A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

Biztonságos kártyahasználat külföldön - Ezekre figyelj oda!

Írta: Okos Anna 2018. június 08., 14:13
Értékelés:
(1 értékelés)


Végre elérkezett a nyaralások időszaka! Úgy döntöttél, hogy idén külföldre látogatsz? Ha az úticél megvan, fejben már bepakoltad a bőröndöt, sőt már a biztosításon gondolkozol, akkor ne feledd, mennyire fontos, hogy körültekintő legyél a külföldi kártyahasználat során is! Azért, hogy az élményt semmilyen kellemetlenség ne árnyékolhassa be, összefoglaltuk, mire érdemes ügyelned az utazás előtt és során, hogy biztonságban tudhasd a kártyádat!

Ugyan nem tudsz minden váratlan fordulatra felkészülni a nyaralás során, de kellő tájékozottsággal sok kényelmetlenséget megspórolhatsz magadnak. Ne sajnáld az időt az alapos informálódásra, mert a tudatosságod kifizetődik gondtalan utazás formájában! A következőkre mindenképpen figyelj oda:

1. Még az indulás előtt ellenőrizd a következőket!

Ellenőrizd a kártyád érvényességi idejét!
Nagyon fontos, hogy a kártyád az utazásod alatt végig érvényes legyen, hiszen a feltüntetett lejárati idő után a kártya se készpénzfelvételre, se vásárlásra nem használható. Nincsen türelmi idő, a lejárati időpontot ezért nagyon komolyan kell venned!

biztonsagos kartyahasznalat kulfoldon siker

Járj utána, hogy a kártya használható-e külföldön!
Ha a külföldi nyaralás során bankkártyádat vagy hitelkártyádat tervezed használni, tájékozódj róla, hogy az alkalmas-e külföldi használatra! Honnan tudhatod, hogy az adott helyen elfogadják-e a kártyádat? Ellenőrizd, hogy a kártyán található védjegy/logó fel van-e tüntetve az adott külföldi ATM berendezésen, illetve ki van-e ragasztva az elfogadóhely bejáratán vagy a pénztárban. Amennyiben igen, kártyádat gond nélkül használhatod. Ha gyakran utazol, például a külföldön is érvényes Auchan MasterCard® Unembossed hitelkártya is nagy segítségedre lehet, amelynek hitelkerete terhére bármely bel- és külföldi MasterCard® elfogadóhelyen, valamint az interneten (0 Ft vásárlási díjjal) is fizethetsz.
Fontos, hogy ha nem forintban vagy euróban megadott összeggel terhelik meg a kártyaszámlát, a tranzakció eredeti devizanemét a nemzetközi kártyatársaság átváltja az általa alkalmazott árfolyamon euróra, majd az Oney Magyarország Zrt. ezt követően a nemzetközi kártyatársaság által elszámolt devizaösszeget a feldolgozási napon érvényes Magyar Nemzeti Bank devizaközép árfolyamán váltja át forintra.

Tervezd meg, hogy probléma esetén milyen menetrendet kövess!
Még az utazás előtt derítsd ki, hogy milyen telefonszámon hívd a bankot külföldről, ha le kell tiltani a kártyádat. Úgy érzed, ez túlzott aggodalmaskodás? Gondolj csak bele, mennyire értékes perceket nyerhetsz ezzel, hiszen ha ellopják a kártyádat, gyakran szinte azonnal vissza is élnek vele. Írd fel magadnak a bankod mellett a biztosító és a mobilszolgáltató külföldről hívható számát is! Ha Auchan MasterCard® Unembossed hitelkártyakártyát tervezel használni a kint töltött idő alatt, legjobb, ha még utazás előtt felhívod az Oney ügyfélszolgálatát és egyezteted az elérhetőségeket, hogy gond esetén hatékonyabb segítséget kaphass. Érdemes jelezned az úticélt, valamint az ott tartózkodás időszakát is, hogy a gyanús kártyatevékenységek könnyebben kiszűrhetővé váljanak!

2. Vidd magaddal a hitelkártyádat akkor is, ha készpénzzel vagy bankkártyával tervezel költeni!

Az utazás élményéhez hozzátartoznak a váratlan történések, legyenek azok pozitívak vagy előre nem tervezett események, amelyek kapcsán nélkülözhetetlen lehet készpénzen kívül a bankkártyád és/vagy hitelkártyád használata. Utóbbira akkor is szükséged lehet, ha autót bérelsz, ez ugyanis a megbízható bérlőhelyeken hitelkártya nélkül szinte lehetetlen.

biztonsagos kartyahasznalat kulfoldon mobil

Gyakran megeshet az is, hogy a szállodafoglalás kártyával történő fizetése esetén zárolásra kerül bizonyos összeg a kártyaszámládon, amellyel az érintett szolgáltató védekezik a fizetés elmulasztása vagy az esetleges károk okozta anyagi veszteség ellen. Egyes esetekben ez probléma forrása lehet, például ha a fizetés ugyan részedről megtörtént, de a zárolt letét a szolgáltató (autóbérlő cég vagy szállásadó) mulasztása miatt ennek ellenére nem kerül feloldásra. Ilyenkor sajnos nem fogsz tudni átmeneti ideig hozzáférni a kártyádon lévő összeghez, amelyet azonnal jelezned kell az adott pénzügyi intézménynek, aki a bankkártyádat kibocsátotta. Hogy ne maradj pénz nélkül, ilyenkor rendkívül jól jöhet egy másik kártya, mellyel át tudod hidalni ezt a kellemetlenséget és amelyet sokoldalúan tudsz használni. Az Auchan MasterCard® Unembossed hitelkártyádat például a világon bárhol, bármely MasterCard® elfogadóhelyen használhatod, legyen szó külföldről, belföldről vagy akár internetes vásárlásról. Javasoljuk, hogy járj utána, a célországban hol vannak Mastercard elfogadóhelyek! Sok esetben jól jöhet az SMS-ben kérhető szolgáltatás lehetősége is, mely a kártya gördülékeny használatát segítheti elő.


SMS-ben kérhető szolgáltatások

Küldj egy SMS-t a +36 30 344 40 24 számra, a következő forma szerint. Fontos, hogy az információk között mindig hagyj egy szóközt, és az alább feltüntetett kétjegyű betűkódon kívül csak számok szerepeljenek az üzenetben!
Például: IG 1234 5678 19880623, Az alábbi példák szerint a „+” jelek helyére tehát a gyakorlatban mindig szóközt üss!

SMS-szolgáltatás igénylése (IG):
IG+kártyaszám+hitelügylet azonosító+születési dátum (ééhhnn)

Hitelkártya aktiválása SMS-ben (KS):
KS+telekód+kártyaszám+születési dátum (ééhhnn)+adószám utolsó 4 számjegye

Egyenleg-lekérdezés SMS-ben (EG):
EG+telekód+kártyaszám

Átutalás lakossági bankszámlára SMS-ben (AT):
AT+telekód+kártyaszám+bankszámlaszám+összeg
Ez a funkció különösen jól jöhet, ha a nyaralásodra csak a bankkártyádat szeretnéd magaddal vinni, hiszen a szükséges összeget könnyedén átutalhatod a bankszámládra.

Hitelkeret emelésének kérése SMS-ben (HK):
HK+telekód+kártyaszám+igényelt hitelkeret

Ha minden elővigyázatosság ellenére tartasz a kártyahasználattól, vagy az Auchan MasterCard® Unembossed hitelkártyakártyád elvesztésétől vagy ellopásától, okos döntés lehet az is, hogy ideiglenesen csökkented a hitelkeretedet vagy előzetesen utalsz belőle a bankkártyádra, így több oldalról biztosítod magad.

3. Gondoskodj róla, hogy bárhonnan követni tudd a tranzakciókat!

Kérj SMS-szolgáltatást!
Ha előrelátó vagy és SMS-szolgáltatást igényelsz Auchan MasterCard® Unembossed hitelkártyádhoz, minden 5000 Ft értékű vásárlás feletti tranzakció esetén tájékoztatást kapsz aktuális egyenlegedről és a vásárlás részleteiről, valamint SMS-t kapsz minden sikeres és sikertelen vásárlásról, készpénzfelvételről is. Ez utóbbiak fontos szereppel bírnak, ha eltulajdonították a kártyádat.
Tudtad, hogy ráadásul a nap 24 órájában lekérdezheted aktuális egyenlegedet? Ha kipróbálnád az SMS-szolgáltatást, hívd a +36 1 888 0000 telefonszámot, küldj egy SMS-t a +36 30 344 40 24 számra (a SMS-ben kérhető szolgáltatások részben megadott formában), esetleg igényeld személyesen az Auchan áruházban található Pénzügyi Sarokban vagy akár a Netbankon keresztül.

Regisztrálj az Oney NetBankba és tarts kézben mindent!
Ha szeretsz mindig naprakész lenni, regisztrálj az Oney NetBankba, ahol szintén minden információt megkapsz a kártyatranzakcióidról 1 évre visszamenőleg, de lehetőséged van személyes adataid módosítására, válthatsz törlesztési módot és igénybe veheted a már említett SMS- szolgáltatást is.

biztonsagos kartyahasznalat kulfoldon turazo4. Már megérkeztél? Ne tartsd egy helyen kártyádat az értékeiddel!

Sosem lehetsz elég óvatos, így azt javasoljuk, hogy kártyáidat sose tartsd együtt a többi értékeddel (készpénz, telefon, ékszerek, stb.), ha elutazol. De a legalapvetőbb biztonsági előírás, hogy a kártyád PIN kódját soha ne tárold egy helyen a kártyáddal, próbáld meg memorizálni! Szintén hasznos alapvetés, hogy a PIN kód megadásakor minden esetben takard el a kezeddel a billentyűzetet! Arra is figyelj, hogy vásárláskor soha ne veszítsd szem elől a kártyádat, mert akár le is másolhatják és fizethetnek vele, lehetőség szerint használd az egy érintéssel működő fizetést, amikor nem is kell a kezedből kiadni a kártyádat. Ne hagyd, hogy ilyenkor bármi elterelje a figyelmedet!

5. Ha megtörtént a baj…

Minden elővigyázatosság ellenére elhagytad vagy ellopták a kártyádat? A legfontosabb, hogy azonnal tiltasd le! Ha Auchan MasterCard® Unembossed hitelkártyádnak veszett nyoma, fordulj az Oney telefonos ügyfélszolgálatához! Nyitvatartási időn belül (Hétfő: 8:00-20:00, Kedd-Szombat: 08:00-18:00) hívd a +36 1 888 0000-ás telefonszámot, egyéb időszakokban pedig tárcsázd a +36 1 421 2299–es számot és kérd kártyád letiltását!
Gyanús kártyatevékenységet vettél észre? Például, olyan helyen “költöttél”, ahol nem is jártál? Ezt is azonnal jelentsd be az Oney ügyfélszolgálatán.

Bízunk benne, hogy ilyen lépésekre nem lesz szükséged…A cikkünk végére valószínűleg többet tudsz már a biztonságos kártyahasználatról vagy legalábbis felfrissítettük korábbi tudásodat, így már nagy meglepetés nem érhet. Biztonságos és élményteli utazást kívánunk!

 

 

 

 

Források:

https://www.mnb.hu/letoltes/12-a-bankkartya-hasznalata-1.pdf
https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/bankkartyak/bankkartya-hasznalat/bankkartyahasznalat-kulfoldon
http://www.origo.hu/gazdasag/20170705-tippek-mire-erdemes-figyelni-kulfoldon-bankkartya-hasznalatakor.html

Képek forrása:www.pexels.com

Az Auchan kártya hitelkártya, kibocsátója Oney Kft. Az Oney Magyarország Zrt., amely a hitelkeretet tartja rendelkezésre, a hitelbírálat jogát fenntartja.
Az Auchan-kártya THM értéke a 83/2010. (III.25.) Korm. rend. 9. §-a (1) bek. c) pontja alapján: 36,83% (375 000 Ft; 1 év).

A készpénz átutalási szolgáltatás kizárólag Auchan kártyával (hitelkártya) vehető igénybe, melynek díja belföldön a tranzakció összegének 1%-a, de minimum 300 Ft. SMS szolgáltatás díja: 200 Ft/hó. Készpénzfelvétel díja külföldön ATM-ből,
postai és bankpénztári POS-en: A tranzakció összegének 3%-a, de min. 1 000 Ft

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok