A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Idén már online vásárolunk?
  Írta: Okos Anna, 2021. január 08., 13:31
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Idén már online vásárolunk?

  Mindegy, hogy vásárló vagy, esetleg kiskereskedő, óriási változásokat hozhat az életedben az online kereskedelem vírus miatti felfutása – legalábbis ezt vártuk. Megnéztük, hogy mégis mennyire óriási felfutást mutat a statisztika.

  Tovább...

Futótűzként terjed a FIRE – de mi az?

Írta: Okos Anna 2020. július 10., 09:14
Értékelés:
(0 szavazat)

Aki a pénzügyek aktuális trendjeit követi, biztosan hallott már a FIRE mozgalomról. Ez az újfajta pénzügyi hozzáállás felülírja a fogyasztói társadalmak alapvetéseit és valami olyat valósít meg átlagemberek számára, amit legtöbbünk szerint csak a gazdag családok gyerekei tehetnek meg.

Mindenek előtt, mi is ez a mozaikszó?

A FIRE mozaikszót kibontva Financial Independence, Retire Early, ami valami olyat tesz, hogy anyagi függetlenség, korai nyugdíj, de ez nem magyarázza meg sem a kifejezés tartalmát, sem pedig az igazi jelentését.

Ha leegyszerűsítjük a képletet, arról van szó, hogy annyi pénzt kell összegyűjteni, hogy ne kelljen többet dolgozni, mert a megélhetésünket kitermelik a befektetések. Jellemzően azonban nem olyan emberekről van szó, akik ölbe szeretnék tenni a kezüket, hanem olyanokról, akik el akarnak jutni odáig, hogy ne a megélhetésért dolgozzanak.

A FIRE segít, hogy ne csak idős korban legyen annyi pénzed, hogy ne kelljen többet dolgoznod.

 

A FIRE alappillére a józan ész

A FIRE egy egyszerű képletre épül: keress többet, mint a kiadásaid, a megtakarítható összegeket pedig fektesd be kamatos kamattal. Ebben az egy mondatban már két olyan dolog is van, ami miatt akár most azonnal abba is hagynád az olvasást: sok pénzt kell keresni, és érteni kell a befektetésekhez. Ez azonban megint csak túlzottan leegyszerűsíti a dolgot. Nyilván jóval nagyobb lépésekkel tudsz haladni, ha a kiadásaid és bevételeid közti rés pozitív irányban minél nagyobb, de ezt nem csupán a bevételeid növelésével lehet elérni.

 

 

Aranytartalék a zsebedben

A FIRE lényege, hogy az alatt a színvonal alatt élsz, amit egyébként megengedhetnél magadnak, és minden fillért megtakarítasz elsősorban a kiadások csökkentésével. Az elsőre lehetetlennek tűnő vállalkozást egy egyszerű gyakorlat segíthet megvalósítani, és ez a költségeid monitorozása.

Ha minden forint kiadásodat vezeted, akkor néhány hónap alatt elegendő információ áll a rendelkezésedre, hogy pontosan felmérd a csökkenthető területeket. Lehet, hogy először csak a heti mozi árát spórolod meg, vagy pizzát nem rendelsz házhoz, de idővel rájöhetsz, hogy vannak még elhagyható tételek. Ehhez viszont pontosan ismerned kell a kiadásaidat és a költési szokásaidat.

Az anyagi függetlenség eléréséhez minden fillér megtakarítás okos befektetése számít.

Csinálhatsz egy Excel táblát is, de a jó hír, hogy már vannak eszközök, amik még ezt a feladatot is leveszik a válladról. A Koin például egy a magyarul is elérhető költségkövető fintech megoldások közül, amik a banki tranzakciók alapján automatikusan (vagy éppen manuálisan) kategóriákba sorolják a költéseidet és kimutatást készítenek róla. Ezek az appok még abban is segítenek, hogy ne kelljen hónapokat várnod a szükséges információ összegyűjtésére, mert visszamenőleg feldolgozzák a költéseidet a számlaadataid alapján. Néhány kattintással már most térképet tudnak rakni eléd, hogy merre indulj el.

 

Hogy lesz ebből nyugdíj?

A megtakarítás önmagában még akkor is kevés, ha nagyon jól keresel, hiszen egy idő után minden pénz elfogy. Azt kell elérned, hogy a megtakarításaid bevételt termeljenek, ehhez pedig munkára kell bírni a pénzt.

Megint van egy jó hírünk: a befektetés nem kávézacc olvasó mágia, hanem tanulható és még csak iskolába sem kell menned hozzá. Rengeteg elérhető anyag van részvények befektetéséről, alapok vagy állampapírok vásárlásáról és ingatlanbefektetésekről. Senki nem fogja a kezedbe adni a receptet, mert mindenkihez más befektetés passzol, de van elérhető információ, ami segít elindulni.

 

Mi a helyzet a magyarokkal?

A FIRE Amerikából indult el, de világszerte terjed és ez nálunk sincs másképp. Legismertebb magyar arca Takács Szabolcs, aki 30as nyugdíjas néven 35 évesen megvalósította a nagy álmot: elérte az anyagi függetlenség olyan fokát, hogy nem kell többé dolgoznia, ha nem akar. Szabolcs nyíltan és őszintén beszél róla, hogyan érte el az anyagi függetlenséget, ami jó fogódzkodó lehet másoknak is az induláshoz.

Útravaló

Ha megtetszett a gondolat, anyagilag függetlenné válj a munkától, akkor kezdd el felépíteni magadnak. Most, ma. Az eszközök adottak, a formula ismert. Minél hamarabb kezded, annál biztosabban és korábban éred el. Ismerd meg önmagad és vedd a kezedbe az életed. Ne hagyd, hogy rossz költési szokások az utadba álljanak. Keresd a hasonlóan gondolkodókat akár a közösségi médiában, akár személyesen és tanulj tőlük. Az álom elérhető, csak akarni kell.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok