A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?
  Írta: Okos Anna, 2020. szeptember 18., 10:23
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?

  Ha személyi kölcsönre gondolunk, a leggyakrabban autóvásárlás vagy felújítás jut eszünkbe. Az elmúlt években igen népszerű lett kölcsönökből finanszírozni egy-egy költségesebb külföldi nyaralást. Természetesen ez sem az ördögtől való dolog, de a jelenlegi gazdasági környezetben érdemes inkább óvatosan bánni a kölcsönfelvételek céljaival. A továbbtanulás lehet olyan cél, amire a jelen körülmények között is érdemes lehet kölcsönt felvenni, de nem mindegy hogyan.

  Tovább...

Esküvőd lesz? 6 ötlet, hogyan készülj fel rá anyagilag!

Írta: Okos Anna 2019. március 12., 14:13
Értékelés:
(0 szavazat)

Nagy erőkkel tervezed az esküvődet, de még sok teendő áll előtted? Kavarognak a gondolataid és nem tudod, hogyan priorizálj? 6 tippünk segítségével körültekintően tervezheted meg az anyagiakat és jól beoszthatod a nagy napra szánt keretösszeget.

Az esküvőd minden bizonnyal életed egyik legmeghatározóbb eseménye. Készülj intim hangulatú, kis esküvőre vagy hetedhét országra szóló lakodalomra, mindkét esetben érdemes precíz költségvetést készíteni és racionalizálni a kiadásokat. Okos tervezéssel sokat spórolhatsz a nagy napon, amit akár egy csodás nászútra is félretehetsz!

Ha azonban nem sikerül teljes mértékben tartani a tervezett költségvetést, akkor nagy hasznodra válhat egy kedvező feltételű, egyedi igényekre szabott személyi kölcsön konstrukció, így végső soron ezzel is érdemes lehet kalkulálnod. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan spórolhatsz meg százezreket az esküvődön, viszonylag kevés kompromisszum meghozásával.

1. Az “esküvő” szó többszörösére emeli az árakat

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy minden, ami esküvői szolgáltatásnak, kelléknek, kiegészítőnek minősül, sokszoros áron kel el a piacon. Fontos, hogy tisztában legyél vele, érdemes mindenből az egyszerűbbet választani. Felejtsd el az aranyárban mérhető, esküvőre szakosodott kozmetikai kezelést, a méregdrága sminkcsomagokat kínáló, 0-24 órában rendelkezésre álló sminkest: a nagy nap folyamán 2-3 alkalomnál többször úgysem lesz lehetőséged a nagy fennforgásban frissíteni a sminkedet, ezt pedig akár te is megcsinálhatod magadnak.

2. Elbírja a pénztárcád álmaid menyasszonyi ruháját?

Az előző gondolatmenetet folytatva itt is megjegyezzük, hogy nem kell mindig a legdrágább ruhát választani. Igazán szép és egyedi darabok készíttethetők el egy varrónővel a magas árfekvést képviselő szalonokat megkerülve, ráadásul így a designer ruhák töredékéért lehet teljesen személyre szabott esküvői ruhád. Megfontolandó, hogy vásárolj-e egyáltalán vagy megelégszel a bérléssel is, hiszen ne feledd, álmaid ruháját tárolnod is kell, ami problémás lehet, ha így is alig férsz el a szekrényedben. Miért költenél rengeteg pénzt valami olyasmire, ami egy alkalom után a pincében vagy a padláson porosodik?

3. Gondold át alaposan az esküvői vendéglistát!

Érthető, hogy az esküvőd legszebb pillanatait a legtöbb, számodra fontos vendéggel szeretnéd megosztani, azonban ha fontos a költséghatékonyság, akkor meg kell húznod azt a bizonyos határvonalat. Számolj utána, hogy a vendéglista 5-10 fős csökkentésével mennyi pénzt tudsz megspórolni: biztos, hogy több tízezer forintot szabadíthatsz fel így, amelyet visszaforgathatsz a szervezésbe (részletgazdagabb ruha, nagyobb esküvői torta, minőségibb zenekar, stb.). Próbálj meg ellenállni a csábításnak és a külső nyomásnak! Valóban csak azokat hívd meg, akikkel olyan bizalmi kapcsolatot ápolsz, amely indokolttá teszi a meghívásukat.

Tippjeinkkel nem csak te, hanem a költségvetésetek is felkészülhet a nagy napra.

4. Nem kell mindig libamáj az esküvői menübe!

Ha hiszed, ha nem, szakértők szerint az ételek minősége sokkal fontosabb, mint a fogások különlegessége. A tapasztalatok szerint a vendégsereg a jó ízekre és az általános benyomásokra emlékszik, a konkrét esküvői menüre nem. Éppen ezért, ha nincs ellenedre, válaszd inkább a hagyományos magyar konyhát, amely arányaiban a legjobb árfekvésben érhető el. Ha más nemzet konyháját, ételkülönlegességeit választod, készülj fel rá, hogy többezer forinttal emelkedik az esküvői menü ára. Megfontolandó az is, hogy az étkezéshez a büféasztalos megoldást vagy tányérszervizt részesítsd előnyben. Ez utóbbi jóval drágább, hiszen 10 fős asztalonként kb. két pincérrel számolnak a szolgáltatók, az ő díjazásuk pedig jócskán megemeli az adott esküvői catering csomagárat. A svédasztal ezzel szemben kreatívan díszíthető saját kezűleg, így költséghatékonyan, a vendégek pedig mozoghatnak kicsit az étkezések között. Emellett jobban vegyülhetnek, ismerkedhetnek egymással, ami oldottabb hangulatot eredményez.

5. Saját készítésű dekoráció

Rengeteget takaríthatsz meg saját készítésű dekorációk használatával is. Tudjuk azonban, hogy az idő pénz, így megfontolandó, a dekoráció mely részét vállalod be, akár családi segítséggel. Ha nagyon jó a kézügyességed és meg tudod oldani, hogy rászánj néhány hétvégét, akkor csökkenthetsz a költségeiden, amennyiben a meghívókat te készíted el. Így igazán személyes és egyedi lesz a végeredmény.

Ugyanez vonatkozik a nagy népszerűségnek örvendő esküvői vendégkönyvre is, amelybe a jelenlévők megírhatják jókívánságaikat. Ne feledd, hogy ha kifejezetten esküvői darabot választasz, azonnal magasabb árral kell kalkulálnod. Ha azonban kreatív módon, saját kezűleg varázsolod egyedivé, akkor máris olyan többletértéket képvisel, amelyre semmilyen bolti darab nem képes. Egy kis csipke, dekorpapír, és kész is a varázslat!

Az esküvőre saját készítésű virágdíszekkel és kreatív dekorációval is készülhetsz.

A virágdíszeken is sokat spórolhatsz, ha virágbolt helyett piacon szerzed be őket. Gondoltad volna, hogy a drágának tartott élővirág sokszor jelentősen olcsóbb, mint a bonyolult papírdekoráció? Sok esküvő dekorációjának részei a gyertyák, amelyet sokan a virágdíszekkel kombinálnak. Attól még, hogy szeretnél spórolni az árukon, nem kell lemondanod a minőségről! A méregdrága dekorcégek termékei helyett válassz kisiparosokat, egyéni vállalkozókat, akik a megrendelt tételtől függően sokszor kínálnak kedvezményes árakat. Bár ez némi utánajárást igényel, de megéri a befektetett energiát!

6. Találd meg a megfelelő szolgáltatókat!

Az esküvőd hangulata nagy részben függ a választott szolgáltatóktól. A cateringet már érintettük, de emellett fontos, hogy megtaláld a megfelelő fotóst és videóst a nagy napra, hiszen természetes, hogy jól megörökített emlékeket szeretnél őrizni a legfontosabb pillanatokról. Ha szeretnél jó szakembereket találni, akik megfelelő áron elérhetők, érdemes ellátogatnod esküvőkiállításokra, ahol számos szolgáltatóval személyesen is megismerkedhetsz, valamint szert tehetsz komoly kedvezményekre is. Térképezd fel azokat a fotósokat, videósokat, akiket az ismerőseid ajánlanak! Ne feledd, hogy a szakma legnagyobbjai rendkívül magas árakon dolgoznak, azonban a legtöbbször szuper szolgáltatókra lelhetsz kedvezőbb árfekvésben is, valamint a nagyhírű szakemberek vonzáskörzetében (diákjaik, asszisztenseik, stb.) A többi pedig már csak rajtad, a párodon és a vendégeiden múlik!

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok