A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

A pénzügy gyerekjáték – de hogyan tegyük azzá?

Írta: Okos Anna 2020. június 12., 09:27
Értékelés:
(0 szavazat)

Óriásit változott a világ az elmúlt néhány évben, de még többet az utóbbi két hónap alatt. A régi receptek egyre kevésbé működnek hiszen folyamatos változásban élünk. Hogyan tanítsd gyermekedet a pénzzel bánni egy ilyen drasztikusan változó világban?

Szüleink, nagyszüleink példája

Unalomig ismételt frázis, hogy az anyagi jólét megteremtésének legfontosabb eleme az a pénzügyi tudatosság – mégsem lehet eleget ismételni. Könnyebb eset, ha a család anyagilag stabil, és néhány generációra visszamenőleg már megtanulta jól kezelni az anyagi kérdéseket. Számukra az a kihívás, hogyan adják ezt tovább játékosan a gyerekeiknek, hogy tovább tudják vinni a jó példákat. Sok esetben azonban otthon is hiányzik a kellő pénzügyi tudás és tudatosság.

A pénzügyi tudatosság és az anyagi jólét megteremtése mindig a családban kezdődik.

Jó hír, hogy számtalan elérhető program és jó gyakorlat van rá, hogyan tanítsuk meg gyerekünket a pénz fogalmára és arra, hogyan bánjon vele okosan (a pénzügyi oktatásról és a gyerekek pénzügyi neveléséről mi is írtunk már korábban). Az iskolai tananyagokba is egyre több olyan morzsa kerül be, amik apránként felépítik a szükséges tudást és tudatosságot a gyerekekben úgy, hogy szinte észre sem veszik. A pénzügyi tudatosságot azonban elsősorban otthon lehet megalapozni.

Sokszor volt már szó a malacperselyről, a csokira spórolásról, és arról is, hogy nem lehet elég korán kezdeni a pénzügyi nevelést. Mi most inkább azt szeretnénk elmondani, hogyan lehet hozzáfogni egy ilyen száraz és unalmas témához, hogy hosszútávon motiváló maradjon számodra is és a gyermeked számára is.

 

Együtt tanulni a legjobb móka

Előfordulhat, hogy szülőként felnőttfejjel tanulsz meg olyan pénzügyi kérdéseket, amiket neked sem tanított meg senki. Ez nem szégyen, sőt! Jó móka és különösen motiváló lehet a gyerekeknek, ha együtt fedezitek fel a pénz világát, és egyben rávilágíthat arra is, hogy soha nem lehet eleget tanulni. Íme néhány tipp, hogyan:

 

Csináljátok együtt!

Mindent le lehet fordítani gyereknyelvre és minden gyerekjátéknak lehet felnőtt verziója is. Ha meg akarod tanítani a gyereket, hogy spóroljon össze egy kis pénzt csokira, akkor mutasd meg neki, hogy te hogyan spórolsz egy szép ruhára. Ha ő a zsebpénzéből tesz félre egy kicsit, akkor ugyanúgy tegyél félre a fizetésedből. A cél, hogy lássa, ez ugyan játék, de a felnőttek is így csinálják. Az utánzással motiválhatod és taníthatod a legjobban.

A gyerekek számára különösen motiváló lehet, ha együtt ismerkedtek a pénzügyek világával.

Tervezés közösen

Gondoljátok át a rövid és hosszú távú céljaitokat. Rövidtávú cél lehet egy játék, hosszabb távú cél pedig akár egy új bicikli. Mutasd meg, hogy számodra mi a cél rövid és hosszú távon! Beszéljétek meg, milyen lépésekből tudjátok felépíteni a megtakarításokat és azt is, hogy menet közben hogyan haladtok a cél felé.

 

Befektetésekről egyszerűen

Nem kell közgazdásznak lenned, hogy alapszinten megismerkedhess a befektetések lényegével és fogalmával és megtanítsd ezeket a gyermekednek is. Egy jó forrás erre például a Pénz7 program keretein belül íródott Pénziránytű anyaga, amit korosztályi lebontásban letölthetsz a netről, de egy rövid kereséssel még több anyagot találsz.

 

Vállalkozásokról játszva

A gyerekek teli vannak álmokkal és kreatív ötletekkel, amikből akár vállalkozás is születhet. Számos olyan program érhető el, ami ezt segíti megtanulni: például a Bridge Bizniscool tábora, vagy akár a My First Startup képregény és Karl Hess könyve a Vállalkozásról gyerekeknek és szülőknek. Ha nem vagy üzleti vénával megáldva, akkor is tanulhatsz és játszhatsz együtt a gyerekeddel és ki tudja, még kiderülhet, hogy vállalkozást is indítotok.

A gyerekek számára az együtt töltött idő és a közös játék, tanulás mindennél motiválóbb. Ha tudtok olyan új dolgokat együtt tanulni, amiből mindannyian nyertek, akkor valóban élmény lesz a tanulás. Nem beszélve arról, hogy egy életre megalapoz olyan készségeket, amik már rövidtávon is rendkívül megkönnyíthetik gyermeked számára, hogy stabil anyagi alapokkal induljon az életben.