phonemailmap

A home office a bolygónknak is jót tesz?

Nyáron még többen szeretnénk otthonról dolgozni. Jó tudni, hogy a home office a bolygóra is jó hatással van. Vagy mégsem?

A nyaralás alatt sokunkban vetődik fel, hogy milyen jó lenne hosszútávon a tengerpartról dolgozni, vagy az otthonunk kényelméből megspórolva a bejárás kellemetlenségeit. A home office-ban dolgozók már ismerik ezt az áldást, ami nem csak a személyes kényelmünket növeli, hanem a bolygót szennyező megannyi hatást is tompítani tudja – egy bizonyos mértékig.

Mitől jó a home office a bolyónak?Az ingázásokhoz kapcsolódó problémák jelentős részét megspórolhatja a home office.

Az első és legfontosabb tényező az ingázások csökkenése. Magyarországon a KSH népszámlálási adatai szerint a foglalkoztatottak egyharmada napi ingázó. A legtöbben – nem meglepő módon – Budapestre ingáznak, de nem a főváros az egyetlen gócpont.

Budapest és a megyei jogú városok fogadják az ingázók 40%-át, a fővárosban átlagosan 31 km, vidéken jellemzően 18-20 km távolságra utaznak az emberek. A bejárók döntő többsége, 32,2%-a autóval közlekedik, és az autós ingázók száma az előző népszámlálás óta 31%-kal nőtt.

Ez egyszerű szavakra fordítva rengeteg utazást és ezzel együtt rengeteg károsanyag kibocsátást jelent. Hogy mennyire sokat, azt a COVID miatti leállás alatt harmadára esett a károsanyag koncentráció mutatja a legjobban.

Az utazás azonban csak egy tétel. A home office alapja a digitális munkavégzés, ami a papírmentes ügyintézés felé tereli a cégeket. A kevesebb papír mellett szintén csökken a műanyag és a csomagolóanyag fogyasztás is, hiszen lecsökken az italautomatás műanyag poharak tömege, nem kell a műanyag irattartó vagy a gyorsétkezdés csomagolóanyag, hiszen otthon étkezünk.

A cégek energiafogyasztása is csökken

A károsanyag és szennyezőanyag csökkentés mellett óriási plusz, hogy az irodaházak környezetterhelése is töredékére csökken. Kevesebb lesz a világítás és fűtés energiaigénye, lecsökken a vízfogyasztás és a kevesebb takarítással jelentősen csökken a felhasznált vegyszerek mennyisége is.

Az irodai munkavégzés energiaigénye és környezetterhelése meglehetősen magas.Ez a hatás ráadásul kumulatív. Egy emberre vetítve talán még észrevehetetlen, de egy többszáz főt foglalkoztató SSC irodaház esetében ez már jelentős megtakarítást jelent a cég és a környezet számára. De azért nem ennyire egyszerű a képlet.

Az a bizonyos árnyoldal

Ha azt gondolnánk, a home office majd megold minden problémát, sajnos tévúton járunk. A pandémia nyomán kialakult helyzet hatására készültek olyan tanulmányok, amit felvetnek kérdéseket.

Az energiafogyasztás csökken ugyan az irodákban, de az otthonokban jelentősen megnő. Egyes tanulmányok szerint bizonyos időkben akár 20%-kal magasabb is lehet az otthon végzett munka miatt az energiafogyasztásunk. A vállalati társadalmi felelősségvállalás jegyében energiafogyasztás csökkentését célként kitűző cégek egyik fontos érve, hogy míg az irodaházban kontrol alatt tudják tartani az energiafogyasztást, addig az otthoni munkavégzés esetén erre már nincs ráhatásuk.

A szennyezőanyag és szemét kibocsátás csökkentésének pedig fontos ellenpontja, hogy az elhagyott irodák bezárása után rengeteg bútor és irodai elektronikai berendezés kerül a szemétre, aminek csak kis része hasznosul újra akár jótékonysági célokra, akár a dolgozók felé értékesítés útján.

A home office óriási lépés tehát a bolygó érdekében, de a saját felelősségünk is, hogy ebből az új helyzetből a lehető legtöbbet kihozzuk.