A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • A vírusválság katasztrófa – de lehet mégis jó valamire?
  Írta: Okos Anna, 2020. május 22., 11:24
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  A vírusválság katasztrófa – de lehet mégis jó valamire?

  Lassan leszállóágba kerül a vírus okozta bonyodalom az életünkben, bár még koránt sincs vége. A COVID-19 néhány nap alatt állította meg a teljes világ forgását és kényszerítette emberek millióit a négy fal közé. Sok szomorú áldozattal a hátunk mögött fordulóponthoz értünk és le kell vonnunk a tanulságokat.

  Tudós emberek hada dolgozik rajta, hogy egy esetleges második hullám már felkészültebben érhesse a világot. Az egészségügyi kihívásokra való felkészülés mellett azonban fontos szólni a ránk kényszerített változásokról és hosszú távú hatásaikról is. Három példát hoztunk, döntsd el, mit gondolsz!

  Tovább...
  Címkék: életmód

Az 50/30/20 szabály, amely megváltoztatja az anyagi helyzetedet

Írta: Okos Anna 2019. június 20., 13:48
Értékelés:
(0 szavazat)

Egyik napról a másikra éltél eddig? Esetleg igyekeztél spórolni ugyan, de nehezedre esett számottevő tartalékot képezni? Félretettél pénzt, de nem eleget? Bárhogyan is legyen, ezzel az egyszerű 50/30/20 szabállyal megreformálhatod a pénzügyi szokásaidat!

Ne vessz el a pénzügyeid útvesztőjében! Fogadd meg ezt a népszerű pénzügyi tanácsot és spórolási technikát, hogy jusson is, maradjon is mindenre! Kezdhetjük? Ne aggódj, egyszerűbb lesz, mint gondolnád!

Mi az az 50/30/20 szabály?

Takaríts meg sok forintot a helyes spórolási technikával!Az 50/30/20 szabály egy méltán népszerű spórolási technika, sőt stratégia, ha úgy tetszik. A szabály nevében található számok azt jelzik, hogy milyen arányban érdemes költened bizonyos területekre az életedben ahhoz, hogy az anyagi körülményeid fenntarthatók legyenek, valamint képes legyél tartalékot képezni, mely bármilyen pénzügyi vészhelyzetben nagy hasznodra válik. Tarts velünk és fedezd fel a pénzügyi szakértők által is javasolt technikát!

Az 50/30/20 szabály első eleme az “50”, amely a havi fix kiadásaidra vonatkozik. Ilyen a lakásbérlés, rezsi, bármilyen törlesztőrészlet, biztosítások, közlekedéssel, autóval kapcsolatos kiadások és sorolhatnánk. A szabály szerint a bevételed, fizetésed 50 százalékába bele kell férnie havi kiadásaidnak. Ha ezen felül költesz a fentiekre, akkor anyagi helyzetedhez képest túlköltekezel, ami keresztülhúzhatja megtakarítási céljaidat.

 

A “30” valójában 30 százalékot jelent és ez fedi le a változó kiadásaidat. Minden olyan költés ide tartozik, amely nem havi rendszerességű, vagy ha az is, változó összegű kiadást jelent. Ilyen lehet a bevásárlás, az olyan szolgáltatások igénybevétele mint a fodrász, kozmetikus, esetleg egy fogászati kezelés vagy akár a hétvégi programok, a szórakozás, a hobbid, stb. A szabály értelmében tehát ezekre a dolgokra maximum a fizetésed 30 százalékát érdemes elköltened, hogy a fennmaradó 20 százalékot okosan használhasd fel.

A “20”, azaz a bevételed 20 százaléka pedig az az összeg, amit a fizetésed után érdemes félretenned havonta. Ez képezi majd az aranytartalékodat, legyen az nyugdíj-megtakarítás vagy bármi olyan befektetés, amellyel a jövődre készülsz fel. Egy olyan “védett” összegről, biztonsági tartalékról van szó, melyhez alap esetben nem szabad hozzányúlnod. Egyes Sok kicsi sokra megy! Ha okosan spórolsz, komoly anyagi tartalékot halmozhatsz fel. megközelítések szerint akkor sem jársz rosszul, ha a fizetésed 10 százalékát takarítod meg havonta, de nyilván minél magasabb ez az összeg, annál jobb.

 

Az 50/30/20 szabály nem kínál univerzális megoldást mindenki számára, hiszen rengeteg dolog befolyásolja azt, hogy kinek milyen arányosítás felel meg vagy egyáltalán valósítható meg az életében. Sok múlik a fizetésen és a lakhatási költségeken és egyéb egyedi tényezőkön. Csüggedni nem érdemes azonban, hiszen a megtakarítást már egészen kis összeggel is érdemes elkezdeni. A legfontosabb, hogy kialakuljon egyfajta pénzügyi tudatosság és tisztánlátás a saját pénzügyeinkkel kapcsolatban. E nélkül nem tudunk kellően megfontolt döntést hozni, legyen szó megtakarításról vagy akár személyi kölcsön felvételéről. Ne feledd, elkezdeni sohasem késő; ne halogasd a szemléletváltást, fogj hozzá már ma!

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok