phonemailmap

Apró, de hasznos ötletek fűtés rásegítésre

A fűtési szezon határának kitolására vannak apró ötletek, amik segítenek, hogy mégse dideregjünk.

Talán nincs olyan család ma Magyarországon, ahol ne kerülne szóba a fűtéshez kapcsolódó költségek csökkentése. Érthető is ez, hiszen éppen a kezdetén állunk annak az időszaknak, amikor már szó szerint a bőrünkön érezhetjük egy régen nem látott energiaválság hatásait. A héten annak jártunk utána, milyen kevéssé ismert ötletek segíthetnek, hogy kitoljuk a fűtés kezdetét vagy rásegítsünk a költségekre okos megoldásokkal.

Elektromos takaróAz elektromos takaró alatt senki nem fog fázni éjszaka és viszonylag olcsó megoldás.

Egy idehaza még kevésbé ismert, de rendkívül hatékony eszköz az elektromos takaró. Ez alapvetően egy dupla takaró, aminek a rétegei között fűtőszál található. Nem kell attól tartani, hogy áramütés ér minket a használata során, mert a vezetékeket mindenhol többszörös szigetelés védi, ezért a takaró mosható is.

Ezeket a takarókat hőfokszabályzóval látják el. Néhány dupla takaró esetében a két oldal külön is szabályozható, ami hasznos, ha egy takaró alatt alvóknak eltérő melegigénye van. Fontos tudni róluk, hogy a legjobban úgy melegítenek, ha nem ráfekszünk, hanem ténylegesen takaróként használjuk.

Egy elektromos takaró átlagos fogyasztása 100 W, ami átlag éjszakai 8 óra használattal számolva még mindig kevesebb, mint 1 kWh-t, azaz a támogatott áramfogyasztás keretén belül 36 Ft-ot fogyaszt. Jó megoldás lehet, ha keveset tartózkodunk otthon és a legcélzottabb fűtést akarjuk használni.

Infrapanel

Az infrapanel egy meglehetősen új fűtési mód, aminek működési elvét kevésbé ismerjük, pedig önálló, elsődleges fűtésként is megállja a helyét. Az infrapanel ugyanis a többi tradicionáliAz infrapanel ott is remek szolgálatot tehet, ahol nincs lehetőség kandallót beépíteni.s fűtésmóddal ellentétben nem a levegőt fűti fel, hanem a körülötte lévő tárgyakat melegíti, amik aztán leadják a hőt. Ennek köszönhetően egyedülállóan egyenletes hőérzetet ad.

Hátránya, hogy a működéséből fakadóan időre van szükség a hőérzet kialakításához. Nagy előnye viszont, hogy a beüzemelése gyerekjáték, nincs szükség bonyolult és költséges rendszer kiépítésére és korlátlanul bővíthető. Emellett lokálisan használható, így csak ott és akkor fogyaszt, ahol és amikor szükségünk van rá.

Ha egy időzítővel ellátott kapcsoló, vagy okosház rendszer segítségével még hazaérkezés előtt bekapcsoljuk, kellemes meleg vár minket otthon úgy, hogy napközben nem fogyaszt semmit.

Apróságok, amiket jó tudni

Ne keverjük össze az elektromos radiátort a hősugárzókkal. Ez utóbbi egy kevésbé hatékony, viszont gyorsan eredményt hozó készülék, ami a levegőt melegíti fel, míg az elektromos radiátorban beépített kerámiabetétek melegszenek fel és azok adják le a hőt, így hatékonyabb az energiafelhasználása.

Ha látványelemet is szeretnénk, akkor érdemes utánanézni az elektromos kandallóknak, mert néhány készülék a megszólalásig igazinak néz ki, ám ezekről jó tudni, hogy alapvetően csak hősugárzók, így hatékonyságuk is alacsonyabb. Az infrapanelek is készülnek káprázatos dizájnnal és jóval hatékonyabb a működésük.

Végül, de nem utolsósorban: ne feledkezzünk meg az alapokról. Vastag függönnyel az ablak és ajtó előtt sokat tehetünk a meleg szökése ellen. A padlóra és a falakra helyezett szőnyegek pedig szintén szigetelnek és növelik a hőérzetet.