A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • A spórolásban hűséges társad a költségkövető app
  Írta: Okos Anna, 2021. május 07., 10:31
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  A spórolásban hűséges társad a költségkövető app

  A fintech a spórolásban is támogat, méghozzá nem is akárhogy. Az új költségkövető appok a költéseid mellett a számlákra és bizonylatokra is emlékeznek és megmutatják, hol kell visszafognod magad a költésben, hogy elérd a céljaidat. Ezeket nézzük át fintech sorozatunk 3. részében.

  Tovább...

Eszik vagy isszák: mi az a CSR?

Írta: Okos Anna 2021. április 16., 09:43
Értékelés:
(0 szavazat)

A magyar nyelvben is egyre gyakrabban kerül elő, de a CSR, azaz a vállalati társadalmi felelősségvállalás jelentése még elég homályos. Mi ez valójában, miért kell a cégeknek ezzel foglalkozni és hogyan is néz ki a CSR a hétköznapokban?

A szkeptikusok csak üzleti porhintésnek látják, de a vállalati társadalmi felelősségvállalás, a CSR, jóval több, mint kampányszerű játszótér építés vagy alkalmi adományok. A CSR annak felismerése, hogy az az üzleti modell, ami aA CSR nem csupán kampányszerű játszótér építés, hanem átgondolt üzleti döntések rendszere. környezet és a társadalom kizsákmányolására épül, hosszútávon tarthatatlan.

Röviden arról, mi a CSR

A CSR, annak legtisztább formájában, egy újfajta üzleti működés, ami beépülhet egy cég minden döntésébe kezdve a beruházások zöld mivoltától a munkavállalók számára hozott jólléti intézkedésekig, és a közösség támogatásáig. A végső célja, hogy a cég fenntartható üzleti módszerekkel dolgozzon, nagyobb elfogadást nyerjen a közösségben és pozitív hatással legyen a környezetére. Mindezeknek csak hozadéka, nem pedig végső célja, hogy a cég brandje erősödjön és épüljön.

A CSR fogalma és megítélése is változik. Régebben úgy tartották, hogy egy cégnek elég nagyra kell nőnie, mielőtt el tud kezdeni visszaadni a közösségnek, ám ez a felfogás változik. Egyre inkább az etikus üzleti modell kerül előtérbe és a vállalati társadalmi felelősségvállalás is normává kezd válni.

A CSR megnyilvánulása

Sokan azért degradálják a CSR-t például játszótérépítésre és alkalmi adományokra, hogy a kiragadott példáknál maradjunk, mert ezek a közösség számára leginkább megfogható megnyilvánulásai a vállalati társadalmi felelősségvállalásnak. A mögöttes döntési mechanizmusok egy külső szemlélő számára láthatatlanok, pedig a CSR gyökere itt van, ezekben a döntésekben.

Ahhoz, hogy egy cég játszóteret tudjon építeni egy lakóközösség számára, anyagi és humán erőforrást is érintő döntéseknek kell születnie már jóval az előtt, hogy a játszótér anyagát kiszállítják. Az is a belső vállalati kultúra tudatos alakításának eredménye, hogy a cég munkavállalói saját szabadidejüket áldozva önkéntesként jelentkeznek az építési munkálatokhoz. Mindez olyan komplex folyamat, ami évek eredménye.

Jó példák

Erős példája a vállalati társadalmi felelősségvállalásnak a Starbucks komplex programja, aminek része a cég zöld épületekben való működése, az etikus és fenntartható kávétermelésből származó kávé forgalmazása és a példa nélküli felsőoktatási program a munkavállalók számára.

A CSR döntések végső célja az üzleti működés társadalmi és környezeti fenntarthatósága.Egy másfajta CSR-t hozott létre a Shell a LiveWIRE nevű nemzetközi programján keresztül, ami szakmai képzéssel, mentorálással és bizonyos anyagi támogatással segíti a fiatalokat, hogy elindítsák a vállalkozásukat. A vállalati társadalmi felelősségvállalás ezer arcot ölthet, de az alapvető célja megegyezik.

 Nem csak a nagyok játékszere

Ahogy fejlődik a világ és kezdjük belátni, hogy a természeti és társadalmi erőforrások kizsákmányolása hosszú távon tarthatatlan, a CSR egyre inkább normává válik. A közösség segítése és a fenntartható működés már nem csupán a nagyvállalatok luxusa, hanem alapvető követelmény a cégek felé.

Vállalkozóként te is sokat tehetsz a közösségedért. Nem minden pénz kérdése, sok esetben a saját szaktudásod, tapasztalataid megosztása is aranyat érhet azok számára, akik épp most indulnak el.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok