phonemailmap

A szemét elárasztja a világot, és rövidesen már csak az újrahasznosítás lesz a járható út.

Egy napon csak az újrahasznosítás marad

Kína 2017 végén bezárta kapuit az újrahasznosításra szánt anyagok globális importja előtt. A világ így magára maradt a hulladékkezelés, szortírozás és újrahasznosítás kérdésével. Ez a döntés komoly problémát okozott, és okoz még ma is, ugyanakkor jelentős fejlődés előtt is megnyitja az utat.

Hová lesz az újrahasznosított hulladékunk?

A fejlett országokban folyamatosan javul az újrahasznosítás. Az emberek végre tisztában vannak a szelektív gyűjtés jelentőségével és megteszik amit tudnak, vagy akarnak.

 

A fejlett országokban javul a lakosság környezettudatossága és az újrahasznosítás mértéke.

Az első probléma, hogy számos ország újrahasznosítási kapacitása nem tudott lépést tartani az országban termelt szemét mennyiségével. Európa, Oroszország és az USA hozzászokott, hogy az újrahasznosítandó hulladékot Ázsiába, ezen belül is elsősorban Kínába és Hong Kongba exportálja. Ez a két ország vásárolta fel a G7-es országok műanyag hulladékának 60%-át még 2017-ben is, ám mindez egy évre rá már megváltozott. Ez pedig elvezetett a második számú problémához.

Kínának szembesülnie kellet saját nemzeti fogyasztásával és többé már nem akart a világ szemetes kukája lenni. Ennek megfelelően drasztikusan szigorította a hulladékbevitel kritériumait, ugyanakkor nem tiltotta azt meg teljesen. Ennek nyomán például csak a műanyag hulladék vásárlása 10%-kal esett vissza. Az úgynevezett gazdag országok rákényszerültek, hogy más csatornákat találjanak, vagy maguk dolgozzák fel a hulladékukat.

 

Mihez kezdjünk az újrahasznosított hulladékunkkal?

Ez bizony nagy kérdés. Egyes országok, mint az USA inkább hátraarcot csináltak és elássák a szemetet, míg más országok felveszik a kesztyűt a szemét elleni harcban. Európa is erre az útra lépett bizonyos anyagok (például a PVC szívószálak, kupakok és társaik) betiltásával. Más országok azonban ennél is tovább mentek.

Egyes országok lassan belefulladnak a szemétbe, de mindenhol másképp küzdenek meg a problémával.

Japánban az állam is beavatkozik, de az emberek is kiveszik a részüket. Egyes városok 100%-os újrahasznosíthatóságra akarnak átállni. Ezek a városok abbahagyták a hulladék begyűjtését, és helyettük szemétégetőket és  válogatóközpontokat hoztak létre. A lakosok maguk szállítják, adják le és szortírozzák a saját előtisztított hulladékukat 45 kategória szerint. Meglepő módon a módszer működik. Az újrahasznosítás mértéke már elérte a 80%-ot, ami egyértelműen azt mutatja, hogy a lehetetlen mégis lehetséges.

 

A cél a hulladékmentesség

Ahhoz, hogy a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás működjön, számos dolognak kell együtt állnia. Szükség van az állam szerepvállalására, egy aktív lakosságra és a szükséges infrastruktúrára. Várhatóan számtalan új kezdeményezés fog születni. Az elemek, lámpák, festékpatronok és egyéb elektronikus hulladék hasznosítására szakosodott öko-szervezetek már növekvő számban vannak jelen, ám még mindig csak az elektronikus hulladék 18%-át hasznosítjuk újra.

Várhatóan a korlátozások száma is meg fog növekedni. Különösen igaz ez Kína esetében, ami már úszik a műanyagban. Az elmúlt alig 2 év alatt a házhoz szállított ételek forgalma megkilencszereződött, ami a műanyag hulladék mennyiségének robbanásszerű növekedéséhez vezetett.

Emellett azonban vannak egyre növekvő mértékben természettudatos márkák, amik az innováció útjára léptek és biológiailag lebomló, sőt, akár ehető anyagokat használnak a csomagoláshoz. Ha az újrahasznosítás a két rossz közül a kisebbik, akkor a legjobb, ha egyáltalán nem is termelünk hulladékot.

 

A lényeg

Fogyasztók, kereskedők, márkák, gyártók, közigazgatási szervek, pénzintézetek, és még sorolhatnánk, de a lényeg, hogy mindannyiunknak felelősséget kell vállalnunk és közösen felülvizsgálni a jelenlegi módszereket, ha valóban növelni akarjuk az újrahasznosítás mértékét és megállítani a további szemét felhalmozódását.