ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Hogyan NE költekezd túl magad Valentin napon?
  Írta: Okos Anna, 2019. február 12., 08:56
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Hogyan NE költekezd túl magad Valentin napon?

  Közeleg a Valentin nap, amelyet sokan terveznek rózsaszirmokkal és szív alakú desszertekkel körülvéve tölteni, ám idén is sokan vannak azok, akik távol maradnak ettől az angolszász eredetű hagyománytól. Mi az arany középútban hiszünk: miért is ne ünnepelhetnéd meg a szerelmesek napját? Tippjeinkkel a szép, közös élmények mellé nem üres pénztárca lesz a jutalmad.

  Tovább...
  Címkék: ünnep tippek

Hogy állnak a fogadalmaid? Ideje az álmokból célokat faragni!

Írta: Okos Anna 2019. január 30., 15:19
Értékelés:
(0 szavazat)

Az újévi fogadalmak közös jellemzője, hogy gyakran év végén érezzük, ideje váltani és új mederbe terelni az életünket; új rutint kialakítani és erőt meríteni bármilyen személyes célhoz. De hogyan vidd végig mindezeket úgy, hogy álmaidból teljesíthető célokat kovácsolsz? Olvasd el cikkünket, amelyben projektmenedzsment megközelítéssel segítünk eredményessé válni!  

A jól meghatározott fogadalom már fél siker! Ezen felül azonban még számos dologra van szükséged, hogy az álmaidat teljesíthető célokká alakítsd. Megosztunk veled néhány irányadó gondolatot, hogy egyrészről ne vessz el a célok sűrűjében, a másik véglet felől közelítve pedig ne is maradj cél nélkül 2019-ben!

Ismerd meg magad és a miértjeidet!celok es projektmenedzsment

Mielőtt nagy fogadkozásokba kezdesz, lépj egyet hátra és gondolkozz el rajta, valóban a jó célt tűzted-e ki, illetve azon is, hogy mi a mögöttes mozgatórugó, mely e cél felé hajt. Anélkül nem érdemes belevágnod a fogadalomba, hogy nem ismered magadat és az indítékaidat. Például ha idén szeretnél a pénzügyi tudatosság útjára lépni, fontos, hogy:

 • ismerd magad alaposan (nézz szembe az emberi erősségeiddel, gyengeségeiddel, amelyek hatással vannak/lehetnek a fejleszteni kívánt dologra, területre)

 • azonosítsd a leggyakoribb problémákat, gátló tényezőket (például hajlamos vagy engedni az impulzusvásárlásnak),

 • priorizáld és javítsd ki őket (a példánál maradva: ne indulj többé éhesen vásárolni, írj listát a bevásárláshoz, adj magadnak fix költségkeretet, amiből gazdálkodhatsz, stb.)

Ne várj újévig a fogadalmakkal!

Ismerős helyzet, hogy mindig “majd holnaptól” kezded a diétát, az edzést vagy bármilyen számodra fontos kihívást? Ne várj, ne halogasd a kezdést, hanem vágj bele minél előbb, a fentiek tisztázása után. Mindig megfogadod, hogy többet utazol majd? Rászánod magad végre az építkezésre? Szépen felújítod a lakást? Bármi legyen is a fogadalmad, szinte biztosan nem csak január elsejétől szerezhetsz érvényt neki. Legyél magaddal szigorú és ütemezd a céljaidat, hiszen az a feladat, amelynek nincs gazdája és/vagy határideje, biztosan elvégezetlen marad…

Ütemezz!

Az elszántságod mellett minden a körültekintő tervezésen múlik. Nagyon fontos, hogy céljaidat rendszerezd, készíts magadnak célfát! Ez azt jelenti, hogy a fő célod meghatározása után bontsd a teljesítéshez szükséges feladatokat alcélokra, azokat pedig részcélokra. Így látni fogod a teljes folyamatot, amely segít motiváltnak maradni és átlátni a részleteket. Ehhez szükséges az is, hogy lásd az előre meghatározott menetrendedet, tehát ne hagyd ki a tervezésből az időbeliséget! Építsd fel az ütemezést: határozd meg a távlati célt, a közép távú és a rövid távú célokat.

Kívánság, fogadalom, célkitűzés - Mi a különbség?

Úgy gondolod, hogy rokonértelmű kifejezések? Nagy tévedés! Ha hatékony szeretnél lenni idén, ideje észrevenni a különbségeket. A kívánság esetében meglehetősen passzív szerepben maradsz, ábrándozol és vársz, lépéseidet a körülmények alakulása szerint teszed meg. A fogadalom a következő szint, amikor vágyadat, kívánságodat már igyekszel keretbe foglalni, döntesz róla azaz aktív lépéseket tervezel eszközölni. A célkitűzés a következő lépés, amikor a döntést valóban cselekvés követi a megvalósítás céljával, méghozzá stratégiai szemlélettel, ahogyan fent is írtuk. Gondold végig, te vajon hol tartasz?

SMART célok - Tervezz okosan!

Határozz meg okos célokat, hogy siker koronázza a vállalkozásodat! Minden változásra tekinthetsz kisebb-nagyobb projektként, így kiválóan alkalmazhatod az olyan projektmenedzsment módszereket mint a SMART célmeghatározás, amely azt írja le, milyen jellegezetességekkel bír egy jó cél.tervezz okosan

 • S (specific), azaz egyedi: felejtsd el mások fogadalmait, a trendeket és a túl általános célokat! Találd meg az egyéni, jól megfogalmazott célkitűzésedet!
 • M (measurable), azaz mérhető: fogalmazz konkrétan és olyan célt válassz, amely egzaktul mérhető. Kerüld a “többet/kevesebbet”, a “jobban” szavakat a tervezéskor.
 • A (achievable), azaz megvalósítható: lehet, hogy szeretnél év végére milliomos lenni, de nem megfelelő cél a számodra, ha éppen most kezdesz csak ügyelni a megtakarításaidra. Ha túl nagy célt tűzöl ki, feleslegesen hajtod magadat a kudarcélmény felé. Figyelj azonban arra is, hogy ne légy kishitű!
 • R (relevant), azaz releváns: tedd fel magadnak a kérdést, hogy a fejlődést szem előtt tartva mi a következő lépés? Mire van leginkább szükséged hozzá? Minek a hiánya okozza a legtöbb gondot neked? Egészen röviden: mi szükséges MOST a sikerhez? A célod tehát legyen aktuális!
 • T (time bound), azaz időben behatárolt: ahogyan írtuk is, ne halogass! Felejtsd el a “majd” szócskát, hiszen a népi bölcsességet idézve: a majd utca a soha házhoz vezet… kalkulálj fix időintervallummal, amelynek van pontos kezdete és vége, így növeled az esélyét annak, hogy célba érj és elégedett legyél magaddal.

 

  Eldördülhet a startpisztoly? Szurkolunk neked!

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok