Nyomtatás

Hogy állsz a lakásfelújítással?

Írta: Okos Anna 2021. július 30., 09:43
Értékelés:
(0 szavazat)

Fél évvel az 50%-os állami támogatású lakásfelújítás indulása után íme egy gyors statisztikai körkép, hogy hányan igényeltek támogatást, valamint mik a legfontosabb változások a szabályozásban.

Az év elején indult Otthonfelújítási Támogatás nagy népszerűségnek örvend annak ellenére, hogy csak utólagos finanszírozást ad az állam. Ez annak köszönhető, hogy a támogatott munkák köre igen széles és az igénylésnél elegendő egy gyermek, illetve az anya várandóssága a babával, ezáltal ez a támogatás kiscsaládok számára is elérhető.

Az Otthonfelújítási Támogatás keretében az anyagköltségre és munkadíjra is van támogatás.Otthonfelújítási Támogatás a statisztika tükrében

Novák Katalin család és ifjúságvédelemért felelős államtitkár elmondása szerint az év első felében már több, mint háromezer kérelem érkezett be. Ebből április végéig több, mint ezer esetben már megtörtént a támogatás folyósítása. A támogatási összeg átlagosan 1,5 millió forint volt családonként és a munkák költsége ennek megfelelően 3 millió forint volt.

A felújítások igen nagy hányada megy hitelből. Egy felmérés szerint már közel 10 milliárd forint értékben igényeltek családok támogatott otthonfelújítási hitelt. A bankok beszámolói alapján a hiteligénylők nagy része 6 millió forintot vesz fel, amivel igénybe tudja venni a maximális 3 millió forint támogatást.

Bár a támogatás feltételei közt szereplő minimum egy év egybefüggő, vagy maximum 30 nap megszakítással járó folyamatos biztosítási jogviszony nem tűnik túl szigorúnak, a bankok tapasztalata szerint ezen a ponton vérzik el sok hiteligénylés. Ez sok esetben a pandémia miatt megszűnő vagy szünetelő munkaviszonyok miatt van.

Elszabadultak az építőanyag árak

A támogatás sokat segít a családoknak, ugyanakkor a lakásfelújítási munkákat sok esetben nehezíti, hogy a már korábban is csúcsra járatott építőiparban idén teljesen elszabadultak az építőanyag árak. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elmondása szerint idén májusig 25-30%-os drágulás történt, egyes kulcstermékek esetében akár 100%-os az áremelkedés. Ez óriási hatással van a kivitelezés árára, mert az anyagárakkal együtt emeli a munkadíjakat is.

Ez a nap végén a családok számára annyit jelent, hogy a nagyvonalú 50%-os állami támogatás ellenére jóval kevesebb munkát tudnak elvégezni. Mivel a drágulás egy ideig nem áll meg, érdemes a felújításokat minél korábban elkezdeni annak ellenére, hogy a támogatási lehetőség 2022 végéig nyitva áll. Emellett a kivitelezői kapacitások végesek és már most a legtöbb cég 6-8 hónappal későbbre vállal csak munkát.

Fontos változásokAz Otthonfelújítási Támogatás keretében már tetőcserére is kaphatunk 50%-os finanszírozást.

Áprilisban néhány fontos könnyítést hozott be a kormány. Ezek közül az egy éven belüli számlabemutatási kötelezettség eltörlése az egyik legjelentősebb a támogatott felújítási kölcsön esetén. Amennyiben lakáshitel vagy személyi kölcsön terhére történik a finanszírozás, ez a megszorítás eddig sem állt fenn.

Nem lehet már azonban egyszerre érvényesíteni a jelzáloghitel elengedést és az otthon felújítási támogatást. Ha például felvettünk 6 millió forint állami támogatott otthonfelújítási hitelt és kértük a 4 millió forint hitel elengedést a harmadik gyermek után, akkor csak a kölcsön és a támogatás közti különbözetre, azaz 2 millió forintra vagyunk jogosultak az Otthonfelújítási Támogatás keretében.

Ha szeretnénk maximálisan kihasználni a kétfajta támogatásból nyerhető összeget, akkor érdemes nem a támogatott felújítási kölcsönből, hanem például Oney szabadfelhasználású személyi kölcsönből finanszírozni a munkálatokat. Ebben az esetben ugyanis nincsenek ilyen megkötések