ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

Biztosra mennél? Válaszd a magyar sípályákat!

Írta: Okos Anna 2022. január 21., 13:45
Értékelés:
(0 szavazat)

Ha aggódsz a vírushelyzet kiszámíthatatlansága miatt, síelj inkább itthon! Mutatjuk, mit érdemes róla tudni.

A járvány sajnos nem csitul és pont a síszezonra futnak fel újra az esetszámok. Ilyen bizonytalan helyzetben nehezebb eldönteni, hogy merjünk-e egyáltalán síutat foglalni, mert a lemondási biztosítás korlátoltan érvényes csak a Covid miatti megbetegedés vagy karanténba kerülés esetén. Mit tehetsz akkor mégis, ha már annyira hívogatnak a hófehér sípályák? Nézz körül velünk az itthoni pályákon, megmutatjuk, mit érdemes tudni.

Nem kell elhagyni az országot, ha havat kereselMátraszentistván, Sátoraljaújhely, Kékestető, Visegrád és Eplény ilyen hótakaróval vár most is.

Bár Magyarország nem kimondottan síparadicsom, azért idehaza is találni síelésre alkalmas területet, méghozzá nem is egyet. Kevesen tudják, de valójában 43 olyan terület van Magyarországon, ami alkalmas a síelésre. Ezek közül persze nem mindegyik működik mindig, hiszen az helyi adottságok igen eltérőek, de öt helyszínen hóágyúkat is alkalmaznak, ami garantálja a síeléshez megfelelő terepet.

Hol találsz síelésre alkalmas terepet?

A domborzat miatt természetesen elsősorban az ország északkeleti részén találsz sípályákat, de ha ennél nyugatabbra keresnél a közelben használható sípályát, akkor sem kell elkeseredned.

Keleten Mátraszentistván, Sátoraljaújhely és Kékestető vár hótakaróval, bár ebből csak Mátraszentistvánon van most jelentősebb vastagságú hó. Kicsit nyugatabbra Visegrádon találsz pályát, és még nyugatabbra a Bakonyban Eplény lehet számodra ideális úti cél.

Mivel az időjárás meglehetősen kiszámíthatatlan, az aktuális pályahelyzetet érdemes figyelemmel követni az interneten is elérhető hójelentések segítségével.

A sípálya bérletek ára elég komoly szórást mutat helyszíntől, kortól és naptól függően.Mennyibe kerülnek a hazai pályák?

Az árak igen komoly szórást mutatnak. A mátraszentistváni pálya esetében időponttól függően sávosan változnak a síbérlet árai 5500 és 9500 Ft között a felnőttek esetében és 4000-től 7000 forintig gyerekek esetében. Kékestetőn az egész napos bérletek ára felnőttek számára 6-7000 forint, gyerekeknek 4-5000 Ft. Eplényben a napijegyek 7.300 és 9.900 Ft közötti áron vannak, de váltható rövidebb időtartamra is valamivel olcsóbb jegy.

Mire számítsunk a pályákon?

Fehér Gyula, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnökének nyilatkozata szerint tavaly 20%-kal magasabb volt a hazai sípályák forgalma. Ha a trend megmarad, és sok magyar inkább a hazai pályákon élvezi a síelést, akkor megnövekedett forgalomra lehet számítani a pályákon.

A pályák körüli szálláshelyeket is ennek megfelelően érdemes időben lefoglalni azt is szem előtt tartva, hogy a hétvégék jóval zsúfoltabbak, mivel sokan csak egy hosszú hétvégére indulnak fel a hegyekbe, és ilyenkor a bérletek ára is magasabb.

Jó ötlet lehet folyamatosan figyelemmel követni a sípályák tájékoztatását a különféle közösségi média felületeken, mert a szokatlanul változékony időjárás még az óvatosan összeállított utazási terveket is felülírhatja.

Az előre megváltott síbérletek és szállásfoglalások esetleges lemondásáról pedig mindenképpen érdeklődjünk előre, mert nincs egységes szabályozás a visszatérítésekkel kapcsolatban, így a szállásadók és a pályaüzemeltetők döntésének megfelelően élhetünk csak kárigénnyel.