A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Idén már online vásárolunk?
  Írta: Okos Anna, 2021. január 08., 13:31
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Idén már online vásárolunk?

  Mindegy, hogy vásárló vagy, esetleg kiskereskedő, óriási változásokat hozhat az életedben az online kereskedelem vírus miatti felfutása – legalábbis ezt vártuk. Megnéztük, hogy mégis mennyire óriási felfutást mutat a statisztika.

  Tovább...

A legjobb fűtés takarékossági tippek

Írta: Okos Anna 2019. október 18., 16:30
Értékelés:
(0 szavazat)

Októbertől márciusig-áprilisig nagyon függenek a rezsi költségeink attól, hogy milyen fűtési módszert használunk. De vannak tippek, amelyekkel minden körülmények között csökkenthetjük a számlánkat. Az alábbiakban csupa bevált ötletet sorolunk fel. 

a fafűtés hangulatos, de nem olcsóAzok közé tartozol, akik előre félnek az őszi-téli szezontól? 

Akkor valószínűleg drágább megoldással tartod melegen az otthonodat. Idehaza a lakások, házak több mint fele gázt használ erre a célra, ami a relatíve takarékosabb megoldások közé tartozik. A házközponti fűtés általában kevesebbe kerül, mint az egyedi fűtés, főleg ha ez utóbbi hagyományosabb elektromos fűtés. A termosztát, azaz a beállítható fűtés szintén jó opció, hiszen például reggel lehúzhatod a fűtést, amíg elmész otthonról. Mostanában sokan fűtenek klímával, mondván, az gazdaságosabb, de ez nem mindig és mindehol kivitelezhető - sok klímaberendezés például túl zajos ehhez. Ha pedig úgy van felszerelve a ‘doboz’, lehet, hogy a plafon egy pontját fogod melegen tartani. 

Hosszabb távon megtérül a fűtésrendszer cseréje

Ha változtatnál, kérdezz meg először egy szakembert. Az, hogy melyik megoldás ajánlott, az a melegen tartandó szobák méretétől illetve a fizikai jellemzőktől - belmagasság, tájolás, nyílászárók stb. - is függ. A kezdeti nagyobb beruházás a rendszer átalakításakor, kicserélésekor megtérülhet; illetve sokaknak fontos, hogy környezetbarát módon fűtsenek, ők például rendszerint napkollektort, hőszivattyút üzemeltetnek be.

A fűtés sarkalatos pontja a szigetelés

Nincs módod változtatni a jelenlegi fűtésen? Akkor is sokat tehetsz! Hihetetlen, mennyit számít a jó homlokzati szigetelés, jellemzően 30 %-al, de akár 50%-al is lefaraghat a kapcsolódó rezsiköltségekből. A falak szigetelése sokféleképpen kivitelezhető, az is rengeteget jelenthet, ha meleg faliszőnyegbe burkolod az ágyad körül a falat. De az utólagos szigetelés mindig jó ötlet, ha ez építéskor elmaradt, és érdemes tudni, ez az átalakítás csak ritkán engedélyköteles. 

Szigetelési kulisszatitkok

A profik azt javasolják, inkább drágább, de jó minőségű, vastagabb szigetelő lapokat alkalmazzunk, minthogy spóroljunk e téren, hiszen itt minden fillér visszajön. A hőszigetelési megoldásokat nem érdemes váltogatni, mert a találkozási az alkalmi megoldások is sokat segítenekpontnál, ahol gyenge a ‘védelem’, kialakul a sokak által ismert hőhíd, és ennek nyomán a penészesedés felüti a fejét a lakásunkban. A későbbi gondok megelőzésére bízd jó szakemberre ezt a munkát. Gyakori hiba például, hogy a padlót és a falat is hőszigetelik, ám a kettő találkozásánál kihagyják a peremszigetelést - ennek nyomán a penész ki is használja a lyukakat.Ne csak azt a teret tartsd melegen, ahol családoddal élsz, rengeteget javít, ha a felettetek levő padlástér kellően szigetelt, ugyanis itt kilopakodik a hő.

Huzatos ablakkal a kertet fűtjük

Hasonlóan fontos szerepet játszanak a nyílászárók a hőszigetelésben. Ahol például régebbi típusú, többszárnyas üvegezett ajtó nyílik a teraszra, ott elköszönhetnek a lakók a meleg jelentős részéről. A rossz minőségű ajtók, ablakok 10 %-al növelik a fűtési költségeket. Ha teheted, válts 2-3 rétegű változatokra - legjobb, ha nemesgázzal töltöttek az üvegfelületek közti rések -, hidd el, hosszú távon kifizetődik. Mellékesen pedig a többrétegű ablakok remek hangszigetelők is, amelyért nagyon hálás leszel egy forgalmasabb, zajosabb környéken. Mindez persze nem kis költséget jelent, de ne feledkezz meg a személyi kölcsön lehetőségéről!

Albérletben laksz? 

Nem a tiéd a lakás, amelyben élsz, vagy más miatt nem tudsz belecsapni egy komolyabb energetikai korszerűsítésbe? Rengeteg szuper kisebb volumenű módszer van, amivel a hőérzetet javítani lehet, vagy akár be lehet csapni. Magán a szoba hőszigetelésén ‘helyi’ megoldások is javíthatnak, például az ablak- vagy ajtópárnák. Ha nincs ilyened, egy összecsavart plédet is használhatsz.A fűtőtesten ne tárolj és száríts semmit lehetőleg, mert ezzel akadályozod a hő áramlását.Nagy- és dédszüleink rengeteg trükköt tudnak még abból az időből, amikor kifogyhatott február közepén a fa, vagy éppen szénhiány volt. Nem javasoljuk, hogy meleg téglával fűtsd fel az ágyad, de a forró gyömbértea kortyolgatása, vagy a meleg színű textilekkel beburkolt szoba valószínűleg segít majd, hogy kicsit lejjebb csavard a fűtést. Nem árt ugyanis tudni, nemcsak a pénztárcádnak, az egészségednek sem jó, ha 24 fokos melegben, bent töltöd a telet. 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok