A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

A spórolásban hűséges társad a költségkövető app

Írta: Okos Anna 2021. május 07., 10:31
Értékelés:
(0 szavazat)

A fintech a spórolásban is támogat, méghozzá nem is akárhogy. Az új költségkövető appok a költéseid mellett a számlákra és bizonylatokra is emlékeznek és megmutatják, hol kell visszafognod magad a költésben, hogy elérd a céljaidat. Ezeket nézzük át fintech sorozatunk 3. részében.

Egy átlagfizetésből megélni néha kihívást jelent, ezért nem csoda, ha időnként kicsúszunk a havi keretből. Az is előfordul, hogy az új mosógépre, vagy nyaralásra hitelt vagy személyi kölcsönt kell felvenni. Ha inkább saját pénzből vásárolnál, akkor előre kell tervezni és spórolni – ami nem megy mindenkinek. Van egy okos megoldás, ami ugyan nem ad nekünk több pénzt, de segít ügyesebben gazdálkodni a meglévő kereteinkkel.

 A kockás füzetnél sokkal hatékonyabb segítség lehet a költségkövető app, de lényeg, hogy elkezdd.A spórolás az információval kezdődik

A legnagyobb gond sokszor nem az, hogy a megélhetéshez kevés a pénzünk, hanem az, hogy nem osztjuk be hatékonyan. Sok esetben azonban a szűk költségvetésből is le tudunk faragni és megtakarítani pár ezer forintot havonta. Ahhoz azonban, hogy tudjuk, honnan lehet ezt a pénzt lefaragni, pontos információkra van szükségünk arról, hogy mire mennyit költünk. A költségkövető appok abban segítenek, hogy átláthatóvá teszik a költéseinket és megmutatják, hol szaladunk esetleg el annyira, amiből már faragni lehet.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

A pénzügyi appok igen sokfélék. A fapados verziók, ahol minden költésedet manuálisan kell felvinni, majdnem olyanok, mint egy előre befüggvényezett Excel tábla, ami összesíti a költéseidet és kimutatásokat készít.

A költési adatokat az appok kategóriákba rendezik, megmutatják, hogy ruhára, ételre, számlákra vagy éppen szórakozásra mennyit költöttél. Ezen belül olyan finomságokat is be tudsz állítani, hogy az élelmiszer kategórián belül mennyi ment az alap élelmiszerekre és mennyi volt például a gyorséttermi költésed. Az adatok alapján pontosan látod,A költségkövető appok segítenek a spórolásban is egy adott célra, hogy elkerüld a hitelt. hogy hol megy el a hónapban több, mint kellene.

Néhány app arra is lehetőséget ad, hogy célokat tűzz ki. Spórolhatsz az új mosógépre, vagy a nyaralásra. Vannak olyan appok is, amik a korábbi hónapok átlaga alapján megmutatják, hogy az adott hónapban egy bizonyos kategóriában az átlaghoz képest mennyire vagy előre a költéseiddel, és ilyenkor figyelmeztetést küldenek.

Ami a pénzügyi appokból a legfontosabb

Túl azon, hogy tényleges gyakorlati segítséget nyújtanak és automatizált kimutatásokkal a kezed alá dolgoznak, a kiadáskövető appok óriási jelentősége abban áll, hogy a gondolkodásodat formálják át. Használatukkal szokássá és természetessé válik a tervezés és a pénzügyek pontos kézben tartása. Hosszú távon pedig ez a legkifizetődőbb hozadéka az összes kiadáskövetésnek, mindegy, hogy appban történik, vagy Excel táblában. Kezd el még ma!