phonemailmap

Egész évben nyaralnál? Legyél digitális nomád!

Sokszor kerül elő a digitális nomádkodás, de mi ez valójában és tényleg egész évben nyaralhatsz vele?

Olyan helyen nyaraltál, ahol legszívesebben hosszabb időt is eltöltenél? Unod az irodai falak bámulását, a reggeli tömegben a bejárást, vagy éppen szeretnél kicsit csökkenteni a rezsin egy újfajta módon? Ha ezek bármelyikére is „igen” a válasz, akkor érdemes lehet ismerkedned a digitális nomádkodással.

Ki is az a digitális nomád?Keleten az élet jóval olcsóbb, így azonos fizetéssel magasabb életszínvonalon élhetsz.

Alapvetően azok számítanak digitális nomádnak, akiknek a munkája lehetővé teszi a helyfüggetlen munkavégzést és ezzel élve évente 180 napot meghaladó időtartamban nem itthonról végzik a munkájukat, de nem is csak egy helyről. Ha például Ausztriából dolgozol egész évben, akkor az külföldi munkavállalásnak minősül függetlenül attól, hogy programozó vagy-e vagy mosogató. Ha viszont vándorolsz egyik országból a másikba mondjuk két havonta, miközben online dolgozol, akkor klasszikusan digitális nomád vagy.

Tipikusan IT területen dolgozók számára ideális a digitális nomádkodás, de a technika fejlődésével akár már virtuális asszisztens is lehetsz, vagy grafikus, projektmanager, ügyfélszolgálatos, de akár könyvelő vagy nyelvtanár is.

Mik az előnyei?

A digitális nomádság legnagyobb pozitívuma, hogy hatalmas szabadságban dolgozhatsz a világ legszebb tájain. Ennek az életformának azonban rengeteg praktikus előnye is van. Vannak keleti országok, ahol sokkal olcsóbb a megélhetés, így fizetésemelés nélkül is magasabb életszínvonalad lehet.

Másik óriási előnye a digitális nomádkodásnak, hogy egy rendkívül támogató közösség épül köré, ami értékes kapcsolati tőkét tud számodra teremteni. Ehhez természetesen az kell, hogy ne csak magányosan vándorolj a világban, hanem aktívan kapcsolódj más nomádokhoz.

Digitális nomádként a világ bármely pontjáról dolgozhatsz, ahol csak jól érzed magad.Megindult a versengés a digitális nomádokért

A digitális nomádokban közös vonás, hogy nyelveket beszélnek és legtöbbször képzett emberek. Anyagi helyzetük stabil, mert senki nem kockáztatja meg, hogy a világ végén ragadjon egy fillér nélkül a zsebében. Ez pedig azt jelenti, hogy nem fognak munkanélküli segélyért folyamodni, viszont biztonsággal költenek. Emellett értékes készségeket hordoznak, ami jól jöhet egy-egy ország helyi gazdaságában.

Ezt felismerve több ország kiadott már digitális nomád vízumot, hogy magához csábítsa ezt az értékes közösséget. Az exotikus országok, mint Barbados vagy Bermuda mellett Grúzia és Észtország is köztük van, és tavaly januártól már nálunk is elérhető az úgynevezett Fehér Kártya, ami digitális nomádok számára teszi lehetővé a tartózkodást és munkavégzést az országban.

 

Vannak azért kihívások

Aki nem feketén akar digitális nomád munkát végezni, annak alaposan rá kell készülnie az adózásra. Ahány ország, annyi féle szabályozás, ami még tovább változhat a munkavégzés hossza alapján.

Emellett minden országban korlátozzák a turista vízummal való ott tartózkodás maximális hosszát, digitális nomádként pedig munkavállalói vízumot nem igényelhetsz. Tehát, menni kell.

Ha kedvet kaptál

Mivel a digitális nomádkodás még gyerekcipőben jár és természeténél fogva meglehetősen képlékeny, elég nehéz olyan forrást találni, amiből megtanulhatod, hogyan kezdd el. A közösség azonban itt is a segítségedre van, mert több digitális nomádoknak létrehozott csoport is van a közösségi médiában, ahol lényegében bármilyen kérdésre gyakorlati választ kapsz olyan emberektől, akik ezt az életformát választották.