A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Idén már online vásárolunk?
  Írta: Okos Anna, 2021. január 08., 13:31
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Idén már online vásárolunk?

  Mindegy, hogy vásárló vagy, esetleg kiskereskedő, óriási változásokat hozhat az életedben az online kereskedelem vírus miatti felfutása – legalábbis ezt vártuk. Megnéztük, hogy mégis mennyire óriási felfutást mutat a statisztika.

  Tovább...

Első albérletem - tippek egyetemistáknak

Írta: Okos Anna 2019. augusztus 23., 09:02
Értékelés:
(0 szavazat)

A diákoknak általában szűkösebb keret áll rendelkezésükre a lakhatás megoldásához. Hogy lehet a legügyesebben megoldani ezt a kérdést, azaz hogy lehet költséghatékonyan a legjobb ideiglenes otthont megtalálni? 

Vannak prémium albérletek is

Manapság igen költséges a lakásbérlés, hatalmasat emelkedtek az árak. Ez nem jó hír azoknak, akiknek szűkebb a pénztárcájuk - ide tartoznak az egyetemisták, főiskolások is. Ők általában kevesebb pénzből gazdálkodnak, hiszen sokan nem keresnek még pénzt, vagy pedig diákmunkával csak szerényebb összeget tudnak havonta előteremteni. Akik nem dolgoznak, nem feltétlenül lusták, hiszen vannak olyan szakok, amelyek mellett szinte lehetetlen rendszeres munkát végezni. 

Az albérlet kifizetése olyannyira komoly tétel lehet, hogy sok szülő inkább “egyben letudja” gyermeke lakhatását azzal, hogy vesz egy lakást az első év elején, és így semmilyen gond nem merül fel többet ezen a téren. Ráadásul mivel az ingatlan remek befektetés, valószínűleg nyer is azzal, ha később értékesíti.

Ha mi nem vagyunk ilyen szerencsések, akkor albérletet kell találnunk, és nem ártanak a profi tippek azon a téren, hogyan találjuk meg a legjobbat. 

 

Első: a mérlegelés, mi a legfontosabb a számunkra

Ha anyagilag megvannak a korlátaink, akkor lehet, hogy le kell adnunk az igényeinkből. Otthon bizonyára van a fürdőszobánkban fürdőkád, lehet, hogy most elég lesz a zuhanyzó; és majd ha a családunkhoz hazatérünk, veszünk egy habos fürdőt. Sokan szeretnének erkélyt, hogy ott például grillezzenek egy kis baráti csapattal, de lehet, hogy ehelyett eljárhatunk egy parkba sütögetni - a haveri kör ugyanúgy velünk lehet ezalatt. Az alapvető fontosságú dolgokra koncentráljunk: szükségünk van-e például saját kuckóra, vagy jól elvagyunk másokkal - akár idegenekkel - egy szobában?

Kicsit hosszabb út - sok megtakarítás

Azon is sokat spórolhatunk, ha nem az egyetem tőszomszédságában lakunk. Lehet, hogy a hosszabb reggeli beutazást és esti hazautat is kipróbálhatjuk - legfeljebb váltunk, ha nagyon nem megy az ingázás. Ami jó hír: a tömegközlekedési eszközökön jól lehet tanulni, és a külső kerületek általában nyugalmasabbak, mint a belsők.Ha már tudjuk, mi az, ami számunkra elengedhetetlen, és mi az, amiben lazák vagyunk, ideje nekilátni a tényleges keresésnek!

Te hogy keresel albérletet?

Fontos, hogy időben lássunk neki, mert akkor nagyobb a ‘merítési lehetőség’. Emellett ne csak keressünk, hirdessük is magunkat! Ezt tehetjük élőszóban is: szóljunk ismerősöknek, barátoknak. Igen sokan rendelkeznek bérbeadható ingatlannal, amit nem Fontos a jó hangulat a közös bérleménybenhirdetnek nyilvánosan, és az is lehet, hogy éppen sürgősen keresnek lakót. Ha ismeretség útján találunk lakhatást, azt még akár olcsóbb is lehet. De az is sokat számíthat, ha ilyen esetben elengedik nekünk a kaució kifizetését. Ez a tétel ugye - amíg vissza nem kapjuk a legvégén - a számunkra elveszett pénz lenne.Persze a hivatalos albérlet kereső-kínáló oldalakat és a közösségi médiát sem érdemes kihagyni. Vannak kimondottan albérletre vadászó egyetemistáknak szóló csoportok is a Facebookon, de nem érdemes ezekbe “beleragadni”. Profi tipp: a kép nélkül feladott hirdetéseket sokkal kevesebben nézik meg, pedig ezek is lehetnek érdekesek, csak például tulajdonosuk nem az a fotózgató típus. Akár olcsóbban is bérelhetünk ilyen lakást, mert nincs akkora érdeklődés iránta.

Túl olcsó? Ne csapjunk le rá

Remek dolog, ha sikerül egy remek ár-érték arányú lakást találnunk. Az sem feltétlenül gond, ha pár dolgot nekünk kell megoldanunk - például ha a konyhabútorra ráfér egy munkalap csere. Amennyiben felveszünk egy kisebb kölcsönt, akkor a minket zavaró problémákat kiküszöbölhetjük, és miénk lesz egy olcsó, ám szuper albérlet. De megegyezhetünk akár abban is, hogy némi szerelésért a tulaj elengedi egy hónap árát. Ha viszont egy albérletet nagyon a piaci ár alatt kínálnak, akkor lehet, hogy vannak rejtett hibái, amik később fognak előjönni. Előfordulhat, hogy hangos az alattunk levő vendéglátóegység, vagy épp tél elején döbbenünk rá, hogy nem működik a fűtés. Érdemes épp ezért beköltözéskor minden esetben egyeztetni arról, mi a helyzet akkor, ha műszaki problémákkal szembesülünk a bérleményben - ki fizesse ezeket, mikor kinek a felelőssége egy-egy hiba kijavíttatása. Éppígy a rezsi befizetésére is figyeljünk oda a kezdetekkor. Ha például mi fizetjük be a mérőóra állásokat, akkor biztos annyit fizetünk, amennyit fogyasztunk. A tulajdonos fizeti be a számlákat? Mindenképpen kérjünk róluk másolatokat!

Be is társulhatunk

Sok esetben kivitelezhetetlen, hogy egyedül béreljünk egy teljes lakást, néha az is drága, hogy párban tegyük meg ezt. Gyakran a diákok szülei szerveznek össze ismerősöket, de mi is találhatunk barátokat, akikkel ugyanabban a városban, esetleg intézményben fogunk tanulni. Ám az sem baj, ha ismeretlenekkel kerülünk össze, ha kölcsönös a szimpátia. A megosztott lakbér, rezsi és egyéb költségek szétosztása biztosan az együttélés mellett fog szólni.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok