A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?
  Írta: Okos Anna, 2020. szeptember 18., 10:23
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?

  Ha személyi kölcsönre gondolunk, a leggyakrabban autóvásárlás vagy felújítás jut eszünkbe. Az elmúlt években igen népszerű lett kölcsönökből finanszírozni egy-egy költségesebb külföldi nyaralást. Természetesen ez sem az ördögtől való dolog, de a jelenlegi gazdasági környezetben érdemes inkább óvatosan bánni a kölcsönfelvételek céljaival. A továbbtanulás lehet olyan cél, amire a jelen körülmények között is érdemes lehet kölcsönt felvenni, de nem mindegy hogyan.

  Tovább...

Blockchain: múló hóbort vagy a jövő záloga?

Írta: Okos Anna 2020. május 08., 14:27
Értékelés:
(0 szavazat)

Egyre többször kerül elő napjainkban egy ellentmondásos technológia, aminek még a magyar elnevezése sem egységes: egyesek blockchain, mások blokklánc néven emlegetik. Bár a Bitcoin jellegű kriptovaluták kapcsán egy időben sokszor bukkantak fel cikkek a sajtóban, még mindig kevesen tudják, hogy mi is valójában a blockchain. Úgy néz ki, a jövőben sokat fogunk vele még találkozni, ezért érdemes körbejárni, miről is van szó!

 


Régi ötlet új köntösben

A blockchain technológia ötlete nem most pattant ki a fejekből. Már 1976-ban vázolta a lényegét egy Új lehetőségek a titkosításban című tanulmány, de hosszú ideig csak elmélet maradt, mert a megvalósítása túl komplikált volt és nem elég biztonságos.A Bitcoin az a kriptovaluta, ami a blockchain technológia legismertebb megvalósulása.

Ugorjunk az időben egészen 2008-ig, amikor egy Satoshi Nakamoto álnéven tevékenykedő személy vagy csoport (még ezt sem tudjuk pontosan) Bitcoin néven leegyszerűsítve megcsinálta a korábbi blockchain technológia ötletét. Ezzel megszületett az első személyközi (peer-to-peer) digitális fizetési rendszer, állami közvetítő pénzintézet nélkül, ráadásul szinte valós idejű jóváírással.

Hogyan is működik a blockchain technológia?

A blockchain egy megosztott adatfőkönyv, aminek a gerincét adó adatok nem egy helyen, centralizáltan tárolódnak, hanem a világon megszámlálhatatlan helyen duplikálva. Minden másolat tartalmaz egy időpecsétet és egy linket, ami a másolatot a többi másolathoz kapcsolja. Így formálnak az adatok láncot (innen ered a technológia neve). A lánchoz folyamatosan új adathalmazokat (blokkokat) adhat, akinek erre jogosultsága van, de a meglévő adatokat változtatni már nem lehet.

Ha sikerülne is meghackelni egy vagy akár sok felhasználót, az összes helyen egyszerre akkor is lehetetlenség átvinni a változtatásokat. Ez teszi a blockchain technológiát biztonságossá és feltörhetetlenné. Ez, valamint a belépési pontokon alkalmazott titkosítás, aminek segítségével még a blockchainben részt vevő felhasználók kiléte is titkos.

Blockchain, blockchain mindenhol

Elemzők szerint várhatóan a kriptovaluta őrület idővel lecseng, viszont a blockchain technológia épp csak felfutóban van. Magyarországon jelenleg blockchain projektek tucatjai futnak nem csupán pénzintézetek táján, hanem közgyűjteményekhez vagy akár energiafogyasztáshoz kapcsolódóan is.

Blockchain technológia alkalmazásával kísérletezik például a pénzügyi szféra és az energiaipar is. A technológia alkalmazására naponta nőnek ki a földből start-up cégek, ami nem is csoda, hiszen ez a . Ez bármilyen olyan területen , ahol fogyasztás vagy értékátruházás történik – tehát lényegében .

Túl szép, hogy igaz legyen?

Jelenleg a blockchain technológia legfőbb alkalmazása a kriptovalutákban testesül meg, ezeknek azonban, számos előnyük mellett, azonban komoly veszélyeik is vannak.

A kriptovalutáknak nincs hivatalos kibocsátója, nem tartoznak egyetlen olyan felügyeleti szerv fennhatósága alá sem, ami garantálná a felelősségviselést, vagy garanciális és kárviselési szabályokat állítana fel. Használatuk ezáltal jóval kockázatosabb, mint bármelyik más elektronikus fizetési mód, ami mögött valós bankrendszer és felügyelet áll. Sokan úgy használják a kriptovalutákat, hogy ezzel nincsenek tisztában. A rendszer legnagyobb gyengesége, hogy senki nem vállal érte felelősséget.

Az Európai Parlement 2018-ban egy alapvetően pozitív állásfoglalást fogalmazott meg a blockchain technológiákkal kapcsolatban, ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a kapcsolódó problémákat és veszélyeket jelenleg még nem lehet teljes mértékben és tárgyilagosan felmérni, ezért érdemes megfontolt döntésekkel közelíteni a blockchain megoldások integrálásához a gazdasági rendszerekbe.

Egyelőre tehát nincs, aki igazságot tegyen a rajongók és vészharangkongatók között. Az azonban bizonyos, hogy a blockchain technológia már a mindennapjaink része és igen kevéssé valószínű, hogy a jövőben eltűnne.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok