phonemailmap

A munkahelyi egészségprogram nem ajándék

Ebben a kiszámíthatatlan világban tán még soha nem volt ennyire fontos az egészségünk megőrzése. A céged ebben is segíthet, de jó, ha tudod, ez nem adomány.

Kevesen vitatkoznának azzal az állítással, hogy az egészségünk az egyik legnagyobb kincs, aminek megőrzéséért érdemes mindent megtenni. Az viszont már kevésbé ismert, hogy a vállalatok számára mennyire fontos a dolgozók egészségének megőrzése. Körbejárjuk néhány statisztika segítségével, miért éri meg a cégeknek a dolgozók számára nyújtott egészségprogram, és miért az egyik legfontosabb elem ez a vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) dolgozói jóllétre irányuló intézkedései között.

Mennyibe kerül a cégednek, ha beteg vagy?A rendszeres egészségügyi szűrésekkel sokszor megelőzhetőek a komolyabb krónikus betegségek is.

Külföldön sok országban a cégek közvetlenül finanszírozzák a munkavállalók betegbiztosítását, így betegség esetén a cég azonnali kiadásokkal szembesül. Azt gondolhatnánk, hogy mivel Magyarországon a legtöbb esetben a társadalombiztosítás terhére végzi az állam a betegek ellátását, a cégek itt kevésbé érdekeltek anyagilag a dolgozók egészségének fenntartásában, pedig ez komoly tévedés.

Az uniós átlag évi 12 nap betegség munkavállalónként, ami a KSH adatai szerint még a pandémia előtt is átlagban 450 nap kiesést jelentett középvállalatok esetén és évi 100 nap kiesést kisvállalatok számára. Sok fős nagyvállalatoknál akár az évi 1000 napot is elérheti ez a veszteség, ami összességében véve 6-12%-kal veti vissza a cégek teljesítményét. Nem a betegbiztosítás jelenti hát a nagy kiadást, hanem a munkavállalók kiesett munkája.

Az egészségmegőrzésre fordított minden fillér megtérül

Olyan természetesen nem lesz, hogy egyáltalán nem betegszünk meg, ugyanakkor az életmódból és stresszből fakadó krónikus betegségek miatt kiesett napok száma megfelelő egészségprogrammal az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatása szerint akár 27%-kal is csökkenthető.

Másik oldalról pedig a testileg egészséges, lelkileg pedig kiegyensúlyozott munkavállalók 5-11%-kal termelékenyebbek is lehetnek. Ez a kettő pedig olyan pozitív hatással van a cég bevételeire, ami jóval túlszárnyalja a sokszor költségesnek gondolt egészségmegőrző programokat. Az egyenleg tehát meglehetősen pozitív, de itt még mindig nincs vége.

A vállalati egészségmegőrző program enyhítheti a mozgásszegény életmód káros hatásait is.Amit egy munkavállaló mindebből lát

A nap végén a számok mögött nagyon is élő emberek vannak, akik nem csak termelékenységi eszközök. Óriási hatással van egy munkavállaló cég felé érzett elköteleződésére, hogy a cég mennyire törődik vele és az egészségével. Az egészségmegőrző programoknak így van egy közvetett hatása is: szeretni fogunk a cégünknél dolgozni.

Ez pedig újabb megtakarítást jelent, hiszen a lojálisabb munkatársak között jóval alacsonyabb a költséges fejvadászattal és betanításokkal járó flukcuáció. Az pedig, hogy stabilan számíthat egészséges és tenni akaró munkavállalókra egy cég, szinte megfizethetetlen.

 

 

A legfontosabb

A munkahelyi egészségprogram egyértelműen nem ajándék a cég részéről, hanem jól felfogott üzleti érdek, amiből sokféle módon profitálhat, ami ezáltal jövedelmező eleme lehet a dolgozókra irányuló CSR vállalásnak. Ugyanakkor minden program csak annyira hatásos, amennyire élünk vele. Jelentősen javíthatja az életminőségünket, ha bekapcsolódunk ezekbe a programokba, hogy ne csak cégünk, de családunk számára is még sokáig egészségesen tudjunk jelen lenni.