A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Idén már online vásárolunk?
  Írta: Okos Anna, 2021. január 08., 13:31
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Idén már online vásárolunk?

  Mindegy, hogy vásárló vagy, esetleg kiskereskedő, óriási változásokat hozhat az életedben az online kereskedelem vírus miatti felfutása – legalábbis ezt vártuk. Megnéztük, hogy mégis mennyire óriási felfutást mutat a statisztika.

  Tovább...

Hogyan kell megtakarítani? Egészen kezdőknek

Írta: Okos Anna 2019. október 25., 10:42
Értékelés:
(0 szavazat)

Egy, két, há, pénzügyi tudatosság! Elérkeztél arra a pontra, hogy zavar, hogy az ismerőseid el tudnak menni egy-egy egzotikus nyaralásra, csak Te nem mész soha Opatijánál messzebbre? Netán még keményebb a helyzet, és időnként rokoni kölcsönre szorulsz hó végén? Bármi miatt döntesz úgy, hogy komolyan veszed a pénzügyeid tudatos kezelését, jól teszed!

Ami kihagyhatatlan  

Bizony az anyagiak biztos kezelése nem úgy kezdődik, hogy mindenkinek elmondod, életmódot váltasz - ez még csak a nulladik lépés.A valós változtatás ott kezdődik, hogy leülsz - vagy ha pároddal közös kasszán vagy - leültök egy üres papírral és egy (két) tollal. Az alap, hogy felírod, illetőleg felírjátok a havi használt boltban remek dolgokat találszbevételeket, és az olyan fix havi költségeket, mint például a lakbér, a kábeltévé díja, vagy éppen a személyi edződ költsége.A végén az egyik tételt a másikból levonva egy olyan szám fog kijönni, ami megmutatja, mennyit költhetsz el szabadon minden egyes hónapban, amíg ennyi a bevételed. Avagy mennyit tehetsz félre.Az olyan tételeket, minthogy mennyit költesz élelmiszerre, akkor fogod pontosan megtudni, ha legalább egy hónapig követed a bevásárlásaidat, tehát a kezdetektől indulva egy hónappal később még okosabb leszel. A költségek vezetése - mondjuk egy klasszikus kis kockás füzetbe - minden takarékoskodás alapja. Sőt, igazából ha minden nap felírod, aznap mire mit költöttél - nem kell vezetni, hogy fogpiszkálóra ennyit, instant levesre annyit, elég annyi, hogy ‘közértben élelmiszer és napi cikkek x forint’ - , már nagyon jó úton vagy! Sokkal jobban képben leszel, mennyi megy el egy nap, mint eddig bármikor. Hamarosan kezded látni, mi az, ahol visszább kell venni, és hol lehet kicsit jobban elereszteni a gyeplőt.

a cél a félretevésAz alapdolgokon áll vagy bukik minden

Amikor hó végén kopog a bankszámlád az ürességtől, akkor valószínűleg eddig hozzávetőlegesen tudtad csak, hol folyt el a pénzed; például tippelhetsz arra, az a gond, hogy kétszer is voltál drága koncerten. Most már visszanézheted a költéseidet tételesen, és eközben komoly meglepetések érhetnek. Az emberek java része a hétköznapok során ugyanis rengeteg pénzt ver el, mert nem figyel oda, vagy nem akar garasoskodni. Sokan például ebédidőben kimennek a kollégákkal menüt enni az étterembe, miközben egy otthon készített étellel sokkal jobban kijönnének anyagilag, és napi ezer-kétezer forint körüli tételeket tehetnének félre. Egy egész kis odafigyeléssel az élelmiszerek vásárlása és felhasználása során is megelőzheted a pazarlást. Ciki vagy sem, kiírhatod a hűtőre, milyen ételeket kell megenned, mert pár nap múlva használhatatlanok lesznek. A kreatvitásod is fejlődik, ha újszerű módon felhasználod az unalmas maradékokat. Tudtad például, hogy egyes vidékeken lecsóval készítik a rakott krumplit?

 

Ne várj el magadtól túl sokat

A pénzügyek tudatos kezelésének lényege, hogy arra tudj költeni, amire kell, és amire tényleg szeretnél. Tehát maradjon meg minél több hó végén, és tedd azt félre valamilyen értelmes célra. Lehet ez egy drágább sport költségeinek fedezése, amibe eddig nem mertél belevágni, vagy a gyerekvállalás megalapozása. A radikális változtatások viszont el fogják venni a kedved az egésztől, ha ezekkel az elején próbálkozol. Nem kell megfeszülnöd, hogy három hónap alatt összehozz egy világkörüli utat - vegyél fel erre inkább kölcsönt, ha nem megy, ahelyett, hogy minden csokit visszateszel a boltban a polcra. Ha látod, hogy valamennyit meg tudtál spórolni, valamint hogy az adósságok idejének vége, az meghozza majd a lendületet a komolyabb lépésekhez. Amikor már ‘megdolgoztál a pénzedért’, a tartalékodat meg fogod becsülni, és nem költöd el bármire. Akár be is fektetheted. Egy profi tipp ezzel kapcsolatban: minden befektetést előzzön meg a hitelek visszafizetése. De ha szeretnél inni egy kávét a barátaiddal, azért ne érezd rosszul magad - a takarékosságot is érdemes úgy csinálni, hogy élvezni tudjuk mellette az életet. 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok