A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

Hogyan használd okosan az év végi pénzesőt?

Írta: Okos Anna 2021. december 11., 21:10
Értékelés:
(1 értékelés)
  1. havi fizetés és nyugdíj, prémiumok, karácsonyi ajándék: ilyenkor sok családnál plusz pénz áll a házhoz, jó lenne okosan elkölteni. Van jobb ötletünk, mint egy új mosógép!

Az év végén sok család kap plusz pénzt valamilyen formában. Attól függően, hogy ki merre jár az életútján, lehet, hogy nyugdíjkiegészítés érkezik, vagy vállalati prémium. Esetleg a gyerekek kapnak a nagyszülőktől egy komolyabb meglepetést a karácsonyfa alatt egy borítékban. Jövőre pedig várhatóan megjön a beígért SZJA visszatérítés, ami még jelentősebb összeg lehet.

Az árak emelkedésével sok családban azonnal szükség is lenne ezekre a pénzekre, de érdemes megálljt parancsolni a vásárlási kényszernek és egy picit más szemszögből ránézni ezekre a váratlan pénzekre. Ha korábban nem kalkuláltál vele, nem tervezted be a családi költségvetésbe és talált pénzről van szó, akkor olyan összeg van a kezedben, ami tipikusan tökéletes forrása a tartalékképzésnek. Ezeket a formákat érdemes átgondolni az elhelyezésére.

Karácsonykor érkező váratlan pénzekkel a jövőnkbe és gyermekünk jövőjébe is fektethetünk.

Önkéntes nyugdíjpénztár

A nyugdíj körüli problémák sokasodásával egyre többet hallunk az öngondoskodás fontosságáról, aminek többféle formája létezik. Az önkéntes nyugdíjpénztári vagy nyugdíjbiztosítási befizetésekkel magunk gondoskodhatunk időskori kényelmünkről, és csökkenthetjük a függésünket az államtól érkező ellátásoktól. Éppen ezért minden aktív kereső egyik legfontosabb feladata lenne a nyugdíjcélú megtakarítás.

Minél előbb határozod el, hogy a váratlan plusz pénzek helye ezentúl a nyugdíjpénztárad lesz, annál többet teszel magadért a jövőben. Ha esetleg nem vagy olyan szerencsés, hogy élvezd a nyugdíjas éveket, akkor pedig hátramaradó szeretteidről gondoskodsz, mert a befizetéseid és a hozamok örökölhetőek.

 

 

Gyerekeknek szóló befektetésekA befektetett plusz pénzekből akár gyermeked egyetemi továbbtanulását is segítheted.

Ha inkább a gyerekekre költenéd a pénzt, akkor is okosabb nem egy új X-bokszot venni karácsonyra, hanem gyerekeknek szóló megtakarításba helyezni a váratlan pénzeket. Sokkal többet teszel értük ezzel, és mivel korán indulnak a befektetések, jóval több hozamot kapnak, ha majd felnőtt korukban szükség lesz rá. A gyerekeknek szóló megtakarításokról korábban már írtunk, érdemes tájékozódni.

 

 Ha inkább rugalmasan tartanád

Ha szeretnéd hozzáférhető módon megtartani a pénzt, kiváló megoldás lehet egy takarékszámla, vagy könnyen likviddé tehető befektetés, mint például egy értékpapír, ahol mégis neked dolgozik a pénz, amíg tényleg szükséged nincs rá.

A legfontosabb

Számtalan ötlet van rá, hogyan lehet a legtöbbet és legjobbat kihozni a váratlan pénzekből, de mindegyiknek egy az alapja. Ne a vásárlás és a fogyasztási vágy azonnali kielégítése legyen a cél, akkor sem, ha lenne helye valami újnak, hanem tekintsünk úgy ezekre a pénzekre, mintha továbbra sem léteznének. Így a háttérben, egy befektetésbe bújva értünk kezdenek dolgozni és akkor sietnek majd a segítségünkre, amikor valóban nagy szükség lesz rá.

Minden családban mások a legfontosabb célok. Van, ahol a gyerekek továbbtanulása, van, ahol a nyugdíjra való felkészülés, van, ahol egy új otthon vásárlásához való önerő megteremtése. Ezekre mind van célzott megtakarítási forma, amiről érdemes tájékozódni, mielőtt döntést hoznánk.