phonemailmap

Ha lakást vennél, ideje lehet lépni

Drágulnak a lakások, szigorodhatnak a hitelfelvételi feltételek. Ha költöznél, ideje lehet lépni. Mutatjuk, mi változik és miért.

Az emelkedő lakásárak miatt érdemes alaposan megfontolni a lakásvásárlásról szóló döntést.Nincs könnyű helyzetben, aki új otthont keres magának, mert a lakásárak soha nem látott magasságokba emelkedtek. A gazdasági kilátások meglehetősen borúsak és a hitelkörnyezet is kedvezőtlen fordulatot vett. Összegeztük a jelenlegi helyzetet és a várható kilátásokat, hogy könnyebb legyen meghozni ezt a fontos döntést.

Egekben a lakásárak

A COVID sokkot lassan heverte ki a piac, bő egy évig nem történt jelentős ingatlanár drágulás, utána azonban berobbantak az árak és a nagyvárosokban 10% feletti drágulást látunk a használt lakások piacán. Az újépítésű lakások ára a járvány alatt is emelkedett, és Budapesten az elmúlt negyedév alatt több, mint 9,2%-os volt a drágulás a Portfólió márciusi végi adatai szerint.

 

Szigorodhatnak a banki feltételek

A kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt a bankok kockázatvállalási kedve is csökken, ami egyszerű szavakra fordítva annyit jelent, hogy várhatóan szigorítanak a hitelkihelyezés feltételein. Ez előre láthatóan a hitelképességi szint csökkentését és a hiteltörlesztési részletek havi jövedelemarányos mértékének csökkentését fogja jelenteni. A Bankmonitor felmérése szerint a bankok várhatóan nem fognak változtatni a hitelfutamidőkön és a jelenlegi hitelbiztosítéki érték arányokon.

Emelkednek a kamatok
Mindenütt jó, de legjobb otthon, főleg, ha a saját lakásodban van az az otthon.

A jegybank néhány hónapja meredek alapkamat emelési ciklusba kezdett, hogy megfékezze az inflációt. Május 31-én ugyan csak 50 bázisponttal emelt a korábbi 100 bázispontok után, de az alapkamat ezzel elérte az 5,9%-ot, ami évtizedes csúcsot jelent és a monetáris szigorítás folytatódik.

Ez azért nagyon fontos, mert a hitelintézetek a lakáshitelek kamatát is a jegybanki alapkamat emelkedéséhez igazítják. Ugyan jelenleg még él a januárban bevezetett kamatstop, de ha ez megszűnik, akkor a Portfólió számításai szerint azonnal 16-18%-os emelkedés következik be a már meglévő hitelek törlesztőrészleteiben is. A lakáshitelek aktuális kamata pedig meghaladhatja a 10%-ot is. Összehasonlításul: három éve egy 20 évre, 10 éves kamatperiódussal felvett 10 millió forintos jelzáloghitel kamata 3,5-3,9% körül alakult.

Satuban a lakásbérlők

A COVID miatt megürült RBNB lakások megállították a lakásbérletek árát és sokáig stagnáltak, sőt, akár csökkentek is az árak. Most azonban óriási robbanás következett be a lakbérek árában is. Az ingatlan.com és a Rentingo.com májusban közreadott elemzése szerint Budapesten átlagosan 35% felett drágultak az albérleti árak egy év alatt, míg vidéken ez az arány komoly szórást, 8-33%-ot mutat. Nem csoda hát, hogy aki teheti, inkább magának fizet még akkor is, ha a hitelek is nagyot emelkedtek.

Ha dönteni kell

A helyzet korántsem rózsás, de sok család számára most lehet az utolsó pillanat, amikor dönteni kell. Érdemes alaposan mérlegelni egy ingatlanvásárlási döntést pro és kontra, akár pénzügyi tanácsadó segítségét is kérni, mert később még kedvezőtlenebbül alakulnak majd a feltételek.

Ugyanakkor egy most felvett esetleges drágább hitelt könnyen ki lehet majd váltani egy olcsóbbal, ha kedvezően változik a hitelkörnyezet. Érdemes hát gyorsan dönteni. Ha pedig a döntés megvan, de az önerőhöz még szükség lenne segítségre, akkor az Oney szabadfelhasználású személyi kölcsönére bármikor számíthatsz.