phonemailmap

Foglald el a gyereket nyáron költséghatékonyan

Nyáron a sok szabadidővel nem mindig tud mit kezdeni a gyerek. Íme néhány ötlet, amit veled tanulhat, szórakoztató és nem szabotálja a családi költségvetést.

A gyerekeknek élmény a nyári szünidő, de a szülőknek sokszor gondot okoz, milyen elfoglaltságot biztosítsanak nekik, amivel hasznosan telik az idő és a házat sem bontják darabokra a srácok. Szintén fontos szempont, hogy a családi költségvetésbe is be lehessen illeszteni. Olyan ötleteket kerestünk, amivel akár egész nyáron elszöszölhet egy 10-12 év feletti gyerek és talán még nem jutott eszedbe.

VarrásVarrni sokkal könnyebb megtanulni, mint gondolnád és jó szórakozás lehet a gyerekeknek.

Talán idejét múlt dolognak tűnik, pedig remek szórakozás lehet a gyereknek, ha megtanul varrni. Amellett, hogy akár hordhatja a pólót vagy szoknyát, amit készít, felfedezheti a divat világát, és ez talán ötletet ad a továbbtanuláshoz is.

Varrni nem olyan nehéz megtanulni, mint gondolnád, és az interneten rengeteg ingyenes videóanyag érhető el, amiből az alapok elsajátíthatóak. Kezdésnek érdemes egyszerűbb párnahuzatokkal, vagy pólóval indulni, de a legtöbb gyerek gyorsan belejön az első próbálkozások után.

Költségek: használt varrógép 5-8 ezer forinttól, olcsó anyagok a maradék anyag boltokból 500 forint per métertől.

Tipp: érdemes belépni a Facebookon olyan csoportokba, ahol használt varrógépet javítanak, illetve kínálnak eladásra, mert remek gépeket lehet kifogni.

Képszerkesztés

A gyerekeink digitális bennszülöttek, akár tetszik nekünk, akár nem. Ez egyben azt is jelenti, hogy számukra a digitális készségek már nem választhatóak, hanem kötelezőek – és természetesek. Az egyik ilyen digitális készség a grafikus programok használata, amit a srácok közösségi média felületeiken szórakozásból, vagy a jövőben karrierként is használni tudnak.

A legismertebb képszerkesztő program meglehetősen drága még diákok számára is és csak havi előfizetéses rendszerben érhető el, ami még drágábbá teszi. Szerencsére vannak olyan alternatívák, mint az Affinity programjai, amik egyszeri költséggel örökre megvásárolhatóak, így nem csak nyáron, de a suliidőszak alatti projektekhez is bevethető. Használatukhoz rengeteg ingyenes videóanyag érhető el a neten. A Tux Paint pedig a kisebbeknek is sikerélményt hoz, és teljesen ingyenes.

Költségek: 0-23 ezer forint a képszerkesztő program ára. A COVID miatti távoktatás során kényszerből beszerzett gépek remekül használhatóak, de sok helyen az iskolától is kölcsönözhető laptop a nyárra. Használt gépek 60-80 ezer forinttól vásárolhatóak.

 

A nyáron még hip hop vagy brake táncot is megtanulhatnak a gyerekek akár teljesen ingyen.Tánc

Egy egészen másfajta elfoglaltság lehet megtanulni táncolni a nyáron. A gyerekek imádják például a hip-hopot, aminek alaplépései akár egy kisebb lakásban is megtanulhatóak. Az interneten rengeteg ingyenesen is elérhető oktató videó van. Ráadásul ez olyan program, amit testvérekkel vagy barátokkal is lehet csinálni. Ha van időtök együtt tanulni a gyerekkel, akkor még jobb.

A Google Play áruházban számtalan ingyenes applikáció van, de érdemes a vásárlási lehetőséget letiltani a biztonság kedvéért, mert némelyikben ilyen is van.

Költségek: az internetelőfizetésen kívül nulla.

Ez csak néhány ötlet, hogyan vezetheted a gyerekek szórakozását és tanulását a nyáron, de még számtalan lehetőség van a sakktól a jobb agyféltekés rajzoláson át a programozásig, ami ingyenesen vagy alacsony költséggel megoldható. A lényeg, hogy vegyél részt a program megszervezésében a gyerekek számára és kövesd a fejlődésüket, hogy motiváltak maradjanak. Nyár végén pedig csinálhattok egy bemutatót a családnak.