phonemailmap

A CSR csak veled tudja támogatni az oktatást

A vállalati társadalmi felelősségvállalás jegyében a világban már sokfelé támogatják cégek a hátrányos helyzetű gyerekek tanulását, de ehhez te is kellesz.

A tanulás és a tanuláshoz való jog fontos kérdés a világ fejlettebb részein is, de az elmaradottabb régiókban még ennél is égetőbb. Ezekben a térségekben az alapvető írás-olvasás készségek elsajátítása sem magától értetődő lehetőség mindenki számára, pedig a szegénységből való kitöréshez ez az egyetlen eszköz és út.

Ezekben a régiókban a vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) jegyében sok nagy cég indított már valamilyen projektet, hogy segítse a gyerekek tanulását, de a cégek nem a PR csapat segítségével találják ki ezeket a programokat. Sok esetben a munkavállalóik kezdeményezésére, és aktív támogatásával kezdődik meg a munka, ami a szó szoros értelmében megváltoztathatja sok kisgyerek életét.

India és Afrika, ahol elkel minden segítségAfrikában sok helyen az alapvető oktatási infrastruktúra is CSR segítséggel valósul meg.

A világ legelmaradottabb kontinensein van a legnagyobb szükség a támogatásra, ezért nem csoda, hogy a legtöbb kezdeményezés ide irányul. Épültek már általános iskolák, indultak középiskolára felkészítő programok, érkeztek tankönyvek, de van, ahol maga az iskola is a CSR támogatáson keresztül valósult meg.

Világcégek, mint például a Tech Machindra, az Alibaba vagy a Samsung óriási költségvetéssel dolgozó számtalan különböző programmal egészítik ki az állami oktatást Indiában igyekezve segíteni a tehetséges gyerekeket, akik lehetőség hiányában elkallódnának. Afrikában azonban az oktatási projektek elsődleges célja az infrastruktúra megteremtése iskolák építésével és tanszerek adományozásával, hiszen sok helyen ezek is hiányoznak.

Ezekben az országokban elkel minden segítség, de nem kell ilyen messzire mennünk, hogy pozitív példát találjunk.

Idehaza hátrányos helyzetű gyerekeknek oktat programozást és robotikát egy telekom cég.Hazai példák is vannak

Az egyik telekom óriás programjának keretében a cég munkatársai a legelesettebb és leginkább korlátozott lehetőségekkel rendelkező gyerekekkel ismertetik meg a programozást.

A cég csapata az alig 2000 főt számláló, zömmel romák lakta, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kis faluban, Szendrőládon oktat ötven diákot öt csoportban délutánonként. Egy hasonló projekt keretében pedig informatikát oktatnak Pécsett is két csoportban. Az anyagot szakemberek segítségével dolgozták ki, az oktatást pedig a cég munkatársai végzik önkéntes munkában. A cég emellett informatikai eszközökkel is támogatja a programot.

 

 Sok(féle) csepp a tengerben

A CSR önmagában nem hoz megoldást olyan égető problémákra, mint az elmaradott régiókban lakó gyerekek tanítása vagy az oktatási körülmények javítása. Szigetszerű kezdeményezések ezek, amik valójában csak csepp a tengerben, de rendkívül fontos csepp. Néhányezer gyerek és pár tucat iskola vesz bennük részt a világban, de azoknak, akik részt tudnak venni ezekben a programokban, gyökeresen változik meg az életük.

Fontos azonban, hogy ezek a programok pont szórványos és helyi jelleggel működő mivoltuk miatt legtöbbször nem maguktól indulnak, hanem munkavállalói kezdeményezésre. Te is változtathatsz a világon, ha jelzel ilyen kérést a vállalatod felé és aktívan részt veszel a megvalósításában. Aki akár egy életet is megment, az egész világot változtatja meg.