A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?
  Írta: Okos Anna, 2020. szeptember 18., 10:23
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?

  Ha személyi kölcsönre gondolunk, a leggyakrabban autóvásárlás vagy felújítás jut eszünkbe. Az elmúlt években igen népszerű lett kölcsönökből finanszírozni egy-egy költségesebb külföldi nyaralást. Természetesen ez sem az ördögtől való dolog, de a jelenlegi gazdasági környezetben érdemes inkább óvatosan bánni a kölcsönfelvételek céljaival. A továbbtanulás lehet olyan cél, amire a jelen körülmények között is érdemes lehet kölcsönt felvenni, de nem mindegy hogyan.

  Tovább...

A Jetson család robotja nálad is takaríthat nemsokára

Írta: Okos Anna 2020. augusztus 24., 10:11
Értékelés:
(0 szavazat)

Aki elmúlt harminc, még biztosan emlékszik Rosie-ra a Jetson család robotjára az amerikai rajzfilmben. Rosie egy érzékeny lelkű XB-500-as szériájú házirobot volt, ami (aki?) kézben tartotta a Jetson család háztartását. A rajzfilm első részeit 1962-ben készítették, és akkor talán nem is gondolták, hogy a vicces robot alig 60 évvel később már valóban létezhet. Vagy valami hasonló.

Robotok születése

A robotok mindig is foglalkoztatták az embereket. Elég csak a Terminátor című filmre gondolni, vagy a régi magyar Mikrobi című mesefilmre, de számtalan példát hozhatnánk az irodalomból is. Gépek és emberek együttélése izgalmas és a jövőre mindig nagy várakozással tekintünk.

A robotok elsősorban ipari alkalmazásra honosodtak meg, de meglepő módon már a 80-as években születtek háztartási robotok is. Az egyik legrégibb és legsikeresebb robot, a HERO széria, elsősorban szórakoztató célokat szolgált. Géphangon megkért, hogy húzd el előtte a kezed, és megmérte a távolságot, vagy felszólított, hogy tapsolj. Praktikusnak ugyan nem mondható, de megdöbbentő, hogy fél évszázaddal ezelőtt már léteztek olyan gépek, amik szenzoros érzékelés alapján adtak válaszokat.

A drónok a jövőben reális alternatívái lehetnek a futárok által történő kiszállításnak.

 

Hol találkozunk robotokkal?

A robotok alkalmazása egyelőre ipari területen a leggyakoribb. Sokan tartottak is a robotizálás emberi munkaerő rovására való térhódításától. Ez ugyan nem következett be, de vitathatatlan, hogy ma már számtalan funkciót teljesen átvettek a gépek.

A gyártási feladatok mellett a logisztika a másik nagy terület, ahol a robotika dinamikusan fejlődik. A modern raktárbázisokon már számtalan helyen alkalmaznak robotokat a termékek mozgatására, de az Amazon híres-hírhedt raktáraiban is teljes automatizálás mellett végzik a csomagok tárolását és mozgatását. A drónok pedig reális alternatívái lehetnek a jövő kiszállítóinak.

Háztartási robotok, amik már ma léteznek

A háztartási robotokat emberszerű alakban és viselkedéssel képzeljük el, ahogy a portörlő ronggyal a kezükben gurulnak a lakásban, vagy tálcán behozzák a kávét. Egyelőre nem ez a valóság, de meglepő módon már tucatnyi olyan robot létezik, ami átveszi tőlünk az unalmas háztartási feladatokat:

A porszívó robot a legismertebb, ám ez nem az egyetlen háztartási feladat, amit robot el tud látni.

 • Fűnyíró

Már Magyarországon is elérhetőek a fűnyíró robotok, amik meglepő módon nem csak a deszka simaságú fűfelületen alkalmazhatóak, hanem egészen jól elboldogulnak a lyukakkal és a meredekebb tereppel is, és még a virágokat sem gázolják le.

 • Porszívó

Talán a leggyakrabban alkalmazott háztartási robot fajta. Viszonylag elérhető áron kapható már nálunk is, és remekül tisztítja nemcsak a padlófelületet, hanem a rövidebb szőrű szőnyegeket is.

 • Felmosó

Ha utálod a felmosást, akkor jó hírünk van: már létezik olyan robot, ami automatikusan végig törli akár nedvesen, akár szárazon portalanítva a padlófelületet. Szenzorok segítségével tájékozódik és nem veri le a vázát sem az asztalról.

 • Ablakmosó

Az egyik legmeglepőbb robot az ablakmosó. Képes rá, hogy feltapadjon az ablakra és egy megadott minta szerint szisztematikusan végig takarítsa a teljes felületet. Ha sok az ablak a házban, akkor biztosan jól jön egy ilyen.

 • WC tisztító

Az egyik leggusztustalanabb háztartási feladat a WC csészék tisztán tartása. Szerencsére már erre is készítettek egy robotot, amit egy, az ülőke aljára erősített plusz alkatrész segítségével pillanatok alatt fel lehet helyezni és elvégzi helyettünk a piszkos munkát.

A jövő már a küszöbön toporog

Ezek a gépek már most sok nem-szeretem feladatot átvesznek tőlünk, de még mindig kezdetlegesek. A technika további fejlődésével és a dolgok internetével kiegészülve talán tényleg nincs messze a nap, mikor egy humanoid Rosie fogja a port törölni és hozza be tálcán a reggeli kávét.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok