A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Eszik vagy isszák: mi az a CSR?
  Írta: Okos Anna, 2021. április 16., 09:43
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Eszik vagy isszák: mi az a CSR?

  A magyar nyelvben is egyre gyakrabban kerül elő, de a CSR, azaz a vállalati társadalmi felelősségvállalás jelentése még elég homályos. Mi ez valójában, miért kell a cégeknek ezzel foglalkozni és hogyan is néz ki a CSR a hétköznapokban?

  Tovább...
  Címkék: életmód

A 12 érdekes húsvéti szokás a világ tájairól

Írta: Okos Anna 2018. március 28., 15:28
Értékelés:
(2 szavazat)

 

Hamarosan itt a húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe, amikor Jézus feltámadást ünnepli a keresztény világ és egyben a tavasz eljövetelének hírnöke is.
Te tudod, hogyan ünneplik szerte a világon?

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás. Igaz ez a húsvéti időszakra is, melyet a világ különböző kontinensein, sőt országaiban is változatosan ünnepelnek. Tarts velünk és ismerd meg a legérdekesebb húsvéti hagyományokat!


12 erdekes husveti szokas tojasokAusztria - A harangok Rómába mennek

Ausztriában úgy tartja a szokás, hogy nagycsütörtöktől egészen húsvét vasárnapjának reggeléig nem szólnak a templomi harangok a misén, mert az egyház tanítása szerint ilyenkor “Rómába mennek”. Húsvét reggelén szólalnak meg újra, jelezve Jézus feltámadását, amit a gyerekek “Ratschen” nevű, fából készült csörgőkkel utánozzák.


Lengyelország és Ukrajna - Vízi csatára felkészülni!

Talán nem is sejted, de a számunkra természetes húsvéti locsolkodás a világ legtöbb országában ismeretlen tevékenység: egyedül Magyarországon, Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban van hagyománya. Azonban Lengyelországban sem “hervadnak” el az emberek, hiszen igazi vízi csatákat (ún. “smigus-dyngus”) szoktak rendezni húsvét hétfőjén, amelyet a fűzfavesszőzés és a rokonlátogatás tesz teljessé.

Lettország - Kinek a tojása bírja tovább?

Lettországban ismert egy vidám, hagyományos húsvéti játék, amely során a gyerekek keményre főzött, színes tojásokat fűznek zsinegre és ezeket ütögetik össze. Az nyeri meg a versenyt, akinek a legkésőbb törik össze a tojása.


Svájc - Díszítsd fel a kutakat!

Svájcban szokás a szökőkutakat húsvéti díszbe öltöztetni, papírszalagokkal és virágokkal, festett húsvéti tojásokkal díszíteni. A hagyomány szerint ezzel ünneplik a vizet és azt kívánják, hogy az Alpok száraz területeire is bőségesen jusson belőle egész évben.

 

Franciaország - Kérsz az óriás rántottából?

Franciaországban a húsvét egy igazán látványos szokást tartogat az érdeklődők számára. Haux városában ugyanis több mint 5000 tojásból készítenek egy óriási rántottát, amely végül 1000 résztvevő étvágyát csillapítja a város főterén.

12 erdekes husveti szokas tuz 420x280

Németország - Ég a karácsonyfa!

Németországban az a szokás, hogy a templom előtt szent húsvéti tüzet raknak a megmaradt karácsonyfákból, jelképesen elűzve a telet. A húsvéti tűz jelképezi a fényt és a tél feletti győzelmet. 


Spanyolország - Jelmez, de nem halloweeni!

Amikor Verges városában nagycsütörtök napján éjfélt üt az óra, csontvázjelmezbe öltözött emberek vonulnak az utcára, akik egészen hajnalig járják a haláltáncot, avagy a “dansa de la mort”-ot. Ez a rítus a halandóságra emlékezteti őket.Görögország - Fejekre vigyázni!

Korfu szigetén húsvétkor a helybéliek cserépedényeket és evőeszközöket dobálnak az utcára, abban bízva, hogy minél kisebb darabokra törnek szét. Ennek a szokásnak az a célja, hogy elűzze a múlt szellemeit, így köszöntve a tavaszt és a megújulást.


Finnország - Boszorkányűzés seprűvel

A finn gyerekek húsvétkor az arcukat korommal vagy fekete festékkel kenik be, a fejük köré pedig kendőt kötnek, miközben cirokseprűt vagy fűzfavesszőt szorongatva az utcára vonulnak koldulni. A babona szerint ezzel elűzik a boszorkányokat és a rossz szellemeket. Az ország nyugati részében gyakran máglyát is raknak nagypéntek és húsvét hétfő között, remélve, hogy így messzire kergethetik maguktól a bajt.


Nigéria - Fesztivál hangulatban

Nigéria legnagyobb városában, Lagosban húsvét alkalmával az emberek mesésen színes, díszes jelmezekben vonulnak utcára, hogy jókedvűen és méltón ünnepeljék meg Jézus harmadnapi feltámadását.

Ausztrália - Csoki bilby-t mindenkinek!

Ausztráliában - ahol kártékony állatnak tartják a nyulat - a húsvéti bandikut vagy más néven bilby-t várják a gyerekek. Az őshonos nyúlfülű rágcsáló hozza a tojásokat, ő a gyerkőcök igazi kedvence, akik csoki nyuszi helyett csoki bilby-t kapnak ajándékba.


Fülöp-szigetek - Égetnivalóan rossz Júdás

A szigeten szokás szalmából font Júdás figurát készíteni és azt tűzben elégetni. Júdás ezzel fizeti meg jelképesen minden évben az árulása vétkét. Ezzel a hagyománnyal Észak-Amerika egyes vidékein, Görögországban, Mexikóban és Cipruson is lehet találkozni.

 

12 erdekes husveti szokas kosar 420x280Nem csak a felsorolt országokban, hanem Magyarországon is örömmel várjuk a húsvétot, amely nem csak locsolkodást és hímes tojást tartogat, hanem jókedvű családi összejöveteleket, ahol kicsik és nagyok egyaránt kellemesen töltik az időt. A legkisebbek színes tojások és apró ajándékok után kutatnak a fűben, míg a felnőttek finom ételek és italok társaságában élvezik az ünnepet.

Ha idén rád vár a vendégfogadás és az ünnepi menü elkészítése, akkor a receptek keresgélése mellett ne feledkezz meg Auchan kártyád Plusz 3 funkciójáról, mely segítségedre lehet a húsvéti nagybevásárláskor! Ugyanis ha az Auchan áruházban vásárolsz 30-100 000 Ft közötti összegben és fizetéskor a POS terminálon kiválasztod a Plusz3 opciót, akkor a vásárlás összegét háromhavi kamatmentes részletben fizetheted vissza*, így okosan tehermentesítheted a családi költségvetést.

Bárhogyan is szervezed meg a készülődést, egy a fontos: hogy önfeledt percekben gazdag és családi körben eltöltött húsvétod legyen! Kellemes ünnepeket kívánunk!

 

 

 

 

Forrás: NőkLapja, 
Képforrás:pexels.com

Az Auchan kártya hitelkártya, kibocsátója az ONEY Kft. Az ONEY Magyarország Zrt., amely a hitelkeretet tartja rendelkezésre, a hitelbírálat jogát fenntartja. Auchan hitelkártya THM: 36,83% (375 000 Ft, 1 év). (* A Plusz3 opció az 2010. október 1. után aláírt hitelkártya szerződések esetén érhető el!)

 

 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok