A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • A spórolásban hűséges társad a költségkövető app
  Írta: Okos Anna, 2021. május 07., 10:31
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  A spórolásban hűséges társad a költségkövető app

  A fintech a spórolásban is támogat, méghozzá nem is akárhogy. Az új költségkövető appok a költéseid mellett a számlákra és bizonylatokra is emlékeznek és megmutatják, hol kell visszafognod magad a költésben, hogy elérd a céljaidat. Ezeket nézzük át fintech sorozatunk 3. részében.

  Tovább...

Az IOT mentheti meg a világot?

Írta: Okos Anna 2021. április 30., 14:34
Értékelés:
(0 szavazat)

Még soha nem volt olyan nagy szükség az okos megoldásokra, hogy megmenthessük a Földet, mint most. A Föld világnapja alkalmából bemutatunk néhány olyan technikai újdonságot, ami segít a bolygónkon fenntarthatóvá tenni az életünket.

Április 22 világszerte a Föld világnapja. Ezen a napon egy kicsit jobban előtérbe kerül a fenntarthatóság és a környezetszennyezés kérdése. Szomorú és látványos dolgoknak lehetünk szemtanúi, ha a Google Earth nemrégAthén nyüzsgő városában már okos kukák segítik a kukaürítés időpontjának meghatározását. elindított „Utazó” funkcióját használjuk. Megnézhetjük, hogyan tűntek el erdők, sivatagosodtak el területek és alakultak át egész partszakaszok a világ sok pontján az elmúlt 35 évben.

Szerencsére van azonban sok olyan technológiai újdonság, ami segíthet az erőforrások okosabb használatában, és a hulladékgazdálkodást már a dolgok internetét használó modern megoldások is támogatják.

Okos szemétgyűjtés

Athénban most azzal kísérleteznek, hogy a kukákban elhelyezett IOT érzékelők jelzik a kukásautók számára a kukák telítettségét egy adott helyszínen. Így a kukásautók mindig teli kukáért mennek, és a teli kukák sem állnak napokig az utcán. Ezzel a megoldással harmadával csökken a szemétgyűjtés költsége és megsokszorozódik a hatékonysága.

A modern élet hozta szennyezési problémákat a modern technológia igyekszik orvosolni. Mutatunk néhány bíztató kezdeményezést a Föld napján.Mindentudó kukák

A New Yorkban felállított Bigbelly kukák többféle megoldást kombinálnak, hogy maximalizálják a szemétgyűjtés hatékonyságát. A felszínen található kukák alatt óriási föld alatti konténerek vannak, amikben a bedobott szemetet egy bizonyos telítettségi fok után egy automatikusan beinduló kompresszor tömöríti. Ez az egyszerű megoldás megháromszorozta a kukák gyűjtőképességét és felére csökkentette az ürítések gyakoriságát. Az már csak hab a tortán, hogy az egész rendszer napelemes árammal működik.

A tengerekben sodródó műanyaghulladék eltakarítása rendkívüli feladat. Már sok jó megoldás született rá, amiről többek között nemrég mi is írtunk. Az utólagos takarítás mellett azonban számtalan megoldás próbálja gyökerénél megragadni a problémát.

A Norvég Tudomány és Technológia Egyetem (NTNU) jelenleg is tökéletesíti azt az appot, aminek segítségével a tengerpartokon heverő műanyaghulladék forrását igyekeznek felderíteni. Az információ alapját az appot használó emberek által a parton talált szemétről készített fényképek adják. A rendszer az áramlatok, árapály és időjárási viszonyok figyelembevételével meghatározza a szemét valószínűsíthető forrását és értesíti a hatóságokat, hogy hol lépjenek fel a szennyezéssel szemben.

A XX. század technikai és gazdasági fejlődése soha nem látott mértékű szennyezést hozott magával, aminek hozadékát az utánunk következő generációknak kell megoldani. Próbáljunk úgy élni, hogy minél kisebb legyen a probléma, amit kezelni kell. Boldog Föld napját mindenkinek!

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok