A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • A spórolásban hűséges társad a költségkövető app
  Írta: Okos Anna, 2021. május 07., 10:31
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  A spórolásban hűséges társad a költségkövető app

  A fintech a spórolásban is támogat, méghozzá nem is akárhogy. Az új költségkövető appok a költéseid mellett a számlákra és bizonylatokra is emlékeznek és megmutatják, hol kell visszafognod magad a költésben, hogy elérd a céljaidat. Ezeket nézzük át fintech sorozatunk 3. részében.

  Tovább...

Elképesztő megoldások birkóznak a tengeri szeméttel

Írta: Okos Anna 2021. március 19., 09:57
Értékelés:
(0 szavazat)

A tengerekben úszkáló szemét nem csak a tengerparton élők baja, minket is érint. Lehet-e valami értelmeset kezdeni vele - vagy akár üzletet építeni rá?

Tartós tengerparti padok is készülnek a vízből kihalászott és újra feldolgozott műanyagból.Sok szó esik a műanyag hulladék okozta problémákról. A szelektív gyűjtés egy pozitív lépés, de nem hoz megoldást, hiszen a szelektíven gyűjtött szemét egy része is égetésre vagy a vizekbe kerül, másrészt pedig mostanra kontinensnyi mennyiségű szemét úszkál a tengerekben. Mégis van remény, mert tudósok és tervezők hada dolgozik azon, hogy okos megoldásokkal szembeszálljon a szeméttel – úgy, hogy mindenki jól jár vele.

Szimbolikus és praktikus

Első példánk egy olyan cég, ami a tengerből gyűjtött műanyaghulladékot felhasználva készít tetszetős padokat előnyére használva ki a műanyagkérdés legnagyobb problémáját: a műanyag lebomlásának lassúságát. A Vestre nevű norvég cég „Coast”, azaz tengerpart néven készít padokat, aminek könnyű acél vázán a tenger minden árnyalatában színezett, újrahasznosított műanyagból van az ülőke.

Fenntarthatóság és stílus

A dán Marda cég a technika határtalanságának egyik csodálatos példája. A tengerben úszkáló PET palackokból készült prémium minőségű textilből terveznek csúcsminőségű fürdőnadrágot, ami selyem puhaságú és pillanatok alatt szárad. Egy-egy nadrág elkészítéséhez átlagban 5 műanyag palackot használnak fel, és minden bevételük egy részét a „The Ocean Cleanup”, azaz Óceántakarítás alapnak juttatják vissza.

Lehet másképp is

A tengerekben úszkáló egyik legveszélyesebb műanyag a számtalan elszabadult halászháló, ami a tengeri halászat legkárosabb mellékterméke. Ezek az évente akár ezrével hátrahagyott, erős műanyag hálók évszázadokig jelentenek komoly veszélyt a tengeri élővilágra és számuk csak egyre szaporodik.

A Cornell egyetem kutatói azonban olyan műanyagot fejlesztettek ki, ami az ipari minőségű, tartós műanyag minden jó tulajdonságát hordozza – de napfény hatására egy idő után nyomtalanul lebomlik. Így ha elszabadul a háló, nem lesz káros a tengeri állatvilágra. 

A szeméthalászat csodáiÓriási veszélyt jelent a tenger élővilágára a több tízezer elhagyott műanyag halászháló.

Többféle kezdeményezés létezik, hogy az évente 10 millió tonna, tengerbe jutó műanyag szemét ne mérgezze tovább a vizeinket. Egyik remek példája a Manta. Ez az óriási vitorlás a tengeri szemét halászatára készült és képes mikro méretű műanyag részecskéktől a darabos hulladékig bármilyen műanyagot begyűjteni, amit a fedélzeten dolgoz fel és készít elő újrahasznosításra. Napelemekkel működik és szélenergia hajtja.

A másik példánk egy szlovák innovációs csoda, ami egyszerre gyönyörű, hasznos és önfenntartó is. A 8. Kontinens névre hallgató, szemkápráztató mérnöki projekt egy lebegő virág, ami napelemekkel működik, a tengervizet szűri és használja fel a fedélzeten található kert öntözésére, miközben hihetetlen mennyiségű, tengerben lebegő műanyagot szűr ki és készít elő újrafeldolgozásra.

Mindez csak egy maréknyi példa, ami megmutatja, hogy van remény helyrehozni, amit elrontottunk. De nekünk is ki kell vennünk a részünket a mindent elborító műanyag elleni harcból és tudatosabb választásokkal, okosabb vásárlással hozzájárulni egy fenntartható jövőhöz.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok