A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Idén csináld másképp a Karácsonyt!
  Írta: Okos Anna, 2020. december 04., 09:40
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Idén csináld másképp a Karácsonyt!

  Alig léptünk át decemberbe és már mindenhol a karácsonyi dekorációt látni a boltokban. A reklámok öntik ránk az érzést, hogy a drága és csillogó ajándékoktól lesz ünnep a karácsony. Próbálj valami mást idén, és nézd meg, mi változik!

  Tovább...

Black Friday, felkészülten! 4 tipp online vásárláshoz

Írta: Okos Anna 2018. november 21., 14:42
Értékelés:
(1 értékelés)

Hamarosan kezdetét veszi az idei Black Friday, amely nem csak offline, hanem online vásárlás során is hihetetlen tömegeket mozgat meg. Te is rajta tartod már az ujjadat az egéren és szemedet az online akciókon? Akkor mindenképp olvasd el 4 hasznos vásárlási tippünket!

 A Black Friday mindenkinek mást jelent: lázas vásárlási rohamot a bevásárlóközpontokban, izgatottságot a megspórolt költségek miatt, türelmetlen várakozást a monitor előtt, online vásárlás alkalmával; egyesek számára lehetőség, mások számára őrület, de az biztos, hogy keveseket hagy hidegen. Ha eldöntötted, hogy kiveszed a részed a vásárlás és a fogyasztói társadalom 21. századi ünnepéből, olvasd el következő tanácsainkat, amelyekkel segíthetünk neked a tudatos online vásárlásban, a tervezett költséghatárod betartásában. Felkészültél?

Válaszd ki jól, fizess kényelmesen, ismerd fogyasztói jogaidat! Ez a sikeres Black Friday receptje.

1. Találd ki, valójában mire van szükséged!

Ismered az érzést, amikor éhesen indulsz bevásárolni? Kerüld el ezt a klasszikus csapdát és ne költekezd túl magadat! Ennek a legjobb ellenszere nem az éhség csillapítása (bár egyes feltevések szerint az éhség akkor is negatívan befolyásolja a bankszámládat vagy a pénztárcádat, ha nem élelmiszert készülsz vásárolni), hanem a megfelelő szintű pénzügyi tudatosság. Mit tehetsz ennek érdekében? Húzd meg a maximális költséghatárt és írj listát arról, mire van szükséged! Ha van általános iskolás korú gyermeked, érdemes őt is bevonni a tervezésbe, hiszen így szinte észrevétlenül fejleszthető a pénzügyi tudatossága. A Black Friday alkalmával nem csak neki taníthatod meg, hanem magad is gyakorolhatod a pénzügyi tervezést: mindig gondolkodj előre, ne költs többet a kelleténél, mérlegelj okosan. Ne feledd azonban azt sem, hogy ha fontos a megtakarítás számodra, ez egy olyan alkalom, amely során beszerezheted szeretteidet ajándékait is, legyen szó karácsonyról vagy akár jóval későbbi születésnapról, névnapról.

2. Tájékozódj előre az árakról!

Ha szeretnéd elkerülni a kapkodással általában kéz a kézben járó túlköltekezést, mindig igyekezz felmérni az árakat már a Black Friday roham előtt! Hasonlítsd össze a különböző online webáruházak kínálatának választékát és a termékek árait. Ügyelj a járulékos költségekre is (pl. házhoz szállítás). Mielőtt elkezdődne a vásárlási hadjárat, alaposan informálódj a kiszemelt árucikkekről, hiszen előfordulhat néhány turpisság, például a Black Friday időszak előtt pár nappal „felárazott”, majd az akcióra „leárazott” termékek megtévesztő ár-érték aránya.

3. Gondold át a fizetési módot!

Érdemes átgondolnod, miként szeretnéd rendezni az anyagiakat a Black Friday során. Ha esetleg éppen költözöl, felújítasz és egyszerre több mindenre van szükséged a bútoroktól kezdve az elektronikus cikkekig, akkor szóba jöhetnek a hitelkártyák, megbízható hitel konstrukciók, szabad felhasználású személyi kölcsönök. Egyéb esetben is élhetsz ezekkel az eszközökkel, azonban mindig mérlegeld, valóban szükséged van-e rá. Ne feledd: az anyagi stabilitás alapja a körültekintő pénzügyi tervezés!

Kerüld el a Black Friday tömeget és vásárolj online! Tippjeinkkel tudni fogod, mire figyelj.

4. Legyél tisztában a jogaiddal!

A vásárláshoz tiszta fej kell! Zárd ki az impulzusvásárlás zavaró tényezőjét és legyél célorientált. Nem utolsó sorban pedig ismerd a jogaidat mint fogyasztó! Az Origo cikke remekül összefoglalja a Black Friday esetleges buktatóit:

 • Kifogyott akciós készletre hivatkoznak - Ha egy adott időszakra vonatkozik az akció (nap, hét, hónap), akkor ebben az időszakban a kereskedőnek biztosítania kell a várható igénynek megfelelő készletet, azaz nem kielégítő magyarázat a fogyasztó felé, hogy elfogyott a termék.
 • Fiktív, azaz sosem létezett akció - Az üzlet ilyenkor olyan eredetinek feltüntetett árat jelenít meg áthúzva, amely sosem létezett, csupán a látszat kedvéért drágította meg azt a terméket az akció előtti napokban.
 • Kevés termék szerepel az általánosnak hirdetett akcióban - A megtévesztés elkerülése végett a releváns árukészletnek legalább 20 százalékát kell ellátni a legmagasabb reklámozott kedvezménnyel.
 • Mi a helyzet a garanciával? - Minden újonnan értékesített termékre kötelezően jár a szavatosságvállalás, a jogszabály alapján minimum 2 évig. Ha a termék jótállásra kötelezett, 1 év jótállás is jár hozzá (pl.: műszaki cikkek, bútorok, járművek 10 ezer forintos vételár felett). Ez akkor is érvényes, ha a terméket az eredeti ár töredékéért vásároljuk, azaz Black Friday és egyéb akciók alkalmával is!

Ezen felül érdemes tisztában lenned az internetes vásárlás esetén érvényes jogaiddal is. A következőket gyűjtöttük össze:

 • Ha meggondoltad magad, esetleg nem tetszik a megvásárolt termék, akkor a kézhezvételétől számított 14 napon belül, indoklás nélkül elállhatsz a szerződéstől. Igaz ez akkor is, ha a termék hibátlan!
 • Az elállást írásban, igazolható módon szükséges megtenned, illetve saját költségeden kell visszajuttatnod a megrendelt árut a vállalkozásnak.
 • Ebben az esetben nem csak az eredeti vételárat vagy jogosult visszakapni, hanem a teljes kifizetett összeget, amely magába foglalja az eredeti szállítási költséget (ha volt ilyen). Fontos, hogy nem gyakorolhatsz elállási jogot, ha CD-t, DVD-t vagy számítógépes szoftvert vásároltál, és a csomagolást már felbontottad, vagy kifejezetten az egyedi utasításaid szerint készített terméket vásároltál (például egyedi feliratos pulóvert). Akkor sem érvelhetsz erre hivatkozva, ha hírlapot, napilapot vásároltál, vagy ha szállással, utazással, rendezvénnyel kapcsolatban vettél igénybe szolgáltatást.
 • Ne feledd, hogy üzletben vásárláskor nem illet meg hibátlan áru (nem megfelelő színű vagy méretű ajándéknak szánt termék) esetén az elállási jog, bár a kereskedők dönthetnek úgy, hogy kicserélik azt vagy esetleg levásárolhatod az árát. Éppen ezért ha üzletben vásárolsz, erre mindig kérdezz rá és bátran írasd rá a blokkra, nyugtára, hogy hivatkozni tudj rá: tudod, a szó elszáll, az írás megmarad.  

Alapos készülődést és eredményes vásárlást kívánunk!

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok