A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

Érdemes lehet év végén átgondolni a bankváltást

Írta: Okos Anna 2021. december 23., 14:06
Értékelés:
(0 szavazat)

Sok felesleges költségtől kíméled meg magad, ha nem halogatod a bankváltást. Az év vége jó apropó lehet.

Érdemes időnként átnézni a költségcsökkentési lehetőségeket, amire az év vége tökéletesen időszak. Azt gondolhatnánk, hogy a banki költségeken nincs mit faragni, pedig éves szinten akár több tízezer forint különbség is lehet az egyes bankszámlacsomagok között, amit akár nyugdíjra, vagy a gyerek sítáborára is költhetnénk. Januárban érkezik az éves díjkimutatás a banki költségekről, ami sok meglepetést tartogathat és előfordulhat, hogy motivál majd egy bankváltásra.

A magyarok ragaszkodnak a bankjukhoz

Ha jövőre bankszámla váltással kezded az évet, lehet, hogy sok pénzt megtakaríthatsz.Az MNB felmérése szerint a magyarok alig 3%-a vált bankot, ami messze elmarad a nyugati országokban tapasztalt mértéktől. Akár kényelem, akár nemtörődömség, a végeredmény éves szinten akár 50-80 ezer forint felesleges kiadás is lehet. Nézzük meg a bankszámla kivonatot és a kondíciós listákat is, bármennyire kényelmetlen és unalmas!

Hogyan találj egy jó bankszámlát?

Alapvetően a jó bankszámla definíciója attól függ, hogy milyen bankolási szokásaink vannak. Ha utalással érkezik a munkabéred és elektronikusan intézed a pénzügyeidet, más lesz az ideális, mint annak az embernek, aki még mindig készpénzben kap fizetést és csekken fizeti a számlákat. Sőt, még az is befolyásolhatja a számlaválasztásodat, hogy milyen mobiltelefont használsz, mert például az SMS alapú értesítéseket kiváltó push üzeneteket csak okostelefonra regisztrált applikációval tudod fogadni.

 

Mi segíthet a választásban?

Mindenek előtt gondold át, hogy hogyan intézed a pénzügyeidet. Hogyan érkezik a fizetésed? Vannak-e csoportos beszedéseid? Tudsz-e interneten vagy telefonon bankolni? Hány készpénzfelvételed vanA számodra jó bankszámla nem csak a bankolási szokásaidon, de még a mobilodon is múlhat. egy hónapban? Hányszor fizetsz általában a kártyáddal? Ezt legkönnyebben úgy tudod meg, ha megnézed az utolsó három havi bankszámlakivonatodon a mozgásokat és átlagot vonsz.

Mikor mindezt kiderítetted, akkor keress egy internetes bankszámla kalkulátort és nézd meg a lehetőségeket. Érdemes több oldalon elvégezni a kutatást, mert bizonyos szolgáltatások csak bizonyos oldalakon érhetők el. Ebből válaszd ki a három legjobbat és gondold át, hogy melyik lehet a nyerő.

Buktatók, amire gondolni kell

Soha ne csak az akciós számlacsomag információt nézd, hanem azt is, hogy mi történik, ha vagy nem teljesül a minimális pénzérkeztetési határ, vagy letelik a kedvezményes időszak.

Ha mindig csak addig maradunk egy banknál, amíg a legkedvezményesebb feltételeket nyújtja, minimálisra tudjuk szorítani a banki költségeinket. Ehhez azonban az kell, hogy pontosan fejben tartsuk, mikor kell váltani és időközönként felülvizsgáljuk a bankpiaci kínálatot, ami azonban jár némi kényelmetlenséggel.

Ha ennyire azonban mégsem szeretnénk folyamatosan menedzselni a banki költségeinket, akkor válasszunk olyan csomagot, aminek a kedvezmények elmúltával is elfogadhatóak a költségei. Még így is többet tudunk megtakarítani, mint ha nem teszünk semmit egy költséges, korszerűtlen számlával.

Ha megtaláltuk a nyerő bankszámlát, akkor válasszuk az egyszerűsített bankszámlaváltást, aminek keretében a kiválasztott új bankunk leveszi az összes adathordozási terhet a vállunkról és még a csoportos beszedéseket is beállítja nekünk.