ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

Hogy állnak a fogadalmaid? Ideje az álmokból célokat faragni!

Írta: Okos Anna 2019. január 30., 15:19
Értékelés:
(0 szavazat)

Az újévi fogadalmak közös jellemzője, hogy gyakran év végén érezzük, ideje váltani és új mederbe terelni az életünket; új rutint kialakítani és erőt meríteni bármilyen személyes célhoz. De hogyan vidd végig mindezeket úgy, hogy álmaidból teljesíthető célokat kovácsolsz? Olvasd el cikkünket, amelyben projektmenedzsment megközelítéssel segítünk eredményessé válni!  

A jól meghatározott fogadalom már fél siker! Ezen felül azonban még számos dologra van szükséged, hogy az álmaidat teljesíthető célokká alakítsd. Megosztunk veled néhány irányadó gondolatot, hogy egyrészről ne vessz el a célok sűrűjében, a másik véglet felől közelítve pedig ne is maradj cél nélkül 2019-ben!

Ismerd meg magad és a miértjeidet!celok es projektmenedzsment

Mielőtt nagy fogadkozásokba kezdesz, lépj egyet hátra és gondolkozz el rajta, valóban a jó célt tűzted-e ki, illetve azon is, hogy mi a mögöttes mozgatórugó, mely e cél felé hajt. Anélkül nem érdemes belevágnod a fogadalomba, hogy nem ismered magadat és az indítékaidat. Például ha idén szeretnél a pénzügyi tudatosság útjára lépni, fontos, hogy:

  • ismerd magad alaposan (nézz szembe az emberi erősségeiddel, gyengeségeiddel, amelyek hatással vannak/lehetnek a fejleszteni kívánt dologra, területre)

  • azonosítsd a leggyakoribb problémákat, gátló tényezőket (például hajlamos vagy engedni az impulzusvásárlásnak),

  • priorizáld és javítsd ki őket (a példánál maradva: ne indulj többé éhesen vásárolni, írj listát a bevásárláshoz, adj magadnak fix költségkeretet, amiből gazdálkodhatsz, stb.)

Ne várj újévig a fogadalmakkal!

Ismerős helyzet, hogy mindig “majd holnaptól” kezded a diétát, az edzést vagy bármilyen számodra fontos kihívást? Ne várj, ne halogasd a kezdést, hanem vágj bele minél előbb, a fentiek tisztázása után. Mindig megfogadod, hogy többet utazol majd? Rászánod magad végre az építkezésre? Szépen felújítod a lakást? Bármi legyen is a fogadalmad, szinte biztosan nem csak január elsejétől szerezhetsz érvényt neki. Legyél magaddal szigorú és ütemezd a céljaidat, hiszen az a feladat, amelynek nincs gazdája és/vagy határideje, biztosan elvégezetlen marad…

Ütemezz!

Az elszántságod mellett minden a körültekintő tervezésen múlik. Nagyon fontos, hogy céljaidat rendszerezd, készíts magadnak célfát! Ez azt jelenti, hogy a fő célod meghatározása után bontsd a teljesítéshez szükséges feladatokat alcélokra, azokat pedig részcélokra. Így látni fogod a teljes folyamatot, amely segít motiváltnak maradni és átlátni a részleteket. Ehhez szükséges az is, hogy lásd az előre meghatározott menetrendedet, tehát ne hagyd ki a tervezésből az időbeliséget! Építsd fel az ütemezést: határozd meg a távlati célt, a közép távú és a rövid távú célokat.

Kívánság, fogadalom, célkitűzés - Mi a különbség?

Úgy gondolod, hogy rokonértelmű kifejezések? Nagy tévedés! Ha hatékony szeretnél lenni idén, ideje észrevenni a különbségeket. A kívánság esetében meglehetősen passzív szerepben maradsz, ábrándozol és vársz, lépéseidet a körülmények alakulása szerint teszed meg. A fogadalom a következő szint, amikor vágyadat, kívánságodat már igyekszel keretbe foglalni, döntesz róla azaz aktív lépéseket tervezel eszközölni. A célkitűzés a következő lépés, amikor a döntést valóban cselekvés követi a megvalósítás céljával, méghozzá stratégiai szemlélettel, ahogyan fent is írtuk. Gondold végig, te vajon hol tartasz?

SMART célok - Tervezz okosan!

Határozz meg okos célokat, hogy siker koronázza a vállalkozásodat! Minden változásra tekinthetsz kisebb-nagyobb projektként, így kiválóan alkalmazhatod az olyan projektmenedzsment módszereket mint a SMART célmeghatározás, amely azt írja le, milyen jellegezetességekkel bír egy jó cél.tervezz okosan

  • S (specific), azaz egyedi: felejtsd el mások fogadalmait, a trendeket és a túl általános célokat! Találd meg az egyéni, jól megfogalmazott célkitűzésedet!
  • M (measurable), azaz mérhető: fogalmazz konkrétan és olyan célt válassz, amely egzaktul mérhető. Kerüld a “többet/kevesebbet”, a “jobban” szavakat a tervezéskor.
  • A (achievable), azaz megvalósítható: lehet, hogy szeretnél év végére milliomos lenni, de nem megfelelő cél a számodra, ha éppen most kezdesz csak ügyelni a megtakarításaidra. Ha túl nagy célt tűzöl ki, feleslegesen hajtod magadat a kudarcélmény felé. Figyelj azonban arra is, hogy ne légy kishitű!
  • R (relevant), azaz releváns: tedd fel magadnak a kérdést, hogy a fejlődést szem előtt tartva mi a következő lépés? Mire van leginkább szükséged hozzá? Minek a hiánya okozza a legtöbb gondot neked? Egészen röviden: mi szükséges MOST a sikerhez? A célod tehát legyen aktuális!
  • T (time bound), azaz időben behatárolt: ahogyan írtuk is, ne halogass! Felejtsd el a “majd” szócskát, hiszen a népi bölcsességet idézve: a majd utca a soha házhoz vezet… kalkulálj fix időintervallummal, amelynek van pontos kezdete és vége, így növeled az esélyét annak, hogy célba érj és elégedett legyél magaddal.

 

  Eldördülhet a startpisztoly? Szurkolunk neked!

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok