A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?
  Írta: Okos Anna, 2020. szeptember 18., 10:23
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?

  Ha személyi kölcsönre gondolunk, a leggyakrabban autóvásárlás vagy felújítás jut eszünkbe. Az elmúlt években igen népszerű lett kölcsönökből finanszírozni egy-egy költségesebb külföldi nyaralást. Természetesen ez sem az ördögtől való dolog, de a jelenlegi gazdasági környezetben érdemes inkább óvatosan bánni a kölcsönfelvételek céljaival. A továbbtanulás lehet olyan cél, amire a jelen körülmények között is érdemes lehet kölcsönt felvenni, de nem mindegy hogyan.

  Tovább...

Eljön a nap, mikor a hulladék aranyat ér

Írta: Okos Anna 2020. április 30., 15:53
Értékelés:
(0 szavazat)

Változnak az idők. Nem is olyan régen az új termékek álltak az értékpiramis csúcsán, a hulladék pedig az alján. Ez a trend azonban megfordulni látszik néhány elhivatott és tehetséges ember munkájának köszönhetően, akik átalakították a hulladék jelentését és jelentőségét, valamint társadalmi státuszát is.

Mitől nőtt meg a hulladék értéke?

Mikor egy új autó kigördül a szalonból, azonnal elveszti értékének 20%-át. Ez a hirtelen értékvesztés egyáltalán nem áll arányban a jármű kopásának mértékével, sokkal inkább azt mutatja, milyen szemmel nézünk az „új” és a „használt” tárgyakra. Ennek ellenére a használt tárgyak értéke és státusza lassanként átértékelődik.

Újrahasznosítás és értékteremtés

A szemét már nem ugyanaz, mint régen volt. Nem koszos, régi és undorító, épp ellenkezőleg, és ezt már néhány cég is kezdi felfedezni.

A SEA2SEE egy olyan vállalat, ami a tengerből emeli ki az öreg halászhálókat és köteleket a többi műanyagszeméttel együtt és szemüvegeket gyárt belőle. Eddig 263 tonna szemetet emeltek ki Spanyolország és Ghána partjai mellől.

Egy másik jó példája azoknak, akik a szemétben is meglátják az értéket és a nyersanyagot, a MAXIMUM. Ez a francia cég 2016-ban kezdett ipari hulladékból minőségi designer tárgyakat gyártani mindenki számára elérhető áron. Biztonsági korlátokból ülések és padok készülnek, ipari műanyag porból designer ülések különleges színekben, fűtőcsövekből pedig különféle asztalok lesznek. Munkájuk nyomán a hulladék átalakul és értékké válik.

Az újrahasznosított anyagokból készült designer termékek termékek egyre népszerűbbek.

A legszebb az egészben, hogy ezek a tárgyak eredeti értéküket nem csupán megtartották, hanem meg is sokszorozták.

Amikor érték születik a szemétből

Átalakulásuk nyomán ezek a tárgyak felértékelődtek a vásárlók szemében. A kreatív folyamat olyat teremtett a hulladékból, ami egy új terméknél is értékesebbé tette azt, ami másképp szemétre került volna. Ez az értékteremtő folyamat egy egyre erősödő trend ma a kreatív iparban.

 

 

 

 

 

Egyre több márka ismeri fel az újrahasznosított anyagokból készült termékek jelentőségét.

A legtrendibb helyeken egyre gyakrabban találkozunk ilyen jellegű tárgyakkal és termékekkel. Ennek egy jó példája a 2018-ban megrendezésre került WantedDesign New York legfelkapottabb negyedében, Manhattanben. Itt nyitotta meg kapuit a Zero Waste Bistro (Hulladékmentes Bisztró). Az étterem falai teljes egészében újrahasznosított Tetra Pak csomagolóanyagból készültek. Ennek eredményeként a vendégek különleges, halványkék derengésben fogyaszthatják el kizárólag helyi, organikus alapanyagokból készült ételeiket.

Bárhová nézünk, mindenhol az újrahasznosítás és a hulladékból történő értékteremtés újabb példáival találkozunk. Még az is előfordulhat, hogy nem lesz elég szemetünk – de talán épp ez a cél.

Merre visz a jövő?

A világ fejlett országaiban az ipari termelés egyharmada a szemétbe kerül. Ezzel nem csupán a nyersanyagot veszítjük el, hanem minden olyan lehetőséget is, amit ki lehetett volna hozni ezekből az anyagokból. Szerencsére egyre több tervező és vállalat néz másképp a hulladékra és dolgozik azon, hogy nem csak környezetbarát, hanem hulladékbarát megoldásokat keressen a szemétben rejlő érték kinyerésével.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok