A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • A CSR nem játék – vagy mégis lehet az?
  Írta: Okos Anna, 2021. november 26., 15:34
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  A CSR nem játék – vagy mégis lehet az?

  A vállalati társadalmi felelősségvállalásról sok dolog eszünkbe jut, de a játék nem tartozik ezek közé. Pedig játékosan még a CSR tevékenységek is jóval hatékonyabbak lehetnek.

  Tovább...
  Címkék: életmód

Gamifikáció a fintechben, avagy hogyan lehetnek szórakoztatóak a pénzügyeid?

Írta: Okos Anna 2021. november 05., 12:38
Értékelés:
(0 szavazat)

Novemberben játszunk, de nem elcsépelt kvízjátékokkal. Megnézzük, hogyan lehet úgy játékosságot vinni unalmas témákba, amitől színesek és érdekesek lesznek. Első témánk a pénzügyek.

A játékosság nem korfüggő, és a gamifikációs fintech applikációk pontosan erre játszanak rá.A pénzügyektől igen kevesen jönnek lázba, és főleg inkább olyanok, akik értenek is hozzá. A laikusok számára a pénzügyek világa és a pénz kezelése csak nyűg és ennek megfelelő energiát is fordítanak rá. Pedig ha valami, akkor a pénzügyek kézben tartására fordított idő maximálisan kifizetődik a szó szoros és átvitt értelmében is. A gyerekeknek szóló pénzügyi játékokról korábban már szóltunk, de a felnőttek számára is vannak játékos pénzügyi lehetőségek.

Gamifikáció, a szuperfegyver

Ez a csúnya szó az angol gamification szó ügyetlen magyarítása, viszont rendkívül ügyes dolgokat takar. A gamifikáció annyit jelent, hogy játékelemekkel tesszük élvezetessé az élet olyan területeit, amik nem azok, így motiválva a résztvevőket, hogy jobban, ügyesebben teljesítsenek.

A gamifikációs megoldások titka, hogy a mindannyiunkban ott lapuló, játszani vágyó kisgyereket hívja elő, és olyan módon végeztet el unalmas feladatokat, amiktől azok élvezetessé válnak. Ez az elv remekül alkalmazható a pénzügyekben is.

Fintech és gamifikáció találkozása = szórakoztató pénzügyek

Mivel a gamifikációs megoldások elsősorban digitális alapon működnek jól, nem meglepő módon a fintech volt az a pénzügyi szektor, ami rátalált a játék és élmény alapú pénzügyi vonalra. Így először a fintech applikációkba kerültek játékos elemek, kezelőfelületek és jutalmazással járó feladattá tett pénzügyi tevékenységek.

A gamifikációs szakemberek véleménye szerint a játékosság azért olyan sikeres, mert két alapvető komponensre épít, a kontrollra és a kreativitásra. A pénzügyek terén sokan érzik úgy, hogy a kontroll nem elsősorban a saját kezükben van, hiszen sok tényezőre nincs ráhatásuk és éppen ezért inkább nem is törődnek vele. A játék visszaadja a kontrollt az ügyeink felett, a kreatív készségek életre hívása pedig sokkal jobban bevonja és megszólítja az embereket, ami aztán még tovább erősíti a kontroll érzését.

Hogy működik ez a hétköznapokban?A gamifikációs megoldások elsősorban digitális alapon, applikációkon keresztül működnek jól.

Vannak fintech appok, amik jutalmat adnak, ha a kitűzött pénzügyi céljaidat eléred. Ilyen lehet például egy adott összeg megtakarítása valamilyen célra, aminek elérésekor a rendszer üdvözlő szöveget küld.

Egyes appok tényleges ajándékot is adnak, ha például rendszeresen ellenőrzöd a pénzügyeidet, vagy újabb befektetést csinálsz. Ebben az esetben a fintech app készítője összefog egy adott céggel, ami például ajándékkártyát küld a megjutalmazottnak.

Minél több ilyen applikációval van dolgunk, annál jobban rákapunk az ízére, ez pedig meglehetősen pozitív irányba tudja vinni a pénzügyeinket.

Milyen hatással van ránk a játékosság a pénzügyek terén?

Ezek az applikációk észrevétlenül szoktatnak rá mindenek előtt arra, hogy foglalkozzunk a pénzügyeinkkel. Emellett erősítik a pozitív pénzügyi magatartásokat, a célorientáltságot, a megtakarítások növelését vagy akár az első lépésekre motiválhatnak, hogy befektetéseink legyenek.

Összességében véve ezek a látszólag könnyed feladatok hosszútávon komoly változást hozhatnak az életünket jelentősen meghatározó pénzügyek terén. Érdemes velük ismerkedni.