5. Ellenőrizd az okmányokat és a tartozékokat!

Alapesetben az eladónak rendelkeznie kell forgalmi engedéllyel, törzskönyvvel, szervizkönyvvel és két gyári indítókulccsal. Egyeztesd vele a legutóbbi szervizek során felmerült teendőket, de a tapasztalatok szerint ezen felül érdemes beiktatnod egy olaj- és szűrőcserét is.

6. Végeztess eredetiségvizsgálatot és műszaki állapotfelmérést egy független szervizben!

Az eredetiségvizsgálat alku tárgyát képezi: fizetheti az eladó és a vevő is megegyezés szerint. A műszaki állapotfelmérés fontossága is megkérdőjelezhetetlen, amelyet érdemes független szervizben elvégeztetni.

7. Győződj meg az eladó személyéről!

Amikor megszületett a döntés, ki kell töltenetek az adásvételi szerződést. Ilyenkor bátran kérd el az eladó iratait, és bizonyosodj meg róla, hogy valóban a tulajdonostól veszed meg az autót!

Ez lehet, hogy a sokszori egyeztetés után kellemetlen, hiszen bizalmatlanságot tükröz, de az elmulasztása nem éri meg a kockázatot.

+1 Pénzügyi segítség a leendő autótulajdonosnak

Ha megtaláltad a kiszemelt autót, végiggondoltál minden fontos szempontot és utánajártál a legapróbb részleteknek is, ne habozz tovább, állj ki az elhatározásod mellett! Egy jól kiválasztott jármű megvásárlásával az anyagiak miatti aggodalmaid hamar elégedettséggé fognak változni. Amennyiben úgy érzed, mindehhez pénzügyi támogatásra van szükséged, nézz körbe az Oney.hu oldalán, ahol tájékozódhatsz a szabad felhasználású személyi kölcsön forint alapú hitelösszegéről, a fix törlesztőrészletekről, a kamatról, a futamidőről és a THM mértékéről is.

Most már csak egy szuper autóillatosító van hátra!

 

Forrás: proviti.hu, pexels.com

 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok