A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • A CSR nem játék – vagy mégis lehet az?
  Írta: Okos Anna, 2021. november 26., 15:34
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  A CSR nem játék – vagy mégis lehet az?

  A vállalati társadalmi felelősségvállalásról sok dolog eszünkbe jut, de a játék nem tartozik ezek közé. Pedig játékosan még a CSR tevékenységek is jóval hatékonyabbak lehetnek.

  Tovább...
  Címkék: életmód

A vállalati önkéntes munka rád is hatással van

Írta: Okos Anna 2021. október 15., 10:12
Értékelés:
(0 szavazat)

A CSR keretében végzett önkénteskedés meglepően sok irányba hat. Nem csak a cég megítélésének tesz jót, de erősíti a munkatársak közti kapcsolatot és a munkavállalók önbecsülését is. Emellett pedig akár életeket is menthet.

A Parlament 2021-et az Önkéntesség Évének nyilvánította. Ennek kapcsán több kutatás és felmérés is napvilágot látott. Az egyik legfontosabb tanulság az volt, hogy Magyarországon az önkéntesség elsősorban informális alapon zajlik és az önkéntes tevékenységek 58-94%-a szervezeti kereteken kívül történik. Ez rendkívül beszédes mutatója annak, hogy a vállalati önkéntes munka még gyerekcipőben jár hazánkban. Ugyanakkor vannak már olyan cégek, ahol a vállalati kultúra részévé tették a vállalati társadalmi felelősségvállalás keretein belül az alkalmazottak önkéntes munkájának motiválását és támogatását.

 

Néhány beszédes adat az önkéntességrőlA CSR keretében zajló önkéntes programok sokfélék lehetnek és különféle célcsoportokat támogatnak.

Az önkéntes munka megítélése Magyarországon a kutatások szerint pozitív, ugyanakkor a vállalati önkéntes programok a magánszektorban elsősorban munkavállalói kezdeményezésre indulnak el és a CSR területe ma Magyarországon még kevéssé él az önkéntes munka támogatásának eszközével.

A szervezett, tehát civil szervezeteken keresztül történő önkéntes munka mértéke a KSH adatai szerint 2011 és 2019 között több, mint 7%-kal csökkent. Hogy mégis milyen komoly értéket jelent az önkéntesség az szintén a KSH adatokból látszik a legjobban. Az önkéntesek 2019-ben például 314 millió munkaórával járultak hozzá az általuk támogatott feladatokhoz, aminek becsült értéke 494 milliárd forint.

Virtuális pro bono program segítségével már nem csak fizikai munkát vállalhatnak a céges önkéntesek.Néhány példa a vállalati önkéntességről

Az egyik legismertebb vállalati önkéntes program a Vodafone által vezetett Főállású Angyal program, aminek keretében a vállalat alkalmazottai havi fizetésért az általuk választott projekteken dolgozhatnak főállásban. Ezek a projektek elsősorban a cég által kiemelt fontosságúnak tartott digitális kompetenciafejlesztést és a nők egyenjogúságának támogatását célozzák.

Vannak azonban olyan új kezdeményezések is, amik válaszul arra, hogy a pandémia korlátozta a fizikai jelenlétet igénylő önkéntes lehetőségeket, szellemi munka felajánlását teszik lehetővé. Ilyen a virtuális pro bono program, aminek keretében az önkéntesek szaktudásukat ajánlhatják fel a vállalati önkéntes munka keretei között. Ez lehet egynapos tanácsadás, vagy bővebb formájában egy projekt támogatása is.

Az önkéntesség varázsa

Az önkéntes munka nem csupán a célközösséget támogatja, hanem varázslatos hatása van azokra is, akik a munkát végzik. A cégek a vállalat megítélésének javítása mellett azért is állnak be egy-egy önkéntes program mellé, mert óriási csapatépítő hatása van és nagy mértékben javítja az általános hangulatot egy munkahelyen. Egyén szintjén pedig erősíti a munkavállalók önbecsülését, a cég iránti elköteleződést, és a proaktív hozzáállást a munkavégzéshez.

Az önkéntes munkában részt vevő emberek jobban megismerik egymást és önmagukat, megtanulnak bízni a munkatársaikban és a segítő munka értékét látva önmagukat is jobban megbecsülik.

A vállalati önkéntesség még gyerekcipőben jár hazánkban, de biztató kezdeményezések vannak, és remélhetőleg a jövőben még több ember kapcsolódik be a segítségnyújtás varázslatos körforgásába.