A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

A közösség ereje a pénzügyekben is segít

Írta: Okos Anna 2020. szeptember 11., 12:19
Értékelés:
(0 szavazat)

Üzleti szempontból is nehéz évek állnak előttünk, amik kitolhatják, vagy éppen meg is hiúsíthatják egy-egy most alakuló cég indulását. Sok olyan innovatív ötlet kerül így parkolópályára, ami megfelelő finanszírozással sikeresen áteshetne a start-up fázis kritikus kezdeti időszakán, hogy onnan akár a csillagos égig szárnyaljon. Szerencsére sokat változott a világ, és ma már olyan lehetőségek is nyitva állnak a pénzpiac fejlődésének köszönhetően, amik korábban nem. Ezek egyike a közösségi finanszírozás, vagy crowdfunding.

Mit jelent a crowdfunding?

Képzeld el, hogy egyik reggel szöget üt a fejedben a tökéletes megoldás a világ összes csepegő csapjának megjavítására. Nem drága megoldás, de a fejlesztéshez szükséged lenne tőkére, ami most éppen biztos, hogy nincs, de nem reménytelen nagyságú összeg. Bankba hiába is mennél, mert a személyi kölcsön kevés, az innovációs hitelekhez pedig nagyobb volumenű ötlet kell. Ezekre a helyzetekre találták tökéletes a közösségi finanszírozás.

A közösségi finanszírozás a sok kicsi sokra megy elvén magánemberek közreműködésével történik.

Crowdfunding alatt alapvetően az olyan finanszírozási formákat értjük, ahol magánemberek adnak pénzt cégeknek, szervezeteknek valamilyen célra bizonyos ellenszolgáltatásért. Attól függően, hogy mi ez a cél és hogyan valósul meg a finanszírozás, többféle crowdfunding van:

Részvénytípusú: bemutatod a megoldási ötletedet és annak fejében kérsz pénzt, hogy a befizetők részesedést szerezzenek a vállalkozásodban. A legtöbb vállalkozás persze nem hoz nagy hasznot, de még az is lehet, hogy valaki a nyugdíjas éveit innen finanszírozza majd.

Hiteltípusú: ebben az esetben úgy kapsz pénzt, hogy kamatostul vissza kell fizetned. Ilyen felállás esetén a crowdfunding oldalnak és neked is komoly kitételeknek kell megfelelned.

Jutalmazás jellegű: maradva a csöpögő csapnál, ha jutalmazás jellegű ellenszolgáltatást ígérsz a finanszírozásért cserébe, akkor felajánlhatod például, hogy a finanszírozóknak öt éven keresztül minden csöpögő csapjához küldöd a kütyüt.

Adakozás: annyiban lóg ki a többi közül, hogy itt nem kap ellenszolgáltatást, aki pénzt ad, hanem valamilyen jó cél érdekében fizet.

 

Mindenki nyer

A crowdfunding tipikus példája annak, ahogyan a világ körülöttünk átalakul. Már nem vállalatok vagy állami intézmények oldanak meg olyan feladatokat, amik elvileg tipikusan hozzájuk tartoznak, hanem egy önállóan, akár spontán szerveződő közösség.

A crowdfunding lehetőséget teremt arra, hogy finanszírozást nyerjenek cégek, ötletek, kezdeményezések, amik másképp nem valósulhatnának meg. A magánember szintjén bedobott néhány ezer forintból akár már több tízmillió is összegyűlhet. Megvalósulhatnak így olyan jótékony kezdeményezések is, amik semmiféle pályázatba nem férnek be, mégis a közösség hasznosnak ítéli, hiszen megfinanszírozza.

A közösségi finanszírozással a cégek és a kisbefektetők is nagyot nyerhetnek.

Ha a finanszírozói oldalról, nagyobb volumenben nézzük a kérdést, akkor bizony könnyen előfordulhat olyan helyzet, hogy valaki komoly pénzeket nyer néhány év után egy kisebb befektetett összegen. Az Microsoft vagy az Apple tipikusan azok a cégek, amikben indulásakor kevesen hittek, és a végén átformálták az egész világ életét – nem beszélve arról, hogy részvényeik ára az évek alatt a százszorosára emelkedett. A dolog szépsége és izgalma abban van, hogy előre senki nem tudja megmondani, melyik cég lesz a jövő Microsoftja.

 

Jogi kérdések

A sok pozitív tulajdonsága mellett azonban a crowdfunding kérdéseket is felvet. Elsősorban jogi, szabályozói oldalról jogosak és erősek a kérdések, ugyanakkor vannak a crowdfundingnak bizonyos etikai vonatkozásai is, hisz, mint minden pénzügyi területen, itt is vannak csalások.

A jelenlegi jogrendszer még az angolszász területeken sem fedi le teljesen a crowdfunding szabályozását, pedig innen származik a konstrukció és már meglehetősen hosszú ideje ismert és sikeres. Az európai és magyar jogrendszer pedig még ennél is kezdetibb stádiumban jár a crowdfunding szabályozásával.

Természetesen egy befizetéseket, adományokat gyűjtő crowdfunding oldalt engedélyeztetni kell, és a jogalkotók megtesznek mindent, hogy kivédjék a csalásokat vagy a pénzmosást. Emellett a közösségi finanszírozást működtető oldalaknak is elemi érdeke, hogy szűrjék a cégeket, amik igénybe akarják venni a crowdfundingot. Éppen ezért a közösségi finanszírozás alapvetően biztonságos, de a jövőben még egészen biztosan változik a szabályozási rendszere.

Akár cégként akár finanszírozóként vennél benne részt, érdemes alaposan leinformálni a crowdfunding oldalt és a használati feltételeit, mielőtt belevágsz. Szerencsére már van hazai crowdfunding oldal is, de léteznek stabil, nemzetközi közösségi finanszírozási oldalak is, ahol megéri körülnézni.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok