A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

A vírusválság katasztrófa – de lehet mégis jó valamire?

Írta: Okos Anna 2020. május 22., 11:24
Értékelés:
(0 szavazat)

Lassan leszállóágba kerül a vírus okozta bonyodalom az életünkben, bár még koránt sincs vége. A COVID-19 néhány nap alatt állította meg a teljes világ forgását és kényszerítette emberek millióit a négy fal közé. Sok szomorú áldozattal a hátunk mögött fordulóponthoz értünk és le kell vonnunk a tanulságokat.

Tudós emberek hada dolgozik rajta, hogy egy esetleges második hullám már felkészültebben érhesse a világot. Az egészségügyi kihívásokra való felkészülés mellett azonban fontos szólni a ránk kényszerített változásokról és hosszú távú hatásaikról is. Három példát hoztunk, döntsd el, mit gondolsz!

Digitális oktatás

Aki home office mellett három gyerekkel egy panelbe zárva megtapasztalta a semmiből néhány nap alatt bevezetett távoktatás örömeit, valószínűleg alig várja, hogy szeptemberben végre visszaálljon a világ rendje. A helyzet készületlenül érte a diákokat, a szülőket és a tanárokat egyaránt, óriási stresszt és kavarodást okozva.

A technikai feltételek megteremtéséhez számtalan család kényszerült kölcsönből hirtelen megvásárolt laptop segítségével felzárkózni a digitális világhoz otthon is. A tanárokat pedig sokkolta a munkamennyiség, ami a digitális átálláshoz kellett. Nem mindenkinek sikerült megugrani a minőségi digitális oktatásba vezető hatalmas lépést. Akkor mi ebben a jó?

Röviden: ízelítőt kaptunk a jövőből. Kényszerből, de belekóstoltunk, hogy milyen (lehet) a digitális oktatás a 21. században. Megmutatkozott a modern oktatásban rejlő potenciál és csak rajtunk múlik, hogy ezt hogyan visszük tovább a kényszer elmúltával.

Home office

Az otthoni munkavégzés évek óta lebegtetett különleges juttatás volt, de megdöbbentő módon a friss álláshirdetések között még mindig alig van otthoni munkavégzést ajánló. Tény, hogy a home office nem való mindenkinek. Kell hozzá megfelelő technikai háttér, ám ezek viszonylag könnyedén megteremthető. A nehezebben megugorható küszöb a hozzáállás.

Az otthoni munkavégzés kihívást jelent, de nagy mértékben növelheti a munkavállalók életminőségét.

 

A kollégák felé, emellett pedig másfajta számonkérési és mérési pontokat kell felállítaniuk. A pedig komoly felelősségvállalás és mert a mosás és egy érdekes Youtube videó könnyedén át tudja venni az irányítást a legnagyobb jószándék mellett is. Akkor mi ebben a jó?

A digitális oktatáshoz hasonlóan itt is a kikényszerített lehetőség a kulcs. A költséges irodai működési költségek jelentős hányada szinte nullára csökkenthető lenne, ha a munkatársak távmunkában dolgozhatnának alkalmi jellegű irodahasználat biztosításával. A munkavállalók életminőségét pedig hihetetlen módon javítaná, ha a reggel-este csúcsforgalomban töltött másfél órát értelmes tevékenységekre tudnák fordítani. Ebből kaptunk most ízelítőt és lehetőséget arra, hogy megtanuljuk jól csinálni.

 

KörnyezetszennyezésA vírus miatti leállás hatására sok helyen elkezdtek enyhülni a környezetszennyezés okozta károk.

Nem lehet elmenni a vírus válság okozta leállás következtében létrejött környezeti hatások mellett sem. A közlekedés és a gyárak leállásával olyan mértékben csökkent a károsanyag kibocsátás, hogy tisztultak a természetes vizek, ózon lyukak gyógyultak be és az állatvilág visszatért olyan helyekre, ahol már évtizedek óta nyoma sem volt. Sok tudós szerint már a 24. óra legutolsó percén is túl vagyunk, hogy vissza tudjuk fordítani a környezeti károkat. A satufékes leállás bebizonyította, hogy van remény helyrehozni a károkat és egy élhető jövőt építeni. Ehhez felelős és óvatos újra indulásra van szükség, és átfogó nemzetközi összefogásra.

 

A hirtelen jött váltásra sok cég és magánember nem tudott megfelelő válaszokat adni, pedig a változásra, megújulásra való képesség és a változó környezethez való alkalmazkodás a túlélés legfontosabb alapja. Cégeknek meg kell tanulni munkamódszereket, terméket, szolgáltatást és tempót váltani, az embereknek pedig életformává kell tenni az élethosszig tartó tanulást, ami évtizedek óta az EU egyik hívószava. A vírusválság arra is kijózanító ráébresztés volt, hogy a régi módszerek a jövőben nem működnek.

A sok fájdalmas veszteség ellenére a vírusra tekinthetünk úgy is, mint lehetőségre. Kemény leckét adott kényelmetlenül hirtelen, de ezzel együtt lehetőséget adott arra is, hogy a folytatást jobban csináljuk. Ha nem, annak következményeiből már ízelítőt kaptunk.