A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

A pénzügyi tudatosság útvesztője - Tanultad vagy tapasztaltad?

Írta: Okos Anna 2018. november 23., 09:11
Értékelés:
(0 szavazat)

A tudatosság életünk minden területén hasznos dolog, legyen szó az egészség megőrzéséről, az időbeosztás tervezéséről vagy a pénzügyeink szervezéséről. Míg az előzőkre már gyermekkorban több lehetőség adódik, addig a pénzügyek kezelése, a legfontosabb alapfogalmak és gyakorlatok csak későn, sokszor a felnőtt éveinkben válnak a rutin részévé. Vagy talán még akkor sem.

A pénzügyi tudatosság a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. A legtöbbünk számára azonban nem adódott lehetőség arra, hogy az életkori sajátosságoknak megfelelően, már gyermekkorban fokozatosan kezdjünk el ismerkedni a pénzügyi fogalmakkal és működési elvekkel. Ez az oka annak, hogy napjainkban sokan távolságtartással kezelik a pénzügyeiket, hiszen átláthatatlan rendszerként tekintenek rá. Az idegen rövidítések (EHM, EBKM, THM, TKM, stb.) sűrűjében nem eszmélnek rá, hogy aggodalmaik nem a pénz természetében, sokkal inkább a pénzzel kapcsolatos félelmükben gyökereznek.

Pénzügyi oktatás vagy okulás?

Mindez megelőzhető volna a megfelelő financiális oktatás bevezetésével, amely sajnos jelenleg is hiányos gyakorlat Magyarországon. A legtöbb tanintézményben nem része az oktatásnak a pénzügyi alapismeret megszerzése, de még különórák során sem igazán kínálkozik lehetőség arra, hogy időben elkezdődhessen a pénzügyi tudatosságra nevelés. Az oktatás hiányosságai miatt gyakran a szülők is bizonytalan ismeretekkel rendelkeznek az anyagiak megfelelő kezelését illetően, így a következő generációk tudása is a gyakorlatban megszerzett tapasztalatokra korlátozódik, megalapozott elméleti háttértudás nélkül.

megtakaritas sporolas szerepe

A nagybetűs életbe kilépő fiatalokra így rövid idő leforgása alatt sok félelmetesnek tűnő feladat vár, amelyekkel addig csak tévéreklámok elkapott félmondataiban találkoztak. Fel kell adni az első sárga csekket, meg kell érteni a diákhitel és egyéb hitelek, kölcsönök konstrukcióját, el kell készíteni az első adóbevallást; ott a THM, az áfa, a bruttó, a nettó, a kamat és akkor még csak szó sem esett a bankkártyákról, a hitelkártyákról, a lakástakarékról, az életbiztosításról és nyugdíj előtakarékosságról. Nem csoda, hogy sokak számára a pénzügyi fogalmak és mechanizmusok nem lehetőséget jelentenek az anyagi biztonság felé vezető úton, hanem a mindennapok buktatóinak részeként tekintenek rá. Gyakran még azok is komoly küzdelmet folytatnak a pénzügyi alapismeretek elsajátításáért, akik gazdasági szakon kívánják folytatni tanulmányaikat az érettségi után, hiszen az oktatás nem kínál ehhez lépcsőzetes felkészítést; pontosabban: a legtöbb intézményben nem. Ugyanis pénzügyi ismereteket az Eduline cikke szerint “jelenleg csak a szakgimnáziumokban oktatnak külön tanórákon, kötelező tantárgyként, más iskolákban – elvileg – a közismereti órákon jelenik meg a téma, de az intézmények úgy is dönthetnek, hogy a szabad órakeretből szakítanak ki heti 45 percet a pénzügyi ismeretek tanítására.

A Pénzügyminisztérium szerint azonban “kevés helyen döntenek így, az eddigi tapasztalatok alapján csak elszórtan (a diákok 10%-át elérő mértékben) jelent meg az iskolai gyakorlatban a szabadon választható órakeret terhére a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatása, melynek fő oka a megfelelő tankönyvek és a képzett tanárok és a képzések hiánya.” Vajon mi a megoldás?

Kötelező lesz a pénzügyi oktatás?

A Pénzügyminisztérium pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó stratégiájában - felismerve a hiányosságot - már előirányozták a financiális oktatás reformját. Elképzelhető, hogy 2019-től a pénzügyi ismereteket kötelező tartalomként fogják oktatni a 7-10. évfolyamon, de arról még nem született döntés, hogy önálló tantárgyként kerül-e fel a tantervbe vagy más tanórákon tanulhatnak majd erről a diákok. Az Eduline cikkét idézve “[a] stratégia arra is kitér, hogy a 3-6. évfolyam »tantárgyi tartalmaiban« kötelező lesz a pénzügyi nevelés megjelenése, a matematikaórákon pedig növelni kell a »háztartási/pénzügyi« problémákhoz kapcsolódó pénzügyi matematikai feladatok arányát. A pedagógusképzést is érinti a stratégia, a leendő tanároknak és tanítóknak kötelező lesz pénzügyi-gazdasági kurzusokra járniuk.”

penzugyi ismeretek eszkozei

Hogyan tegyél szert megfelelő pénzügyi ismeretekre?

Talán ezeknek kapcsán benned is felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan alapozhatod meg a pénzügyi ismereteidet. A témával kapcsolatos önképzésen kívül szerencsére akadnak olyan hiánypótoló kezdeményezések is, amelyek lehetőséget kínálnak a pénzügyi tudás megszerzésére, bővítésére. Ilyen a PénzÜgyesek vetélkedő is, amely Magyarország első televíziós pénzügyi-gazdasági-vállalkozói vetélkedője. A kvízjáték különlegessége, hogy nem felnőttek, hanem középiskolás diákok játszanak benne, adásról-adásra bizonyítva azt, hogy mennyire értenek a pénzügyekhez. A műsorban szereplő diákoknak a pénzügyi érzékükre kellett hagyatkozniuk, de a bemutatkozó videó megalkotásától kezdve üzleti tervük prezentálásán át végig szükség volt a kreativitásukra is. Ki kellett, hogy találjanak egy olyan üzletet, terméket, amely hiánypótló és egyben profitábilis lehet a piacon, illetve megmutathatták, hogyan boldogulnának egy startup vállalkozás elindításával. A műsor küldetését híven tükrözik ezek a feladatok: a cél a fiatalok támogatása, hogy átlássák a pénzügyi világ működését és így kiismerjék magukat az iskolapad utáni életben. A kvízkérdéseket pénzügyi szakember és coach állította össze, így teljeskörűen lefednek minden olyan financiális témát, amely érdekes és hasznos lehet a hétköznapi ember számára; ennek köszönhetően a műsorból nem csak azok okulhatnak, akik játszanak benne, hanem azok is, akik figyelemmel követik az adásokat, hiszen őket is gondolkodásra készteti. Mindezek miatt az Oney szponzorként, az Oney képviselője pedig zsűritagként is örömmel állt a kezdeményezés mellé. Ha úgy gondolod, hogy számodra is tanulságos lehet, kövesd a műsor második évadát az RTL Klub csatornáján vasárnaponként, reggel 9 óra 20 perctől, vagy pedig nézd vissza online az RTL Most oldalán! Legyél Te is “pénz-ügyes”, hiszen sosem késő megtenni a kezdő lépéseket a fejlődés útján: a tudatosság az élet minden területén kifizetődik.  

 

 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok