A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • A vírusválság katasztrófa – de lehet mégis jó valamire?
  Írta: Okos Anna, 2020. május 22., 11:24
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  A vírusválság katasztrófa – de lehet mégis jó valamire?

  Lassan leszállóágba kerül a vírus okozta bonyodalom az életünkben, bár még koránt sincs vége. A COVID-19 néhány nap alatt állította meg a teljes világ forgását és kényszerítette emberek millióit a négy fal közé. Sok szomorú áldozattal a hátunk mögött fordulóponthoz értünk és le kell vonnunk a tanulságokat.

  Tudós emberek hada dolgozik rajta, hogy egy esetleges második hullám már felkészültebben érhesse a világot. Az egészségügyi kihívásokra való felkészülés mellett azonban fontos szólni a ránk kényszerített változásokról és hosszú távú hatásaikról is. Három példát hoztunk, döntsd el, mit gondolsz!

  Tovább...
  Címkék: életmód

A pénz párkapcsolati tabu?

Írta: Okos Anna 2019. május 22., 12:42
Értékelés:
(0 szavazat)

A jó párkapcsolat titka a külön fürdőszoba, állítják viccesen a kapcsolatban élők. Valójában azonban a leggyakrabban felmerülő konfliktusforrás a pénz, illetve ennek kezelése, a költségek elosztása és a spórolás kérdése. Vajon valóban párkapcsolati tabu a pénz?

A pénzzel kapcsolatban egészen addig nem merül fel komoly probléma, amíg megfelelő tartalék áll rendelkezésre a párok számára. Azonban amikor a hétköznapokat nehezítő financiális gondok ütik fel a fejüket, számos konfliktus elé néz a pár, a család minden tagja. Éppen ezért nem megoldás, ha homokba dugjuk a fejünket és nem vitatjuk meg a pénzbeosztás témakörét: fontos felszabadítani a pénz kérdését a tabusítás alól. De miként is érdemes hozzálátni ehhez és a közös spóroláshoz?

Összeköltözés - Két háztartás helyett egy közös

Nyílt kommunikációval minden közös pénzügyi kérdés kezelhető a párkapcsolatban. Néhány egyszerű trükkel és nyílt kommunikációval lehetőség nyílik rá, hogy a spórolás közösen alkotott szabályok mentén hatékonyan és feszültség nélkül szolgálja a közös érdeket. Ha a párkapcsolat elég stabil és megérett rá az idő, az első lépés akár az összeköltözés is lehet. Amennyiben két külön helyen élnek a felek, két lakás fenntartási költségeit is állják, holott általában az estéket együtt, egy helyen töltik. Összebútorozás esetén sokkal több pénz marad egymásra és közös programokra is, ráadásul az addigi kiadások a felére csökkennek.

Két tányérból esznek, mindig összevesznek?

A kapcsolat elején érdemes előre tisztázni, miként kerülnek felosztásra az étkezésre szánt kiadások. Ha a külön kassza mellett voksolnak a felek, akkor számolniuk kell azzal, hogy a hónap végi kiadásaik jelentős mértékben nőni fognak. Érdemes megállapodni abban, hogy a nagyobb bevásárlások során a közös kassza kifizetődőbb: a megvásárolt alapanyagokból ugyanis közös főzés során - amely akár egy remek program is lehet - készíthető vacsora, de másnapi ebéd is, amely kiváló spórolási lehetőség.

Rezsiköltség és számlák - Ketten könnyebb

Ha közös háztartást vezettek, az élelmiszerre szánt közös pénzügyi keret mellett a rezsiköltségeket is állnotok kell. Sokkal könnyebb, ha ezt is felezitek, hiszen nehezen nyomon követhető és arányosítható, hogy melyikőtök használ több vizet, ki tartózkodik többet otthon a fűtési szezonban és sorolhatnánk. Éppen ezért a titok a közös kalkuláció: számoljátok ki a fogyasztási átlagotokat és készüljetek olyan tartalékkal, amelyet erre szántok, persze 50-50 százalékban. A legfontosabb a közösen átbeszélt rendszer. Érdemes tisztázni, hogy kinek a nevén lesznek a számlák és előre meghatározni azt a határidőt, ameddig a másik rendezheti  saját részének kifizetését. Akár ennek a formáját is meghatározhatjátok előre, legyen szó készpénzről vagy utalásról. Ebben pénzügyi alkalmazások, de még egy “kockás füzet” is sokat segíthet.  

A család érdekeit szem előtt tartva érdemes meghozni az anyagi döntéseket.Utazzunk, de ki fizet?

A közös programok megszervezése során is kardinális kérdés, hogyan tudjátok összehangolni az igényeiteket és a pénztárcátokat. A kulcs itt is az őszinte kommunikáció és a kompromisszum: a nyaralást vagy egyéb programot illetően mindenkinek jár, hogy megoszthassa a vágyait, az elképzeléseit. Ha tudjátok, hogy egyikőtök luxus nyaralásra vágyik, a másik fél viszont a kempingezést engedheti meg magának, döntés előtt álltok. Vagy arányosítjátok az anyagi ráfordítást és így valósítjátok meg a drágább tervet vagy köztes megoldást kerestek, esetleg az olcsóbban megvalósíthatót választjátok. Indokolt esetben akár megbízható pénzügyi segítséggel is élhettek, de érdemes olyan konstrukcióban vállalni ezt, amely mindkettőtök számára elfogadható és teljesíthető, elkerülve az adósságokat.

 

 

 Hosszú távra tervezés, közösen

Ha közös jövőt terveztek, akkor célravezető őszintén beszélni a személyes pénzügyeitekről, elkerülve a későbbi problémákat. Fontos, hogy tisztában legyetek egymás pénzügyi helyzetével, a fizetések mértékével, valamint megállapodjatok a közös terveket illetően. Ilyen lehet a lakásfelújítás, új autó vásárlása és főképpen a gyerekvállalás. Ezek mind komoly anyagi tervezést igényelnek, gondolj csak a közös lakáshitelre vagy akár a gyerekeknek tervezett megtakarítási számlára. Bármire is vágytok, a megvalósítás első lépése az őszinte beszéd és közös kalkuláció, de addig nincs előttetek igazi akadály, amíg a szeretet és a tisztelet képezi az alapját a közös tervezésnek.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok