Nyomtatás

A kevesebb több, de mit is jelent ez igazán mindennapi életünkben?

Írta: Okos Anna 2020. január 31., 16:18
Értékelés:
(0 szavazat)

Új divat hódít, aminek alapmottója a kevesebb, de minőségi. Megjelentek influencerek, akik képviselik a trend alapvetését és az emberek (szó szerint) mindent eldobva követik őket. Újabb múló hóbort van terjedőben, vagy valóban leáldozott a fogyasztói társadalom napja?

Az maradjon csak, ami igazán boldoggá tesz!

A minimalista lakberendezés az egyszerű, letisztult, maximálisan funkcionalista tárgyakat kedveli.A Konmari módszer jött, látott és mindent kitakarított világszerte fiókok, szekrények és otthonok millióiból. Marie Kondo, a japán rendszerezés tanácsadó foglalta össze Rend a lelke mindennek című bestsellerében a modern minimalizmus legfontosabb alapvetését: csak azt tartsd meg, ami igazán boldoggá tesz! Ez a mondat a maga zsenialitásában ülteti át a modern ember élvezet központúságát a minimalizmus puritán egyszerűségébe. Marie Kondo módszerének lényege, egyrészt megszabadulni a felesleges holmiktól, amik csak felhalmozódnak a környezetünkben és diszharmóniát keltenek. A másik fontos tétele pedig a megmaradt holmit tökéletes, szimmetrikus és szemet gyönyörködtető rendben és rendszerben tartani. 

Emberek millióinak életére volt hatással könyvével, blogjával és tévéműsorával ez a törékeny, japán hölgy, aki mindenkit arra bíztat, hogy szabaduljon meg minden feleslegestől, hogy békésen és harmóniában élhessen. Nem csupán arról van szó, hogy több helyünk legyen a lakásban, hanem arról is, hogy kiegyensúlyozottabb, boldogabb életet élhessünk.

Divatos minimalizmus

Az ipar és a divat hamar felkapta ezt az újfajta szemléletet és a lakberendezéstől a ruházati termékekig mindenhol megjelent a minimalizmus. A lakberendezési újságok teli vannak a minimalista lakások fényképeivel, ahol alig néhány bútor van. Ami megmarad, az maximálisan funkcionalista. A nagy divatházaknál a ruhák szabása és mintái egyszerűsödik, az anyagok pedig drágábbá és finomabbá válnak. A A divat hamar felkapta a minimalista stílust, ami egyszerű szabást és minőségi anyagokat hozott.minimalista lett a minőségi és luxus szinonimája.

Mértékletesen élni

Nem volt ez mindig így. Voltak olyan idők, mikor a tulajdon volt a legfontosabb az életben, ami vagyont, biztonságot és státuszszimbólumot jelentett egyszerre. A tulajdon, legyen az ingatlan, ékszer, vagy akár egy mérhetetlen nagyságú könyvespolc értékes könyvekkel, a társadalmi rang jelképe volt. Ezt a világképet kérdőjelezik meg azok, akik egy másik, egyre divatosabb életmódra szavaznak.

Amerikában és Kanadában futótűzként terjed a frugalista életszemléket divatja. A frugalisták, avagy mértékletesek életcélja egyszerű: keress nagyon sok pénzt fiatalon, fektesd be, és hozz létre egy olyan passzív bevételi forrást, ami lehetővé teszi, hogy akár negyvenévesen nyugdíjba vonulj, aztán élvezd az életet. Ehhez két dolog kell: nagyon jól kereső állás és a végletekig mértékletes életmód a gyűjtögetés alatt és után is – akkor is, ha megengedhetnéd magadnak.

A jövő útja…?

Mindezekből már szinte következik egy kötelező lépés: a tárgyaknak, legyenek akár használati tárgyak, ruhák vagy gépek, egyre tartósabbá és javíthatóvá kell válniuk, hogy vásárlásuknál a fontossági sorrend élén a használhatóság és tartósság álljon, nem pedig az alacsony ár.

Mindez maximálisan szembe megy a millennium emberének fogyasztói társadalmában és gazdasági berendezkedésében megszokott alapelvekkel. A mai ember szemében a fogyasztás nem bűn, sőt. Ez tartja mozgásban a gazdaságot, és ezzel végső soron mindennapi jólétünket. A fogyasztásra nemet mondani egyenértékű annak a bizonyos kavicsnak a tóba vetésével. Nem tudjuk pontosan belátni, hogy a hullámai hogyan és milyen messzire hatnak el. 

Másrészről azonban egyre égetőbb jelei vannak, hogy a jelenlegi mértékében az emberi fogyasztás nem fenntartható a bolygó számára. A természet kizsákmányolása mellett olyan mértékű szennyezést is jelent, amit a Föld hosszú távon már nem képes elviselni.

És mindezek mellett van egy bujkáló gondolat is, amivel érdemes eljátszani. Mi van, ha túl a biztonságon, a kényelmen, a környezet tudatosságon, a kevesebbet birtoklás egyszerűen tényleg egyenlő a boldogabb élettel? Mi van, ha tényleg ez a boldogság titka, vagy legalábbis egy élehetőbb, fenntarthatóbb, közös jövőé?

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok