phonemailmap

Azonnali fizetési rendszer -  Új időszámítás kezdődik 2019-ben

Azonnali fizetési rendszer - Új időszámítás kezdődik 2019-ben

 

Hallottál már az AFR-ről, az azonnali fizetési rendszerről? Most már biztosan bevezetésre kerül 2019-ben a digitális pénzügyi transzformáció egyik fontos lépéseként és vélhetően nagy hatással lesz a kereskedelemre és az e-kereskedelemre is.

Mit jelent pontosan az AFR, mikortól lép életbe és milyen hatásokkal számolhatunk? Miért döntöttek a magyarországi bevezetése mellett? Cikkünkben ezekre a kérdésekre gyűjtöttük össze a naprakész válaszokat.

Mi az az AFR?

afr mobil 420x280Az AFR, vagyis az azonnali fizetési rendszer olyan, várhatóan 2019 második felére megvalósuló “pénzforgalmi alaprendszer, amelyhez csatlakozva a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók képesek lesznek azonnali fizetési szolgáltatást nyújtani ügyfeleik számára” - foglalja össze a Magyar Nemzeti Bank sajtóközleménye. A fejlesztés hazánkban digitális előrelépésnek számít, de Európa más országaiban, Észak-Amerikában már régen elterjedt, a szomszédos Szlovákiában pedig több mint öt éve működő fizetési rendszerről van szó, de ilyen típusú fizetési szolgáltatást kínál a FinetechZone szerint már Indiában is a Google pár hónapja indult mobilalkalmazása, a Tez.

A számos országban jól teljesítő AFR keretében lehetővé fog válni, hogy a banki átutalások és erre épülő innovatív fizetési megbízások akár 5 másodperc alatt lebonyolíthatók legyenek, ráadásul az év minden napján 24 órában, kiemelkedő feldolgozási kapacitást garantálva, folyamatos rendelkezésre állás mellett. Az új alapinfrastruktúra bevezetése során kiépül egy olyan másodlagos számlaazonosítókat kezelő adatbázis is, amely lehetővé teszi, hogy akár e-mail cím, mobiltelefonszám vagy adószám használatával is lehessen fizetést kezdeményezni anélkül, hogy birtokunkban lenne a címzett számlaszáma. Fontos, hogy ez a lehetőség a kedvezményezett személyétől függetlenül (legyen rokon, barát vagy üzleti partner) 10 millió forintos értékhatárig teszi majd lehetővé az átutalást.

Miért lesz előnyös az új infrastruktúra?

A pénzforgalmi rendszer mondernizálása számos előnnyel fog járni. Ahogyan a már említett sajtóközleményből kiderül, a fejlesztés hatására egyszerűbb lesz az új pénzforgalmi szolgáltatók és a FinTech cégek piacra lépése, ami pozitív hatással lesz az innovatív fizetési megoldások létrehozására a szolgáltatók által egységesen használt AFR miatt. Ez a helyzet a lakossági és vállalati ügyfeleknek kedvez, akik a készpénz mellett bármilyen fizetési helyzetben használhatják majd az új elektronikus fizetési megoldásokat.

Ezt erősíti meg az mno.hu is összefoglalójában, amelyben azt prognosztizálja, hogy az új rendszer minimalizálhatja a vonatkozó állami kiadásokat: az AFR miatt érezhető mértékben csökkenhet a készpénzállomány, ami azt jelenti, hogy kevesebb bankjegyet és érmét kell majd fenntartani és újranyomni. Másrészről az új alapinfrasturktúra előnye lehet, hogy a megnövekedett, de pontosan nyomon követhető banki tranzakciók száma csökkentheti a korrupció kockázatát is.

 

afr kartya 420x280 0525

AFR és az online vásárlás

Az AFR bevezetése egyértelmű hatással lesz az interneten vásárlókra is. A FinetechZone KSH adatokra építő cikkéből kiderül, hogy a 16-74 éves korosztály 7,5 millió hazai, aktív internetezőt reprezentál, akik közül majd 6 millió fő napi internethasználó. Közülük 49%, azaz nagyjából 3 millió fő érintett az internetes bankolásban és az online vásárlásban, így ők élvezhetik majd leginkább az AFR előnyeit. Mindez azt jelenti, hogy az új fizetési lehetőség egy nagyobb piacot érinthet, amelyet a szakértők azért leszűkítenek egy közel 2 milliós elméleti bázisra (ugyanis nagyjából ennyi internezető használja online vásárlási célokra bankkártyáját). Összefoglalva, ők azok, akik napi szintű internet- és okoseszköz használók, valamint rendszeresen vásárolnak a digitális térben. Érdemes megfigyelni a folyamatban a magyar piacon fellelhető, értékesítést folytató webáruházakat is, amelyek 2017-ben közel 33 milliós termékrendeléshez köthető tranzakciót bonyolítottak. Ezek közül 42% volt online, 58% pedig készpénzes, utánvételes fizetés, de az AFR-rel a lehetőségek bővülése, a kényelmes, gyors és biztonságos fizetés ígérete a következő években tovább növelheti az online tranzakciókat. Te vajon élsz majd az új lehetőséggel?

 

 

 

 

 

Forrás: www.pixabay.com, www.pexels.com