ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Iskolakezdés hatékonyan
  Írta: Okos Anna, 2019. augusztus 15., 12:31
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Iskolakezdés hatékonyan

  Augusztus elejétől kezdődően minden szülőnek fejtörést okoz, hogy beszerezze mindazt, ami az iskolakezdéshez szükséges. Lássuk, mi az, ami fontos, és mi az, amitől eltekinthetünk vásárláskor és az előkészületekkor?

  Tovább...

Hamarosan munkába áll az első óceántisztító gép!

Írta: Okos Anna 2018. június 06., 10:37
Értékelés:
(1 értékelés)


Képzeljünk el egy tizenéves holland fiatalt, aki nem kisebb küldetéstudattal lépi át a felnőtt kor küszöbét, mint hogy megtisztítja a Csendes-óceánt és ehhez összegyűjt közösségi finanszírozással 2,2 millió dollárt. Az álom megvalósult, hiszen hamarosan megkezdi munkáját az első ilyen óceántisztító gép, amely forradalmi elgondolás az eddig ismert eljárásokhoz képest.

Az Y-generáció fiatal úttörői közé tartozó Boyan Slat nagyszabású tervét először 2012-ben tárta a nagyközönség elé egy TEDx előadás során. A saját ötletét színpadra állító tinédzser nem csak szívből beszélt ekkor, hanem a szívével is gondolkozott, amikor feltalálta az eddigi leghatékonyabb, legkiterjedtebb óceántisztító berendezését és életrehívta a The Ocean Cleanup projektet.

 

Az elképesztő ötletből, amelyet kezdetben szekptikus tudósok több oldalról is kritizáltak, az utóbbi években a közösségi finanszírozásnak köszönhetően precíziós terv készülhetett. A 2016-os Szöuli Digitális Fórumon a fiatal feltaláló bejelentette, hogy most már biztosan üzembe is helyezik a világ első olyan szerkezetét, amely az áramlatokat kihasználva passzívan tisztítja majd meg az óceánokat a műanyagszeméttől. Az Északi-tengeren tesztelt találmány bevetésre kész!

 

 

oceantisztito gep jegesmedveÉs hogy miért van rá égető szükség? A válasz az elkeserítő tényekben keresendő. Slat szavaival élve ugyanis olyan “műanyag korban” élünk, amely nagyon komoly veszélyt hordoz magában a jövőre nézve. A Csendes-óceánba évente közel 8 millió tonna műanyaghulladék kerül, amely elképesztő méretű szemétszigetekké áll össze az 5 fő tengeráramlat mentén. Az egyik legkomolyabb problémát a Csendes-óceáni szemétsziget jelenti, amely közel 1,6 millió négyzetkilométer kiterjedésű, nagyobb, mint Franciaország, Németország, Spanyolország együttvéve és a becslések szerint 80 ezer tonna szemétből (főként hátrahagyott halászfelszerelésekből) áll. A kutatások szerint ezek az emberi gondatlanságból felhalmozódó hulladékok évente több mint 100 ezer fóka, bálna és delfin pusztulását okozzák és még csak megsaccolni sem lehet, hány állatot csonkítanak meg végérvényesen.

Ennek mérséklésére, a tervek szerint pedig idővel a felszámolására az első szemétgyűjtő állomást Japán és Dél-Korea között, Tsushima sziget partjainál helyezik el. És miért éppen itt? Mert ebben a térségben az évente egy főre jutó szemét mennyisége kb. 1 köbméter, amely mind az óceánban köt ki. Ez azt jelenti, hogy a sziget mellett haladó áramlatok évente nagyjából 30.000 köbméter szemetet sodornak a partra, amit a helyi erők eddig kézzel igyekeztek összegyűjteni. Ez természetesen nem hatékony megoldás, így Slat találmánya a lehető legjobb helyre kerül. Az Ocean Cleanup nonprofit szervezetének fiatal alapítója azonban nem állna meg itt: csapatával szeretné, ha legalább hatvan gyűjtőegységet is bevethetnének a legszemetesebb területeken.

Hogyan működik az óceántisztító?

A tengerfenékhez rögzített úszófalak V-alakú tömböt alkotnak, amely felfogja az áramlatokkal a vízfelszínen sodródó műanyagot, valamint szűrőjével a víz alatti szemetet is. Ezeket az objektum képes addig tárolni, amíg a szemétszállító hajók 6-8 hetente összegyűjtik, tehát nem áramlik vissza a vízbe. További előnye a szerkezetnek, hogy kialakítása nem veszélyes az élővilágra, mert elhelyezése miatt (mélyebb áramlatok fölötti részen, elkerülve az élőlények útvonalait) a halak és más élőlények nem tudnak fennakadni a hálóban. Ha a terv sikerrel jár, a cél egy olyan 100 km hosszú fal felhúzása, amelynek segítségével a Hawaii és Kalifornia között található szemétsziget felét sikerül eltakarítani 10 év alatt, ami döbbenetes szám, ha azt vesszük alapul, hogy egy ilyen terület megtisztítása 79 ezer (!) évbe telne.

 

A kezdeményezés sikerében környezettudatos emberek ezrei bíznak és szerencsére sokan mások sem ülnek ölbe tett kézzel. Talán te is találkoztál az ausztrál szörfösök, Andrew Turton és Pete Ceglinski találmányával a sea binnel (tengeri szemeteskukával), amely ugyan nem olyan nagyszabású, mint Slaté, de nagy segítség a környezet számára. Nagyon sok sikert kívánunk nekik!

 

Források:

 

Képek forrása:pixabay.com, Boyan Slat Facebook oldala

 

 

 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok