A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Idén már online vásárolunk?
  Írta: Okos Anna, 2021. január 08., 13:31
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Idén már online vásárolunk?

  Mindegy, hogy vásárló vagy, esetleg kiskereskedő, óriási változásokat hozhat az életedben az online kereskedelem vírus miatti felfutása – legalábbis ezt vártuk. Megnéztük, hogy mégis mennyire óriási felfutást mutat a statisztika.

  Tovább...

Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?

Írta: Okos Anna 2020. szeptember 18., 10:23
Értékelés:
(0 szavazat)

Ha személyi kölcsönre gondolunk, a leggyakrabban autóvásárlás vagy felújítás jut eszünkbe. Az elmúlt években igen népszerű lett kölcsönökből finanszírozni egy-egy költségesebb külföldi nyaralást. Természetesen ez sem az ördögtől való dolog, de a jelenlegi gazdasági környezetben érdemes inkább óvatosan bánni a kölcsönfelvételek céljaival. A továbbtanulás lehet olyan cél, amire a jelen körülmények között is érdemes lehet kölcsönt felvenni, de nem mindegy hogyan.

Változó munkaerőpiaci helyzet

Alig néhány hónappal ezelőtt még a munkavállalók dominálták a munkaerőpiacot. Voltak pozíciók és állások, amire lasszóval sem lehetett embert találni és a HR szakemberek igen komoly gondban voltak. Aztán megérkezett a COVID és teljesen felülírta a piacot. Pillanatok alatt képzett szakemberek ezrei jelentek meg a munkaerőpiacon, ami ugyanakkor drasztikusan leszűkült. Ilyen körülmények között a munkavállalók helyzete jelentősen romlott.

Az állásukat vesztettek azért is nehéz helyzetben vannak, mert Magyarországon elenyésző azok száma, akik hosszabb ideig is meg tudnak élni a megtakarításaikból, így az emberek komoly nyomás alatt vannak, hogy a lehető legrövidebb időn belül újra munkába álljanak. Ebből a helyzetből kivezető megoldás lehet, ha sikerül vagy szakmán belül továbbképezni magunkat, vagy pedig olyan készségekre szert tenni, amire jelenleg is nagy kereslet van a piacon.

A nehezedő munkaerőpiaci helyzetben megoldást nyújthat, ha továbbképezzük magunkat.Mentőövet nyújthat egy új tudás

Egy ilyen képzés lehet a programozás, ami a vírusválság beütése előtt is igen keresett tudás volt, és a válság által generált digitális robbanás miatt (is) továbbra is hatalmas igény van rá. A programozás azért is ideális választás, mert tipikusan otthonról végezhető munka és a bérsávok is jóval az átlag felett mozognak. Az egyetlen bökkenő, hogy a valamire való képzések ára borsos, akár másfél millió forint is lehet, ilyen tartalékkal pedig kevesen rendelkeznek.

A programozás iránt a vírusválság előtt is nagy volt a kereslet, ami továbbra is közel töretlen.

Természetesen a programozás csak egy lehetőség. Emellett töretlenül nagy a kereslet például a webfejlesztők, vagy a Scrum Master és Six Sigma képesítéssel rendelkező projektmenedzserek iránt. Mindegy, hogy milyen területet találsz, önmagad képzése mindig jó ötlet.

Fontolva haladás

Ha úgy érzed, hogy alapos felmérés és kutatás után találtál egy olyan képzést, ami kimozdít egy munkaerőpiaci kátyúból, még érdemes kicsit várni, mielőtt fejest ugrasz. Egy jó képzés több százezer forintba kerül, de akár milliós tétel is lehet. A neten számtalan, néhány ezer forintért elérhető alapfokú képzés van online kurzusplatformokon, ahol lehetőséged van közelebbről megismerkedni a területtel. Ha kapsz egy ízelítőt és még mindig úgy érzed, hogy ez a járható út, akkor eljött az idő, hogy komoly képzést válassz.

A végső döntés előtt érdemes alaposan leinformálni a kiválasztott képzőintézményt. Nem csupán a hallgatók iskolával kapcsolatos tapasztalatait kell felmérni, hanem kikérni néhány olyan szakember véleményét, aki első kézből ismeri az ott végzett hallgatók tudását. A Linked-in mindkét problémára remek megoldás lehet. Ha minden irányból megvan a zöld jelzést, akkor jön a nagy kérdés: miből finanszírozod?

Van megoldás

Vannak képzőintézmények, amik bizonyos feltételek mellett megelőlegezik a képzés összegét, amit utólag egy összegben vagy részletekben kell teljesíteni, természetesen kamattal terhelve. Itt összehasonlítva a kamatokat, jóval olcsóbb egy személyi kölcsön felvételével előre megfinanszírozni a képzést és a kölcsön összegét törleszteni, akár a futamidő lejárta előtt, ha már sikerült egy stabil, jól fizető állást találni.

Személyi kölcsön felvétele abban az esetben lehet problémás, ha már elvesztetted az állásodat, hiszen a hitelképesség egyik feltétele a meglévő munkaviszony. Ilyen esetben sem kell azonban elkeseredni, ha van családtag (szülő, testvér vagy házastárs), aki igényelheti a kölcsönt, hiszen a szabadfelhasználású kölcsönök esetében a bank nem vizsgálja az összeg felhasználását.

Még egy költségesebb képzés is rövidtávon megtérülhet, ha sikerül utána stabil állást találni. A nívós képzéseket sokszor állásgaranciával nyújtják, ezért viszonylag kicsi a képzés finanszírozásának kockázata. Egy új, stabil állásért pedig érdemes egy kisebb kockázatot vállalni.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok