phonemailmap

Ennyit fizetünk a nyári táborokért

A nyári táborok segítenek a nyári gyerekfelügyelet megszervezésében és szórakoztatóak is. De mennyibe kerül mindez?

A COVID miatti lezárások után óvatosan indult csak meg a táboroztatás, de idén végre korlátozások nélkül lehet táborozni. Idén azonban minden drágább, a kenyér, a hús – és a nyári táborok is. Hogyan változtak az árak az elmúlt években és mire lehet számítani idén?

így alakultak a táborok tavalyAz idén végre minden korlátozás nélkül lehet ottalvós tábort szervezni gyerekek számára.

A korlátozások után mindenki fellélegezve fogadta a hírt tavaly májusban, hogy lehet táboroztatni. A korábbi óvatos foglalások hirtelen meglódultak és a szabad helyek hamar beteltek.

Az ország egyik legnagyobb táborkereső adatbázisában közel 800 turnusra lehetett helyet foglalni, ez azonban meg sem közelíti az országban tartott összes tábor számát, hiszen sokan helyben vagy iskolán keresztül szerveztek programot a gyerekeknek.

A tavalyi évben a COVID sokk után a táboroztatók nem, vagy csak minimálisan emeltek árat. A táborok ára a 25 ezer forinttól a csillagos égig terjedt attól függően, hogy milyen ellátást és milyen élményeket nyújtott a foglalkozás. Az táborok átlagára azonban nagyjából 33-35 ezer forint körül volt napközis rendszerben, ottalvós tábor esetében pedig 53-55 ezer forint.

 

Mi várható idén?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint idén már egyáltalán nem lesznek korlátozások a nyári táborokban, a részvételhez ugyanakkor a diákok szüleinek nyilatkozni kell a táborba küldött gyerek egészségi állapotáról, illetve ajánlott a legalább két dózisú oltás. Ezt ugyanakkor nem követelik meg sem a hatóságok, sem pedig a szervezők.

Az árak tekintetében sajnos már nem ilyen rózsás a helyzet. Az idén elszabadult inflációnak köszönhetően a legtöbb táboroztató már a korábban meghirdetett árakat is emelni volt kénytelen 5-10%-os mértékben. Ugyanakkor a már lefoglalt helyek esetében a legtöbben nem érvényesítik az emeléseket.

 

Minden emelkedikA kézműves- és élménytáborok mellett vannak olyanok is, ahol sokat tanulhat a gyerekek.

A tavalyi évhez képest minden téren jelentős emelkedés figyelhető meg. A 2019-es év nyarán rekord számú, 219 ezer gyerek vett részt valamilyen nyári táborban, és idén a szakemberek azt várják, hogy még ennél is többen mennek táborba.

A táborok száma is jelentősen emelkedik. Az egyik legismertebb táborkereső oldalon található turnusok száma több, mint 12%-kal emelkedett, így eléri a 900 turnust, és ez csak egy adatbázis. Megbecsülni is nehéz, hogy idén pontosan hány tábor fog indulni az országban, de valószínű, hogy minden korábbinál több.

Az árak tekintetében sajnos hasonlóan dinamikus emelkedést látunk. A napközis táborok esetében alig találni a 30 ezeres sávban mozgó tábort, míg az ottalvós táborok 50 ezer forint körül kezdődnek. Az átlagárakat rendkívül nehéz meghatározni, mert amilyen színes a táborok témájának kínálata, olyan változó az árazásuk is, de a tavalyihoz képest átlagban 15-20%-os az emelkedés.

Ha szeretnénk a gyerekeket nyári kalandokhoz, új barátságok kötéséhez segíteni, akkor alaposan fontoljuk meg, hogy melyik tábort választjuk és ne csak a pénz alapján döntsünk. A táborok témái között szerepelnek a kézműves, állatos vagy kalandtábor mellett olyan lehetőségek is, ahol a gyerekek akár a pályaválasztásukat is megalapozhatják. Érdemes hát körültekintően dönteni.

Az anyagi lehetőségeket könnyen ki lehet bővíteni egy szabadfelhasználású személyi kölcsönnel. Az Oney-nál készséggel nyújtunk hozzá segítséget.