phonemailmap

Használt autót vennél? Ne várj sokat!

Megnéztük, hogyan változott a használt autók ára és milyen trendek várhatóak a közeljövőben.

Az autókereskedelmi piac érdekes átrendeződésen esett túl az elmúlt néhány évben, aminek során a használtautók ára jelentősen emelkedett. Több hatás játszik közre egyszerre a változásban és a trendek a jelentős benzinár növekedés ellenére sem változnak.

Kevesebb, de drágábbA használt autók árát az is felhajtja, hogy Európa szerte visszaesett az autógyártás volumene.

Az autópiac forgalmában az elmúlt években óriási változások történtek, ami számos hatásnak köszönhető. A COVID miatti lezárások és elbocsátások, valamint a chiphiány az autópiacot sem kímélte. Európa szerte visszaesett az autógyártás volumene, ez pedig annyit jelent, hogy a kevesebb új autót, ami a szalonokba kerül, jóval drágábban lehet megvásárolni.

A tavaly év eleji árakhoz képest ma közel 40 %-kal drágábban lehet hozzájutni a legolcsóbb új autókhoz, de a drágább kategóriákban is 25-30 %-os drágulás látható. Ehhez jönnek a chiphiány miatt egyre lassuló gyártási folyamatok, amik eredményeképpen akár 1,5-2 évet is várni kell egy megrendelt új autóra.

Aki nem tud, vagy nem akar ilyen hosszú ideig várni, az jellemzően a néhány évet futott használt autók felé fordul. Ennek köszönhetően a használtautó-piac olyan futásba kezdett, ami már hosszú évek nem volt.

Mégis, mennyivel drágultak a használt autók?

Az autókereskedők jelentései alapján ma egy jó állapotban lévő, kevés futású 2 éves jármű annyiért adható el, mint a szalonára volt eredetileg. Figyelembe véve, hogy az új autók értéke normál piaci körülmények között 20-30 %-kal esik már az első év végére, a második és hatodik év során 15-18% közé tehető évente, a változatlan ár már magában 35-40%-os értéknövekedést jelent.

A Világgazdaságnak nyilatkozó Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke szerint az elmúlt egy év során márkától függően akár 40-60 %-ot is elérhetett a drágulás a használtautók piacán, ami az általános autóhiány mellett a háború okozta alkatrészproblémáknak és az elszálló Euró árfolyamnak is köszönhető.

A használtautót hitelre is érdemes venni, mert az ára gyorsabban emelkedik, mint a hitelkamatok.így is kevés az autó

A problémát az is fokozza, hogy a használt gépjármű behozatal tavalyi évhez képest történt közel 5%-os növekedése ellenére a korábbi évekhez viszonyítva még mindig alacsony a behozott járművek száma. A járvány előtt 2018-ban 158, 2019-ben pedig 156 ezer használtautót importáltunk, ami az idei év végéig várt 138 ezerhez képest jóval magasabb.

A behozott autók alacsony száma, az új autók gyártása terén mutatkozó problémák, az emelkedő árfolyamok és infláció, valamint a háború okozta alkatrészproblémák mind egy irányba mutatnak. Nő a kereslet, a kínálat pedig csökken, ami egyenes út az áremelkedés felé.

 

 

 

Ez várható

A szakemberek szerint idén tovább lassul a használt gépjárművek behozatala, így öregebb gépparkból vásárolunk magasabb áron, mert idén további 10-15%-os emelkedés várható. Éppen ezért érdemes hitelre vásárolni autót, mert az árak jóval magasabb ütemben emelkednek, mint a hitelkamatok.

Az Oney szabad felhasználású személyi kölcsöne 3,5 évre már 20,9% THM-mel elérhető. Ez alacsonyabb egy használtautó értéknövekedésénél 3,5 év alatt, így, ha a trendek folytatódnak, akár az is elképzelhető, hogy ingyenesen finanszírozod a gépjárművásárlást.